Kultúra

Októberig látogatható Tersánszky Jenő emlékkiállítása

Októberig látogatható Tersánszky Jenő emlékkiállítása

2013. szeptember 16., hétfő
Októberig látogatható Tersánszky Jenő emlékkiállítása
somogyi

„Az utolsó magyar garabonciás” címmel nyitott kiállítást a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár. A tárlat a 125 éve született Tersánszky Józsi Jenőnek hivatott emléket állítani.

Tersánszky Józsi Jenőről

mindenképpen érdemes megjegyezni, igazi polihisztor volt, kortársaival ellentétben abban reménykedett, hogy nem csupán irodalmi sikerei, hanem különleges találmányai, zenei képességei révén lesz közismert. Eredetileg festőnek készült, jegyzőgyakornok lett, az egyetemi tandíjat viszont elmulatta, végül anyagi problémái enyhítésére kezdett írni. A világháborús harctérről küldött leveleit a Nyugat közölte. Írt regényt, novellát, drámát, mesét és bábjelenetet. Meggyűlt a baja a cezúrával és erkölcsrendészettel. 1944-ben hamis igazolványokkal mentette az üldözötteket. Szerepelt kabaréban, bárokban, színházban. Legkedveltebb elfoglaltságáról, a zenélésről a következőképpen beszélt: „Olyan vagyok én a zenében, mint a szimultán sakkozó: nem ő a bajnok, de olyasmit tud, amire a bajnok sohasem lenne képes.” A második emeleti kölcsönző területén kialakított rendezésben a Nyugat 1915-ös évfolyamában közölt háborús levelek, a Literatura folyóirat 1927-es interjúja, a Kakuk Marci, a Viszontlátásra drága, illetve a Misi Mókus kötetei mellett, igazi szegedi különlegességként,

Magyar László

Tersánszky-karikatúrája is helyet kapott. A könyvtári kamaratárlat október 3-ig látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.