Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”

2017. július 30., vasárnap · 7 hozzászólás

kligl_sandor01_gs

Az ukrajnai Sztaniszló városában állítják fel Kligl Sándor Petőfi-szobrát. A szobrásszal nemcsak új alkotásairól, hanem a mecénásokról, a művészetről vallott felfogásáról is beszélgettünk. Tovább »

1956-os emlékművet avattak fel Mórahalmon

2017. április 29., szombat · Hozzászólok

morahalom_emlekmu

Nem mindennapos esemény, hogy egy település köztéri szobrot, emlékművet állít. Mórahalomnak megadatott, hogy rövid időn belül két régen várt álma is „kőbe vésődött”. A város az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 éves évfordulójára kívánt maradandó emléket állítani. A megvalósulást ezúttal a jubileumra létrehozott ’56-os Emlékbizottság támogatta. Tovább »

Szoboravatással ünnepel Algyő + FOTÓK

2017. április 21., péntek · Egy hozzászólás

szoboravato_algyo21_gs

Az algyői közösség a szoboravatással tudatosítja gyökereit, ápolja értékeit, s ezek segítségével megerősödik identitásában – fogalmazott Kiss-Rigó László megyéspüspök Algyőn a Tisza-gáton, ahol Nepomuki Szent János szobrának avatásával vette kezdetét az Algyői Falunapok rendezvénysorozat. Tovább »

Szoborszenteléssel és Nagy Feróval ünnepel Algyő

2017. április 20., csütörtök · 5 hozzászólás

szobor_atado copy

Nepomuki Szent János szobrát avatják pénteken délután a Fehér Iskola mögötti Tisza gáton – ezzel veszi kezdetét az Algyői Falunapok, amely keretében új produkcióval rukkol elő a Móra Ferenc Népszínház, a civil szervezeteknek részvételével főzőversenyt tartanak, a sztárvendég pedig Nagy Feró és a Beatrice lesz. Tovább »

Rétvári: „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” + FOTÓK

2016. november 25., péntek · 2 hozzászólás

gulag_szobor_aldas30_gs

Felavatták a tegnap megkezdődött Gulág-konferencia zárásaként azt a szobrot, amely a szovjet munkatáborok magyarországi áldozatainak emlékét őrzi. Rétvári Bence államtitkár a kommunista rendszerek bűneiről beszélt, amelyeket nem feledhetünk. Tovább »

Kövér és Lázár avatta a vörösterror áldozatának szobrát Makón + FOTÓK

2016. október 28., péntek · 2 hozzászólás

navay_lajos_szobor_mako48_gs

Návay Lajos makói szobrát még 1945 nyarán pusztították el. 71 éves adósságot törlesztve alkották újra a szobrot, amely a makói városháza előtt áll mostantól. Kövér László Wass Albert nyomán homo bestialisnak nevezte a titkos választójog mellett kiálló politikus gyilkosait, Lázár János szerint egy újabb adósságát törlesztettük a rendszerváltásnak. Tovább »

30 éve hunyt el Tápai Antal – Mikor valósulhat meg az álma?

2016. szeptember 20., kedd · Hozzászólok

kiallitas02_gs

Szabó László bízik abban, hogy újból népszerűvé válik a közadakozás, amely jelentős hagyományokkal bír Európában és Magyarországon is. Úgy gondolja, egy jelentős köztéri alkotás létrehozását magánszemélyek mellett a multinacionális cégek is támogathatják. Tápai Antal Hálóvetőjének újraalkotása lehetne az első bizonyíték erre. Tovább »

Megvalósulhat Tápai Antal álma, a Hálóvető újraalkotása? + FOTÓK

2016. augusztus 11., csütörtök · Egy hozzászólás

kiallitas02_gs

Újból felmerült Tápai Antal Hálóvető szobrának újraalkotása. Korábban a baloldali városvezetés lesöpörte az ezt megcélzó civil kezdeményezéseket. Egy Tápai-tanítvány, a szekszárdi Farkas Pál vállalná a munkát, de a mester inkább Kalmár Mártonra bízta volna egy visszaemlékezés szerint. Kiss Ernővel, id. Szilágyi Árpáddal és Szabó Lászlóval beszélgettünk Tápai Antal munkásságáról, tárgyi és szellemi hagyatékának megőrzéséről és természetesen a Hálóvetőről, az újraalkotását megcélzó kísérletekről. Tovább »

A szegedi szobrászművész második Mindszenty-szobrát avatják

2016. június 19., vasárnap · Hozzászólok

mindszenty_szobor_kligl_sandorMagyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek állítanak emléket Komáromban. A közel 2 méteres, kőből faragott szobrot Kligl Sándor tervezte, aki szerint a szoboravatás egyfajta bocsánatkérés a nyilas diktatúrának sziklaszilárdan ellenálló bíborostól.
Tovább »

Összefogás az algyői Nepomuki Szent János szobor visszaállításáért

2016. június 13., hétfő · Hozzászólok

algyo_szobor004

Lassan feledésbe merül, hogy Algyő egykor halászfalu volt, pedig erre az 1950-es évekig még egy Nepomuki Szent János szobor is emlékeztetett a töltésen, tekintetével a Tisza algyői szakaszát őrizte. A szobor visszaállítását határozta el az ALTE, a nagyközség életében egyedülálló módon gyűjtést is hirdetett az egyesület, hogy részben a helybéliek összefogásával emeljék újra a szobrot. Tovább »

Mintegy 11 millió forintot osztott szét a kulturális bizottság

2016. május 25., szerda · 5 hozzászólás

kultbiz002kf

Csaknem 8 millió forint jut kulturális célokra, 3 millió ifjúságiakra, áthelyezik Kováts József ’56-os hős szobrát – többek között erről tárgyalt a kulturális bizottság. Tovább »

Romsics Ignác az SZTE-n: olyan nemzeti hősök kellenek, akiket minden politikai oldal elfogad

2016. április 10., vasárnap · 3 hozzászólás

romsics_ignac004kf

A történész szerint könnyebb dolog a közös panteon hőseit megtalálni egy olyan államban, ahol kevesebb volt a rendszerváltás. A feladat azonban nem lehetetlen, a konzervatív Bethlen István, vagy a kereszténydemokrata Barankovics István alkalmasak erre. Tovább »

Kapisztrán Szent János szobrának felállításához kezdeményez gyűjtést Toroczkai László

2016. március 23., szerda · 5 hozzászólás

kapisztran_szoborAz ásotthalmi határátkelőnél állítanának fel egy szobrot a nándorfehérvári diadal hősének, Kapisztrán Szent Jánosnak, Ásotthalom jobbikos polgármestere a szükséges nyolcmillió forintot közadakozásból szeretné összegyűjteni. Tovább »

Felavatták Horn Gyula szobrát az Európai Parlament brüsszeli székházában (FRISSÍTVE)

2015. szeptember 15., kedd · 14 hozzászólás

Horn Gyula

Horn Gyula “nagy ember, nagy magyar, nagy európai volt, legyenek rá büszkék a magyarok” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben, a volt magyar miniszterelnök szobrának felavatásakor az Európai Parlament (EP) székházában. Tovább »

Eltűnt a puli a Kárász utcáról – megrongálták Kligl Sándor szobrát + FOTÓK

2015. június 1., hétfő · 11 hozzászólás

kligl_szoborrongalas01_gs

„Azért készítünk szobrokat, hogy örömet okozzunk az embereknek. Ezért is nagyon elszomorít, ha megrongálják az alkotásokat” – reagált Kligl Sándor arra, hogy ismeretlenek megpróbálták elvinni a Kárász utcai utcazenész kompozíció egyik alakját. Tovább »

Egy letűnt kor maradványai – a szegedi szocialista szobrok jelene + FOTÓK

2015. április 11., szombat · 3 hozzászólás

kommunizmus_relikviak10_gs

A rendszerváltás a politikai rendszer és a gazdasági szerkezet megváltoztatása mellett szimbolikus változásokat is hozott: a szocializmus által éltetett személyeknek állított szobrok és utcanevek is távoztak a rezsimmel együtt 1990-ben. Tovább »

A szatmárnémeti múzeum őrzője lesz III. Amenhotep és Tije + FOTÓK

2015. január 21., szerda · Hozzászólok

farao_muzeum0_gs

A Móra-múzeum épületét őrző fáraók Erdélybe, Szatmárnémetibe utaznak egy februárban nyíló egyiptomi kiállításra. Az installációkért cserébe pedig Afrika világa költözik ideiglenesen Szegedre nyáron. Tovább »

A TIK elé is kikerülhet a szegedi tanár világhírű poliédere + FOTÓK

2014. augusztus 2., szombat · 3 hozzászólás

szilassi_lajos02_gs

Franciaországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is szoborba öntötték a szegedi matematikus egyedülálló mértani alakzatát: Szilassi Lajos poliéderét hamarosan a Tanulmányi és Információs Központ bejárata előtt is felállítják, hogy ezzel tisztelegjenek Dugonics András piarista szerzetes matematikában elért teljesítménye előtt. Tovább »

III. Amenhotep és Tije őrzi a Móra-múzeum kincseit + FOTÓK, VIDEÓ

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

farao_muzeum01_gs

A helyére emelték a nyolc és fél méteres szoborkolosszusokat a Móra-Múzeum homlokzatánál, a III. Amenhotep fáraót és hitvesét ábrázoló alkotások A fáraók Egyiptoma című kiállítás látogatóit fogadják. Tovább »

Készülnek a szoborkolosszusok a Móra-múzeum tárlatához + FOTÓK

2014. június 3., kedd · 2 hozzászólás

farao_installacio15_gs

A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a harmadik fáraó-kiállítás, melynek nyolc és fél méter magas installációi most készülnek. A III. Amenhotep fáraót és hitvesét ábrázoló alkotások egyenként mintegy ezer kilogrammot nyomnak. Tovább »

Akadályok a Szegedre tervezett Löw Immánuel-szobor előtt

2014. március 13., csütörtök · 24 hozzászólás

low_imanuel_szobor07_gsA zsinagóga kertjébe vallási okokból nem kerülhet az alkotás, közterületen való felállítását támogatná a szegedi hitközség, de Botka László polgármester nem – a pályázat beadási határideje március 17-e. Tovább »

A Pick szalámi atyjának állíthatnak szobrot Szegeden

2014. február 13., csütörtök · 10 hozzászólás

pick emlektablaSzeged idei költségvetése lesz a pénteki közgyűlés központi témája, melyhez Hüvös László fideszes tanácsnok 42 pontos módosító indítványt nyújtott be. Ezek egyike, hogy Pick Márknak, a szegedi szalámigyártás jeles alakjának állítanának szobrot. Tovább »

Felavatták Straub F. Brunó szobrát – száz éve született az SZBK alapítója + FOTÓK

2014. február 5., szerda · 10 hozzászólás

straubfbruno_szoboravatas_012_vaTudományos eredményeinek egy részét a Szegedi Tudományegyetem oktatójaként érte el Straub F. Brunó akadémikus. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának alapítójának mellszobrát a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban avatták fel. Tovább »

Gujdár Sándor: A vízilabdában nem dolgozik olyan, aki nem tud úszni + FOTÓK

2013. november 17., vasárnap · Egy hozzászólás

puskasszobor_szentes14_gsA 25-szörös válogatott kapus a SZEGEDma.hu-nak a szentesi Puskás-szobor-avatón azt mondta: a mai magyar labdarúgás egyik rákfenéje, hogy sok olyan ember dolgozik benne, aki nem tud futballozni. Tovább »

Következő oldal »