Ugrótamarin született a Szegedi Vadasparkban

2017. október 12., csütörtök · Hozzászólok

Tizenhat évnek kellett eltelni ahhoz, hogy újra szülessen egy Goeldi-, vagy más néven ugrótamarin a Vadasparkban. Az egyébként is különleges karmosmajmok között unikumnak számító kismajmok szaporodása nemcsak az állatkerti dolgozóknak és a látogatóknak öröm, a fajmegmentési program (EEP) is hozzájárult Szegeden, az irányításával összekerült pár sikeréhez. A szeptember 20-án született kicsit a látogatók is megleshetik a trópusi házban. Tovább »

Így brummogtak és ugattak a szegediek az állatok világnapján – VIDEÓ

2017. október 4., szerda · 2 hozzászólás

Állati napunk volt, szép és verőfényes. Ennek okán arról érdeklődtünk, hogy milyen állattá változnátok, ha ez lehetséges lenne. Úgy gondoljuk ez fontos dolog. Közben kiderült a zsiráfok a saját nyelvüket használják papírzsebkendőnek. Bizony. Szerintem ezt mindenki tudta, vagy nem? Tovább »

Az állatok világnapját ünneplik a Szegedi Vadasparkban

2017. szeptember 28., csütörtök · Hozzászólok

Az állatok világnapját 1931 óta mindig október 4-én, az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc emléknapján tartják bolygónk legtöbb országában. A Szegedi Vadasparkban ekkor óvodás és iskolás csoportokat várnak, akik érdekes minifoglalkozásokon vehetnek részt 10 és 14 óra között. Tovább »

Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap a Vadasparkban

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_009

A hagyományokhoz híven idén is szeptember első szombatján, szeptember 2-án tartják Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját az ország három helyszínén, köztük a Szegedi Vadasparkban is. Tovább »

Állatkertek éjszakája a Szegedi Vadasparkban

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

image001

Immár hagyomány, hogy a nyár utolsó pénteki estéje az állatkerteké, vagyis ekkor az ország számos állatkertjében változatos, színes programokkal várják a látogatókat. Szegeden sincs ez másként, csakúgy, mint a többi nyári hónapban, augusztusban is szívesen várják a különleges esti program iránt érdeklődőket. Tovább »

Megszületett a sátánmajom

2017. augusztus 2., szerda · Hozzászólok

satanmajom_vadaspark

A baljós cím alapján ne gondoljunk rémtörténetre, hiszen egy aranyos kismajomról van szó, amely júliusban látta meg a napvilágot. A neve ugyan hivatalosan fehérarcú sátánmajom, de az állatkertben a másik nevét használjuk gyakrabban: saki. Az élesebb szemű látogatók is észrevehetik a kölyköt, ahogy anyja hasán kapaszkodik. Bár a gondozóik is csak így, rejtve tudják meglesni a kismajmot, azt gyanítják, hogy az hím, és ez alapján nevezték el Bandinak. A Szegedi Vadaspark nemzetközi fajmegmentési programban (EEP) vesz részt a faj tartásával és szaporításával, évek óta sikerrel. Tovább »

Hétvégi programajánló: élvezzük együtt a hétvégét!

2017. július 22., szombat · Hozzászólok

programajanlo

Vízitúrázás, I. Holdfény Éjszakai Félmaraton, vadasparki kalandok és még sok más vár a hétvégén a szegediekre. Tovább »

Párban a szegedi párducok

2017. július 13., csütörtök · Hozzászólok

kinai_parduc_vadaspark_2017_02

A Szegedi Vadasparkban 2009 óta láthatóak az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb párduc alfaj, az észak-kínai párduc egyedei. Sajnos, eleddig nem sikerült a fajmegmentési program keretében tartott leopárdok szaporítása. A program koordinátorának ajánlásával azonban egy új pár állt össze Szegeden, miután a viszonylag idősebb, de kitűnő vérvonalat képviselő hím mellé Németországból egy fiatal nőstény érkezett. Tovább »

A Kiskunsági Nemzeti Park lesz a Vadaspark vendége

2017. június 30., péntek · Hozzászólok

A nyári hétvégék mindegyikén igen változatos programokat kínál látogatóinak a Szegedi Vadaspark. E hét vasárnapjára az egyik legfontosabb társintézményüket, a Kiskunsági Nemzeti Parkot hívják meg, hogy interaktív, játékos programjai segítségével mutassa be, mi mindennel is foglalkozik egy profi természetvédelmi intézmény. Tovább »

Finnországból érkezett a Szegedi Vadaspark új lakója

2017. június 21., szerda · Hozzászólok

szakallas_bagoly_vadaspark

A Vadaspark egyik új jövevénye igazán impozáns jelenség, hiszen a szakállas bagoly nemcsak testméretével, hanem különleges arcával is feltűnést kelt. Három éve tartják a messzi északon élő ritka fajt, akkor egy testvérpár érkezett egy svájci állatkertből. Azért, hogy összeállhasson egy szaporodó pár, végül Finnországban találtak egy nőstényt, amelyet elhozhattak az onnan messzi délre. A Helsinki Állatkertből érkezett fiatal tojó a karantén lejárta után, most költözött össze a jövendőbelijével a nagy bagolyröpdében – közölte a Szegedi Vadaspark. Tovább »

Kilencedik biztonsági juniális Szegeden + VIDEÓ

2017. június 15., csütörtök · Hozzászólok

biztonsagi_junialis

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta kiemelten kezeli a diákok nyári szünidőre történő felkészítését. A főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya június 14-én tartotta meg idei szünidőt indító Biztonsági Juniálisát – írja a police.hu. Tovább »

Párban a ritkaságok!

2017. június 15., csütörtök · Hozzászólok

csupaszpofaju_tamarin_201706_03

A Szegedi Vadaspark nemzetközi hírnevét a legapróbb, és egyben legérzékenyebb majmok, a karmosmajmok tartásával és sikeres tenyésztésével alapozta meg. Bár azóta jelentősen bővült az állatgyűjtemény, ezen főemlősök még mindig fontos részét teszik ki annak – írja hírlevelében a vadaspark. Tovább »

Biodiverzitás napi rendezvény iskoláknak a Vadasparkban

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

biodiverzitas_nap

A biodiverzitás a biológiai sokféleséget jelenti, amelynek védelme a természetvédelem egyik legfontosabb feladata. Ennek jegyében ma már világszerte megtartott zöld ünnepet a tavalyi év óta a Szegedi Vadaspark is megrendezi, elsősorban óvódás és iskolás csoportok számára. Tovább »

Már megleshetők a prérikutya kölykök!

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

prerikutyakolyok_02

Tavaly épült meg a kanadai kúszósülök és a feketefarkú prérikutyák közös kifutója, amely az első kifejezetten észak-amerikai bemutatója a Vadasparknak. A két rágcsálófaj azóta is szépen megfér egymás mellett, felosztva a kifutót: a prérikutyák a talajon és a föld alatt, míg a kúszósülök inkább az emeleten tartózkodnak – írja levelében a Szegedi Vadaspark. Tovább »

Néhány hét múlva épül az elefántház

2017. május 14., vasárnap · 11 hozzászólás

vadaspark_sajttaj02_gs

Az uniós fejlesztésekről szóló nyílt napon szóba kerültek az eddigi és a hamarosan befejeződő, vagy megkezdődő beruházások. Szeged a mostani fejlesztési ciklusban mintegy százmilliárd forintra számíthat, ebből 34 milliárdot az önkormányzat használ fel TOP-forrásként. Tovább »

Kullancsokról a Madarak és Fák Napján

2017. május 9., kedd · Hozzászólok

tengelic_szaraz_agon_budapest_20140530_orban_zoltan_0001_0

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya is csatlakozik a Szegedi Vadaspark „Madarak és Fák Napja” alkalmából szervezett Családi Vasárnap programjához május 14-én. A program keretében a természeti környezet jótékony és egészségmegőrző hatásai mellett szó lesz a kullancsok elleni védekezésről is. Tovább »

Környezettudatossággal és művészettel a jövő generációinak biztonságáért + FOTÓK

2017. április 11., kedd · 3 hozzászólás

bunmegelozesi_projekt04_gs

A Szegedi Vadaspark adott otthont a Generációk biztonsága című bűnmegelőzési projekt nyitórendezvényének. Tovább »

Idén is lesz tojásvadászat Húsvétkor a Vadasparkban

2017. április 7., péntek · Hozzászólok

tojas_kereses_vadaspark

Sok-sok éve már, hogy a Szegedi Vadasparkban a Húsvét vasárnap és hétfő a tavaszi szezon egyik jeles családi napjává vált. Évről-évre lelkes, keresgélő gyerekek járják ilyenkor az állatkerti ösvényeket annak reményében, hogy az út mentén találnak egy kérdéssel „kidíszített” libatojást, a kérdést megválaszolva pedig megkapják csokijutalmukat. Tovább »

Napsütésben ünnepelhettük a Víz Világnapját + FOTÓK

2017. március 22., szerda · Hozzászólok

viz_vilagnapja05_gs

A Víz Világnapján a környezetvédelem, a tiszta ivóvízforrások, élővizek megőrzésének fontosságára hívták fel a figyelmet a város több pontján. A szegedi közintézmények is ügyelnek arra, hogy minél többet tegyenek értékes kincsünk megőrzéséért. Tovább »

Változatos programok a Víz világnapján Szegeden

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

ujevi_vizreszallas_2017

Szegeden hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett cégek és szervezetek a Víz világnapján. Tovább »

Gida boom a Vadasparkban

2017. március 3., péntek · Hozzászólok

Domestic goad kids - Capra hircus - in a farmyard

A Dél-alföldi tanya bemutatóhoz csatlakozó, tavaly felépített házi kecske karám sokak tetszését elnyerte, pontosan annak lakosai, amelyek – némi zoocsemege reményében – mindig készek a kapcsolatteremtésre. Az, hogy ők is jól érzik magukat, az is mutatja, hogy a tél végén a sorban születtek a kisgidák, olyannyira, hogy most már egy tucatot is meg lehet figyelni játékos ugrándozásuk közben a bemutatóban. Náluk kedvesebb és megkapóbb látványt a tavasz első napjaiban nehéz elképzelni, így a Vadaspark legifjabb lakóinak bemutatását velük kezdjük. Tovább »

Feburári medveles a Szegedi Vadasparkban

2017. január 27., péntek · Hozzászólok

medvek06kf

A világ sok kultúrájára volt jellemző a múltban, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az eljövendő időjárásra következtetni. Ezen állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek és sokszor valós tapasztalatokra is épültek. Február másodikához, amely napot a római katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony néven ünnepel, s régen tavaszkezdő napként is emlegették, két különböző állathoz kapcsolódó időjárás előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik. Tovább »

Következő oldal »