Kultúra

Kétezer éves múmia érkezett a Fekete házba + FOTÓK, VIDEÓ

Kétezer éves múmia érkezett a Fekete házba + FOTÓK, VIDEÓ

2014. május 6., kedd
Kétezer éves múmia érkezett a Fekete házba + FOTÓK, VIDEÓ
mumia06_gs

A pénteken nyíló egyiptomi tárlat egyik fő kiállítási tárgya is megérkezett Szegedre, a kétezer éves férfi mumifikált testét külön klimatizált tárolóban lehet majd megtekinteni.

A Fekete ház emeletén az ókori egyiptomiak orvoslását mutatják be a május 9-én nyíló tárlaton, és ahogy

Kevély Flóra

, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa, a kiállítás kurátora elmondta, egy-két gyógymódot ki is próbálhatnak majd a látogatók. „Az is ki fog derülni, hogy bizonyos kezelések megegyeznek vagy legalábbis hasonlítanak az általunk ismertekre. Fürdőbemutatóval is készülünk, hiszen az ókori Egyiptomban is fontos szerepe volt a víznek, igaz ők több vallási tartalommal töltötték meg, mint mi napjainkban” – tudtuk meg a szakembertől. A Fekete ház földszintjén az állatok balzsamozását mutatják be, lesz macska, krokodil, hal és íbisz múmia, de az emberi test balzsamozását is megismerhetik a látogatók. http://www.youtube.com/watch?v=i1uiMylqCYw A Szépművészeti Múzeumból érkezett több mint kétezer éves, 300 millió forintra biztosított múmiával kapcsolatban Kevély Flóra a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a felöltöztetett férfinak csak az arca van kibontva, azt szemlélhetik meg közelebbről az érdeklődők. „Egyik érdekessége, hogy a mumifikálásának az időszakában a halottaknak a belső szerveit már nem kanopusz edényekbe helyezték el, hanem visszatették a testbe” – fogalmazott. A múmiát kicsomagolása után

Martinovics Zoltán

, a Szépművészeti Múzeum restaurátora és

Hamar Edina

, a Móra Ferenc Múzeum főrestaurátora vizsgálta meg. Az érdeklődők külön klimatizált tárolóban tekinthetik majd meg a testet, mert állandó hőmérséklet és páratartalom szükséges ahhoz, hogy állapotát megőrizzék.

„A németországi Hiedelbergből Tutanhamon kerámiagyűrűje, a debreceni múzeumból halmúmia érkezett hozzánk, míg a Szépművészeti Múzeumból egy gyermekszarkofág és a felnőtt férfi mumifikált holtteste” – tájékoztatott Fogas Ottó. A Móra Ferenc Múzeum igazgatójától megtudtuk, részben a helyszűke miatt rendezik meg három kiállítóhelyen A fáraók Egyiptoma című tárlatot. A Kass Galériában az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, míg a Fekete házban az emberi test, a balzsamozás és az írás rejtelmeibe pillanthatnak be péntektől a látogatók. A fáraók Egyiptomának harmadik helyszíne a Móra Ferenc Múzeum főépülete lesz, ott június 21-étől várják a látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.