Fidesz: sumák privatizáció és panama a Ligetfürdő körül

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kinek épül, kinek termel hasznot az új fürdőpark?

Fotók: Gémes Sándor

A tervezett Ligetfürdő-beruházás elmúlt fél évének történéseit foglalta össze hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz szegedi elnöke. Gyimesi László szerint a város áron alul kótyavetyéli el vagyonát, az üzletből jelentős hasznot húzó magánbefektető fürdője pedig megfizethetetlen lesz az átlagos szegedi polgárok számára.

Az elmúlt hónapok során rengeteg vitát kiváltott beruházásról szólva a politikus kiemelte: miközben úton-útfélen hallani, hogy Kelet-Közép-Európa egyik legszebb és legmodernebb fürdője készül majd Újszegeden, a lakosságot egyáltalán nem tájékoztatják arról, mindez milyen áron történne.

Gyimesi László a Ligetfürdő bejáratánál egybegyűlteknek elmondta: bár Botka László szocialista polgármester a legutóbbi közgyűlésen hazugsággal vádolta meg, ő úgy érzi, ez épp annak a jele, hogy a városvezető nem tudja megfelelően kezelni a számára kínos helyzetet.

Áron aluli apport

A városatya szerint a Fidesz nem kívánja gátolni az európai szintű fürdőpark kialakítását – hiszen Szeged megérdemli azt -, viszont ellenzi és érthetetlennek tartja, hogy az önkormányzat bizonyos érdekekből nem egyedül, hanem egy magáncéggel közösen fog a projektbe: azaz átjátssza a magántőke kezére a település egyik legfontosabb idegenforgalmi értékét.
A szegedi városvezetés ugyanis úgy döntött, hogy a – baloldali kötődésű üzlet, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó – Hunguest Hotels Zrt.-vel közös projektcéget hoz létre, melyben az önkormányzat 80, a magáncég 20 százalékos tulajdonosi arányt képvisel. Nemrég mintegy 1 milliárd forinttal megemelték a projektcég tőkéjét, azaz beapportálták a Ligetfürdő területét. A Fidesz szerint mindezt nem piaci értéken tették. (Az ellenzék korábban több alkalommal is kifejtette, hogy a Ligetfürdő legalább 3 milliárdot ér.)

A Hunguest Hotels 300 millió forintjával együtt mindenesetre a cég tőkéje most 1,3 milliárd forintot tesz ki. A tervek arról szólnak, hogy ezt további 3 milliárd forint EU-s és állami forrás, illetve ugyanennyi bankhitel egészítené ki, azaz a – továbbra is 80-20 százalék tulajdoni hányadú – projektcég 7,3 milliárd forint birtokában kezdene a beruházáshoz. Gyimesi szerint mindez azt is jelenti, hogy a Hunguest 300 milliós befektetése rövid idő megötszöröződhet, 1,5 milliárd értékű lehet.

Botka László polgármester azt állította a legutóbbi közgyűlésen, hogy a beruházás soha nem térül majd meg a Hunguestnek, csak azzal együtt lehet nyereséges, hogy vendégeket hoz az ugyancsak Hunguest-Leisztinger-tulajdonban lévő szomszédos Forrás szálló számára.

Modern üzleti trükkök

A Fidesz szegedi elnöke ugyanakkor nehezményezi, hogy mikor öt év múlva eladhatóvá válik a felújított komplexum, s az önkormányzat pályázat útján értékesíti üzletrészét, a kikiáltási ár 1,4 milliárd körül lesz, ami nem a fürdő 7-8 milliárdos, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő rész 5,8 milliárdos értékét, hanem a kiindulási állapotokat tükrözi. Gyimesi László szerint ha valóban veszteséget termel a fürdő, nyilvánvalóan csak a Hunguest jelentkezik majd a pályázatra.

A politikus így fogalmazta meg a történet tanulságait: modern üzleti trükkök segítségével egy értékes önkormányzati telek sumák privatizációja van készülőben, a Ligetfürdő fejlesztése pedig – akármit is állít Botka László – nem más, mint közpénzek felhasználásával történő, hosszú távú városfejlesztési stratégiába öltöztetett panama!

A Fidesz azt javasolja, hogy az önkormányzat saját erejéből, a magánvállalkozó kihagyásával, Szeged városának, a szegedieknek hozza létre az élményparkot. Gyimesi szerint ez már csak azért is logikus lenne, mert ha a magántőkének megéri részt venni a vállalkozásban, bizonyára nem lehet veszteséges az üzlet… Ha azonban a polgármester, az önkormányzat mégis együtt kíván működni a Hunguesttel – fejtette ki az elnök -, akkor öt év múlva akkori, valódi piaci értékén, minimum 5,8 milliárd forint adja el 80 százalékos üzletrészét.

Monopolhelyzetbe kerülhet a magánfürdő

A szegedi ellenzék attól tart, a közös beruházásban épülő komplexum nem elsősorban a szegediek érdekeit szolgálja majd. A Fidesz szerint gyakorlatilag az történik, hogy Leisztinger Tamás vagyona tovább gyarapodik, fürdője pedig az egyedüli strand lesz Szegeden, így monopolhelyzetbe kerül. Várhatóan a mostaniaknál jóval magasabb árakon juthatnak be a szegediek az új Ligetfürdőbe – boncolgatta a politikus. Míg ma egy négytagú család naponta 2900 forintért pihenhet itt, addig hazánk nagy, modern élményfürdőiben – Hajdúszoboszló, Mogyoród stb. – 11-16 000 forintot is fizethet. A Fidesz attól tart, hogy 2010-ben már Szegeden is hasonló összegeket fizethetnek a fürdőzni vágyók. A Hunguest pedig közben állami és önkormányzati segítséggel nagy nyereségre tesz szert, majd – utalt Gyimesi az általa már korábban felvázolt lehetőségre – akár el is adhatja a fürdőjét, például egy spanyol befektetőnek…

Portálunk kérdésére válaszolva a politikus elmondta, azért lenne célravezető, ha a város építené ki, s saját tulajdonában tartaná a fürdőt, mert akkor mindenképpen maga határozhatná meg – saját polgárai érdekeinek figyelembevételével – a jegyárakat.

A Ligetfürdő-beruházással kapcsolatban kedden 15 órától a városházán lakossági fórumot tartanak, melyen részt vesz Solymos László várospolitikai alpolgármester és Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója is.

Előző sztori

Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt

Default thumbnail
Következő sztori

Gépjárműbontók Világtalálkozója

Legutóbbi hasonló cikkek