Kultúra

Készülnek a szoborkolosszusok a Móra-múzeum tárlatához + FOTÓK

Készülnek a szoborkolosszusok a Móra-múzeum tárlatához + FOTÓK

2014. június 3., kedd
Készülnek a szoborkolosszusok a Móra-múzeum tárlatához + FOTÓK
farao_installacio15_gs

A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a harmadik fáraó-kiállítás, melynek nyolc és fél méter magas installációi most készülnek. A III. Amenhotep fáraót és hitvesét ábrázoló alkotások egyenként mintegy ezer kilogrammot nyomnak.

Nem csupán a Móra Ferenc Múzeum központi épületének termeiben elhelyezett tárgyak, hanem már az épület külső homlokzata is jelezni fogja, hogy milyen tárlatot tekinthetnek meg a látogatók június 21-étől a kultúrpalotában.

Fogas Ottó

igazgató elmondta, nyolc és fél méteres szobrokat és oszlopokat gyártatnak le a Scabello Bt. telephelyén, melyekkel a múzeum két oszlopát borítják be, vagyis mintegy egyiptomi köntösbe csomagolják azokat. Megtudtuk, a

III. Amenhotepet

és feleségét,

Tijét

ábrázoló alkotások eredetiben Kairóban tekinthetőek meg, a szegedi cég telephelyén közel azonos méretű szobormásolatokat készítenek április eleje óta a szakemberek.

Tóth Kázmér

, a Scabello Bt. ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, először hungarocell makettet készítettek, melyen modellezték, hol bontható majd részekre a nyolc és fél méter magas szobor. „Jelenleg az alapozó festés zajlik, de készülnek az oszlopok is, gyakorlatilag a meglévőkre készítünk egy héjat. Ezt műanyaglemezzel vonjuk be, majd lefestjük” – részletezte a munkafolyamatokat. Vasszerkezettel együtt 800 és 1000 kilogramm közé tehető a szobrok súlya egyenként, míg egy oszlop burkolattal együtt 600 kiló lesz. A díszlettervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalat vezetője örül annak, hogy ismét szegedi megrendelésük van, és a város hírét viszik tovább a monumentális szobrok, melyek a látogatókat fogadják majd. „A fáraók Egyiptoma című kiállítás apropóján egy rendhagyó, régészeti tárlatot is készítettünk a Móra-múzeum anyagából válogatva, mely azt mutatja be, hogy amikor Egyiptomban a fáraók uralkodtak, akkor Magyarországon milyen régészeti korszakok és kultúrák voltak” – tájékoztatott Fogas Ottó. Hozzátette, a múzeum dísztermében egy hagyományos értelemben vett kiállítás fogadja majd az érdeklődőket június 21-étől, ahol többek között a Bécsből érkező tárgyak kapnak helyet, míg a dupla teremben interaktív kiállítás nyílik, mely egy templombelsőt ábrázol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.