Újabb szakaszába lépett a Móra-múzeum régészeti látványtárának kialakítása

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészeti látványtárának kialakításán. Elkészültek a látványtár bútorai, melyeket el is helyeztek a leendő látványtár termében. A múzeum régészeire vár most a nagy feladat, hogy berendezzék, életre keltsék a vitrineket. Tovább »

A Nagy Háború hőseitől a kádári megtorlások áldozataiig

2017. szeptember 13., szerda · 4 hozzászólás

A hódmezővásárhelyi Emlékpont őszi rendezvényei minden évben kapcsolódnak egyrészt a tudomány napjához, másrészt a Vásárhelyen tizenegyedik éve megrendezett Nemzeti Emlékezet Hetéhez – mondta el Miklós Péter intézményvezető, aki a közgyűjtemény következő hónapokra tervezett eseményeiről adott tájékoztatást. Tovább »

Mesés papírjátékok – interaktív miniatűr papírszínház-kiállítás nyílik a Kass Galériában + FOTÓK

2017. július 6., csütörtök · Hozzászólok

kass07_gs

A mese valósággá válik a miniatűr papírszínházak világában. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt elkápráztató színházi játékfigurák közt mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, többek közt A varázsfuvola, a Csipkerózsika, és az Ezeregyéjszaka szereplőit is. A Schreiber–Gyermek–Színház című kiállítás július 12-én nyílik a Kass Galériában. Tovább »

Miniatűr papírszínház nyílik a Kass Galériában

2017. július 5., szerda · Hozzászólok

papirszinhaz02

A miniatűr papírszínházak különleges világát mutatja be a szegedi Kass Galéria újonnan nyíló kiállítása. A papírból készült színházi játékok figurái között megtaláljuk A varázsfuvola, a Csipkerózsika, a Hamupipőke, vagy éppen a Nyolcvan nap alatt a Föld körül szereplőit is. A Schreiber–Gyermek–Színház című kiállítás július 12-én nyílik a Kass Galériában. Tovább »

Közel 4000-en a szegedi Múzeumok Éjszakáján + FOTÓK

2017. június 25., vasárnap · 5 hozzászólás

muzeumok_ejszakaja29_gs

Az idei szegedi Múzeumok Éjszakájának szenzációját, a 3000 éves arany lábvértet közel 4000-en látták Szent Iván éjjelén a Móra Ferenc Múzeumban. Lezajlott a papucsos menet, Hóbiárt basát pedig szegedi papucsaikkal verték el a merész szegedi leányok a múzeum előtti színpadon. Tovább »

Múzeumok éjszakája – Sokszínű programok Csongrád megyében

2017. június 20., kedd · Hozzászólok

01_mora-ferenc-muzeum

Sokszínű programokkal várják az érdeklődőket az év legrövidebb éjszakáján a Csongrád megyei múzeumok: Szegeden papucsos felvonulást rendeznek, Hódmezővásárhelyen a város esti látképében gyönyörködhetnek a vendégek, Szentesen a fény régészetéről, Makón Erzsébet királynéról nyílik kiállítás – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Tovább »

Izgalmas előadások a Régészet Napján Szegeden

2017. május 24., szerda · Hozzászólok

Regeszet_Napja_2017_foglalkozás

Idén is csatlakozik a Régészet Napja rendezvényéhez a szegedi Móra Ferenc Múzeum: izgalmas előadásokkal, kézműveskedéssel várják az érdeklődőket május 26-án, pénteken 16 órakor. A programon érdekes részleteket tudhatunk meg a nagyszéksósi aranyleletről, őseink táplálkozásáról, a Határtalan Régészet című magazin első évéről, illetve a restaurátorok műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetünk. Tovább »

Mozaik Múzeumtúra Roadshow Szegeden

2017. május 9., kedd · Hozzászólok

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása a napfény városa, Szeged, ahol a helyi múzeumok egész nap tartalmas programokkal várják a látogatókat május 12-én. A vendégek megismerkedhetnek a legendás szegedi papuccsal, de illemtani múzeumi óra, folyóirat bemutató, s videojáték történeti előadás is szerepel a programok között. Tovább »

Páratlan szegedi papucsok a Móra-múzeumban

2017. április 20., csütörtök · Hozzászólok

papucs5

A legendás szegedi papucsról nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton kiderül, miért is voltak a lábbelik páratlanok, hogyan hordták őket, milyen szokások kapcsolódtak hozzájuk. Bemutatnak egy papucskészítő műhelyt is, a látogató menyecskék pedig maguk is papucsot és népi viseletet ölthetnek. A „Páratlanok” című kiállítást április 21-én, pénteken 17 órakor nyitják meg. Tovább »

Írókázós tojásdíszítés és töltött tyúkok – húsvétra hangolódtak a Fekete Házban + FOTÓK

2017. április 8., szombat · Hozzászólok

husveti_jatszohaz007kf

Húsvéti ajtódíszek, magvakkal töltött tyúkok, tojásból kibújó kiscsibék és különböző tojástartók is készültek a Fekete Ház húsvéti játszóházában, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is örömmel kipróbálták a hagyományos húsvéti írókázást. Tovább »

Magyarok! Szabadítsatok ki! – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból

2017. február 6., hétfő · Hozzászólok

56_palackposta

„Magyarok! Segítség!” – így kezdődik az a megrázó segítségkérő üzenet, amelyet 1956 novemberében írtak menekülő forradalmárok a Tisza folyó partján, Csongrád megye területén. A kis papírlapot egy üvegpalackba tették, így sodródott le a Tiszán egészen Zentáig. A segítséget kérő palackot viszont csak évekkel később találták meg: egy diák fogta ki a folyóból 1962-ben. A drámai dokumentumot most a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be. Tovább »

Csomorkányról szól a Tornyai-múzeum januári régészeti előadása

2016. december 29., csütörtök · Hozzászólok

A csomorkányi régészeti kutatások legújabb eredményeiről tart előadást Béres Mária, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója a Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozat keretében január 11-én, szerdán 17 órai kezdettel Tornyai János Múzeumban. Tovább »

Tömörkény-díj, Tömörkény-kiállítás a Tömörkény-napon

2016. december 7., szerda · Hozzászólok

TomorkenyIstvan150 éve született Tömörkény István legendás író, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója. A kerek évszám kapcsán Tömörkény-napot rendez a szegedi múzeum, amikor Tömörkény-kiállítás nyílik és az idei Tömörkény-díjat is átadják. A Tömörkény-napot december 9-én, pénteken 10 órától tartják a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább »

Kalandvágyó hintalovasokat várnak a Móra-múzeumban

2016. október 13., csütörtök · Hozzászólok

hintalo3_mora_muzeum

Hintalovak költöztek a szegedi Móra Ferenc Múzeum kupolájába: eredeti lószőrrel borított, fából, fémből, porcelánból, üvegből készült, kicsi és nagyméretű hintalovak között kalandozhatnak az érdeklődők. Az igazán bátrak pedig hintalóra is pattanhatnak. A „Hűségparipák” című kiállítást október 14-én, pénteken 16 órakor nyitják meg. Tovább »

Szlovákiai muzeológusok látogattak az Emlékpontba

2016. szeptember 23., péntek · Hozzászólok

szlovakiai_muzeologusok_emlekpont_16-09-23_001

Harminc szlovákiai múzeumi szakember kereste fel péntek délelőtt az Emlékpontot. A csoportot vezető Sipos Szilvia, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának kurátora és a Szlovákiai Múzeumok Szövetségének elnökségi tagja elmondta: a szlovák muzeológusokat összefogó szervezetük minden évben szervez tanulmányutat a tagok részére, az idén Magyarországot választották úti célul. Tovább »

Barbár sír-rekonstrukciók, különleges ékszerek a Kass Galériában

2016. szeptember 21., szerda · Hozzászólok

barbar03

Új régészeti kiállítás nyílik a szegedi Kass Galériában: a barbároknak nevezett népek Szeged körüli életét ismerhetik meg a látogatók. Két sír-rekonstrukció mellett különleges ékszereket, edényeket, fegyvereket is bemutatnak „Az Alföld barbárjai” című kiállításon. A tárlatot szeptember 23-án, pénteken 16 órakor nyitják meg. Tovább »

Popularitás és tudomány kéz a kézben – Fogas Ottó a jövő múzeumáról

2016. június 20., hétfő · 21 hozzászólás

fogas_otto01_gs

Idén az ókori Pompejit varázsolja Szegedre a Móra Ferenc Múzeum, hazánkban elsőként lesznek láthatóak a kultúrpalota három kiállítóhelyén az ókori katasztrófát megélt tárgyak. Ezzel a június 25-én nyíló nagyszabású tárlattal is egy újfajta hagyományt folytat az intézmény – mondja Fogas Ottó újraválasztott múzeumigazgató, aki szerint kulcsfontosságú a nagyközönség felé nyitás, amihez elengedhetetlenek a nagyszabású kiállítások és a bizonyos fokú popularitás. Az igazgatóval az elmúlt időszak szemléletmód váltásáról és többek között arról beszélgettünk, hogy milyen úton is érdemes járnia egy múzeumnak ma, még ha vidéken is van. Tovább »

Munkácsyt, Mednyánszkyt csodálnak az afrikai vadállatok

2016. március 21., hétfő · Hozzászólok

allatok_az_arvizi_festmeny_csodaljak

Szokatlan látogatók telepedtek le a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében: oroszlán, zebra, zsiráf csodálta meg a falakon lévő gyönyörű festményeket. Az állatok az Afrika-kiállítás bontása miatt kerültek ideiglenesen a díszterembe, ahol többek között Munkácsy és Mednyánszky munkásságával ismerkedtek. Az Afrika-tárlat a múlt héten zárta be kapuit 26 ezres látogatószámmal. Tovább »

15 ezren az afrikai vadonban Szegeden – Meghosszabbítják a Móra-múzeum Afrika-kiállítását

2015. december 21., hétfő · Hozzászólok

Afrikajatszo02

Nagy sikernek örvend a szegedi Afrika-kiállítás: a Móra Ferenc Múzeum „Csak a jó meleg Afrika!” című időszaki tárlatát nyár óta 15 ezren látták. A Kultúrpalota a kerek szám apropóján meghosszabbítja a kiállítást, mely 2016. március 15-ig lesz látogatható. Tovább »

Kocsma lett a Fekete házból? – tiltakoznak a városvédők

2015. december 3., csütörtök · 20 hozzászólás

malata002

Mikor minősítették át kocsmává a Fekete házat? – vetette fel a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, a Fekete ház utcafronti termeiben ugyanis nem kiállítások, hanem kézműves sörök várják a betérőket. A múzeumigazgató azt mondja, mivel nincs kiállításuk, egyébként is üres lenne a téli hónapokban az említett terem. Tovább »

Ötezer év aranya a múzeum állandó kiállításán + FOTÓK

2015. október 15., csütörtök · Egy hozzászólás

muzeum_sajttaj02kf

Most először látható egyszerre a múzeum összes aranytárgya. A numizmatikai anyagok és a régészeti leletek egészének értéke eléri az egymilliárd forintot. A nagyszéksósi hun kincset évtizedekig nem láthatta a nagyközönség. Tovább »

Róka könyvjelző és csillagos nemezbolygó a kis herceg játszóházban

2015. október 8., csütörtök · Hozzászólok

Kisherceg_Jatszo01

A kis herceg varázslatos világában barangolhatnak kicsik és nagyok a Móra Ferenc Múzeum családi játszóházában: október 10-én, szombaton 10-13 óra között különleges élményekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a kalandorokat a múzeumpedagógusok. Tovább »

A rendszerváltásról gyűjt dokumentumokat a makói József Attila Múzeum

2015. október 7., szerda · Hozzászólok

A rendszerváltás huszonötödik évfordulója alkalmából, a makói József Attila Múzeum, fotó- és dokumentumgyűjtést szervez a makói és környező települések lakosság körében. A gyűjtés célja a rendszerváltással kapcsolatos emlékiratok, naplók, feljegyzések, levelek, fotók, plakátok összegyűjtése. Tovább »

Afrika-kiállítást nézhetnek a diákok a Szeged Első Lions Klub támogatásával

2015. október 6., kedd · Hozzászólok

Lions01

Egymillió forintot ajánlott fel a Szeged Első Lions Klub helyi általános és középiskolák számára múzeumi éves bérlet megvásárlására. A kiírt pályázat segítségével húsz iskola kapott kedvezményes bérletvásárlási lehetőséget: így az oktatási intézmények összes diákja egy tanéven keresztül korlátlan alkalommal nézheti meg a Móra Ferenc Múzeum kiállításait – így az Afrika-tárlatot is. Tovább »

Múzeumi kommunikációs seregszemle Szegeden

2015. október 2., péntek · Hozzászólok

A kulturális kommunikáció aktualitásairól, trendjeiről tartanak konferenciát a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Újságírók és múzeumi szakemberek beszélnek majd a kommunikációs lehetőségekről, szakmai elvárásokról október 5-én, hétfőn 10 és 16 óra között a Kultúrpalotában. Tovább »

Egyenruhában nem lehet fagyizni! – Fotókiállítás a Móra-múzeumban

2015. október 1., csütörtök · Hozzászólok

Egyenruhaban_Meghivo

A katonai uniformisokkal kapcsolatos írott és íratlan szabályokkal foglalkozik a Móra Ferenc Múzeum új fotókiállítása. Az „Egyenruhában nem lehet fagyizni” című tárlat „katonához nem illő” tevékenységek közben mutatja be az alkotókat. A kiállítást október 2-án, pénteken 16 órakor nyitják meg. Tovább »

Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők

2015. szeptember 23., szerda · Hozzászólok

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílik kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. A tárlatot szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg. Tovább »

Következő oldal »