Bulvár

Kullancsokról a Madarak és Fák Napján

Kullancsokról a Madarak és Fák Napján

2017. május 9., kedd
Kullancsokról a Madarak és Fák Napján
tengelic_szaraz_agon_budapest_20140530_orban_zoltan_0001_0

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya is csatlakozik a Szegedi Vadaspark „Madarak és Fák Napja” alkalmából szervezett Családi Vasárnap programjához május 14-én. A program keretében a természeti környezet jótékony és egészségmegőrző hatásai mellett szó lesz a kullancsok elleni védekezésről is.

Munkatársaink a Vadasparkba látogató érdeklődők részére 10-14 óra között a már hagyományosnak tekinthető foglalkozás és ismeretterjesztés keretében a Főosztály munkájának szerves részét képező feladatként, a fertőző megbetegedések megelőzéséhez adnak tanácsokat. Sajnos, az erdőkben, sőt már a városi parkokban is számítani kell a kullancscsípésre, ezért az egészségfejlesztési szakember felhívja a látogatók figyelmét a kullancscsípés megelőzésének lehetőségeire, az esetleges kullancscsípést követő teendőkre, valamint a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos védőoltásra. A látogatók mikroszkóp alatt megnézhetik, hogyan néz ki a kullancs, különböző fejlődési stádiumban. Gyakorolhatják a helyes eltávolítás technikáját. Az emléknap célja az, hogy az emberek természetvédelem iránti elkötelezettségét elmélyítse. Az első rendezvényt a madarak védelme érdekében a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. A „Madarak és Fák Napja” időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10. A madarak és a fák a stresszes hétköznapok ellensúlyozásában ma is fontos szerepet töltenek be. A fák oxigént termelnek, port szűrnek meg a városokban, a zajvédelemben is pótolhatatlanok. A színes, gyönyörű madarak éneke, a fák zöldje és virágaik látványa pozitív hatással vannak az emberre. A közparkokban, a természetben eltöltött idő nyugtatja, pihenteti és felüdíti az embert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.