Szeged

Elhelyezték a Rheinmetall szegedi üzemének alapkövét (Videó!)

Elhelyezték a Rheinmetall szegedi üzemének alapkövét (Videó!)

250-300 új munkahelyet fog teremteni

Kovács György
2024. március 26., kedd
Elhelyezték a Rheinmetall szegedi üzemének alapkövét (Videó!)

Mint arról beszámoltunk, a német hadiipari óriás, a Rheinmetall Szegeden, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett építi meg negyedik hazai üzemét, amelynek ünnepélyes alapkőletételére került sor a mai napon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mondott a Rheinmetall szegedi üzemének ünnepélyes alapkőletétele előtt.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte, a Rheinmetallt mint védelmiipari befektetőt ismerhették meg a magyarok. Az új üzem is kapcsolódik ehhez, de attól független lesz. 

Itt egy olyan különleges, élenjáró technológiát fognak gyártani, amely az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek tekintetében hatalmas lépés lesz Magyarország számára. Azon dolgozunk, hogy megnyerjük a magyaroknak a jövőt.

- fogalmazott a miniszter. 

Az új üzem 250-300 új munkahelyet fog teremteni Szegeden, és az egyetem jelenlétével egy ökoszisztémát és tudásbázist építenek ki. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, reményei szerint ez számos magyar számára fog kutatási alternatívát nyújtani a külföldiek helyett, ugyanis a gyár mellett Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje is itt valósul meg. 

Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divízióvezetője elmondta, a szegedi lesz a cégcsoport első hibrid telephelye, ahol a civil üzletág és védelmi technológiai tevékenység egy fedél alatt zajlik. Az ELI ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő 85 ezer négyzetméteres területen az első lépésben 15 ezer négyzetméteres üzem épül, amely háromszáz magasan képzett szakembernek ad munkát. A terület további lehetőségeket biztosít a bővítésére - közölte a szakember.

Szeged a zalaegerszegi harcjárműgyár, a várpalotai lőszergyár és ipari partnerével, a 4iG-vel létrehozott budapesti digitalizációs központ mellett a negyedik Rheinmetall-telephely lesz Magyarországon - tudatta az igazgató.

A divízióvezető hangsúlyozta, Magyarország befektetőbarát környezetet biztosít a vállalkozásoknak. A kormány és a HIPA támogató, nyitott és barátságos volt, ez Európában ma már nem általános.

A világon az autóiparban óriási transzformáció megy végbe a belsőégésű motorok irányából az akkumulátoros járművek felé. A szegedi lesz a Rheinmetall huszonkettedik gyára, amelynek elsődleges célja, hogy az elektromobilitást támogassa - közölte Christoph Müller.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a gyárat, amely a tervek szerint 2025 végén kezdi meg működését, 63 millió eurós beruházással alakítják ki. A Rheinmetall szegedi telephelyén elsősorban az autóipar számára gyártanak termékeket, többek között elektromos alkatrészeket, például nanoszerkezetű konndenzátorokat, valamint a hidrogénmobilitásban és energiatermelésben használható eszközöket. A vállalat a Rheinmetall Electronic Solutions divíziója katonai üzletágának egyes termékeit is itt kívánja gyártani.

Az építési munkálatok megkezdése előtt nem maradt el az ünnepélyes alapkőletétel, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Botka László polgármester, Dr. Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora és Christoph Müller, a Power Systems Divízió vezetője tettek le.

 

Rheinmetall alapkőletétel
Rheinmetall alapkőletétel.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.