Politika

Elfogadták Brüsszelben a migrációs paktumot

Elfogadták Brüsszelben a migrációs paktumot

A migrációs paktum nem az európai emberek biztonságát szolgálja

2024. február 14., szerda
Fotó: Molnár Edvárd
Elfogadták Brüsszelben a migrációs paktumot

Az Európai Parlament LIBE bizottsága elfogadta szerdán a migrációs paktumot, támogatva, hogy új jogi keretbe foglalják a migrációt. Az új menekültügyi és migrációkezelési rendelet kötelező szolidaritást ír elő a migrációs nyomás alatt állóként elismert uniós országoknak – olvasható az Európai Parlament oldalán.

MTI Fotó: Molnár Edvárd

 

A paktum pontjai egyebek mellett kimondják, hogy a tagállamok választhatnak a menedékkérők befogadása, pénzügyi hozzájárulás vagy operatív támogatás nyújtása között.

A bevándorlókat szigorúbb ellenőrzés alá vetik az érkezéskor, rögzítik az arcképüket, ujjlenyomatot vesznek tőlük, a gyermekeket pedig hatéves kortól azonosítják. A dokumentum előirányozza a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálását, valamint a kötelező biztonsági és egészségügyi ellenőrzéseket az EU-ba illegálisan belépő személyeknek. Ezekkel az intézkedésekkel azonban inkább a migrációt menedzselné, minthogy megállítaná Brüsszel - írja a Magyar Nemzet.

Az új szabályok EU-szerte egységes normákat határoznak meg a nemzetközi védelmet kérelmező személyek elismerésére és az ilyen védelemre jogosultaknak biztosított jogok típusára vonatkozóan. A tagállamokban hozott menedékjogi határozatok közötti hatékonyabb jogi együttműködést rendszeres felülvizsgálatok segítségével szeretnék elérni.

A befogadási feltételekről szóló felülvizsgált irányelv fő célja, hogy az EU tagállamaiban egyenlő befogadási normákat biztosítson az anyagi feltételekben, beleértve a lakhatást, az egészségügyi ellátást és a menedékkérők megfelelő életszínvonalát. A regisztrált menedékkérők ezáltal állítólag jobban be tudnak majd illeszkedni, illetve az új szabályok elriasztják a kérelmezőket attól, hogy az első regisztrációt követően az EU-ban mozogjanak. 

A migrációs paktum részelemei nem előremutatók, nem az európai emberek biztonságát szolgálják, nincsenek összhangban az európai emberek érdekeivel – jelentette ki szombaton Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

 

Hidvéghi Balázs szerint a paktum elfogadása egy újabb brüsszeli támadás Magyarország ellen

Nyolc évvel a migrációs válság kezdete után, számos tragédia, emberi tragédia, közbiztonsági fenyegetettség, terrorfenyegetettség után és ezek ellenére a LIBE bizottság ma az Európai Parlamentben a Soros-terv végrehajtásáról hozott döntést

 

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

– jelentette ki az európai parlamenti képviselő. A képviselő szerdán az után állt az újságírók elé Brüsszelben, hogy az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi Bizottsága (LIBE) megszavazta a migrációs paktumot.

A migrációs paktum előrehaladása kapcsán Hidvéghi Balázs részletesen kifejtette, hogy az miért összeegyeztethetetlen a magyar állásponttal.

A képviselő kiemelte, hogy a kilenc jogszabályt tartalmazó javaslat többek között azt célozza, hogy kvóták szerint osszák szét az illegális bevándorlókat Európában, amit ha egy ország elutasít, akkor pénzügyi büntetéssel lehet sújtani. – Elfogadhatatlan számunkra az, hogy gyakorlatilag migránsgettókat hoznának létre az Európai Unió tagállamaiban ezzel a döntéssel – kommentálta azt, hogy az új szabályok továbbra sem követelnék meg, hogy a bevándorlási kérelmekről Európa határain kívüli szülessen döntés. 

Az EP-képviselő szerint az illegális migráció megfékezésére egyedül a magyar rendszer kínál sikeres megoldást, ami fizikai és jogi határzárral reagált a válságra. 

A mai LIBE bizottsági szavazás a jól működő magyar rendszer elleni támadásként értékelendő

A politikus részletesebb reagálása itt olvasható el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.