Nyolc év, huszonkétezer szó – Szegeden is bemutatták az Arany-szótárt + FOTÓK

2017. június 8., csütörtök · Hozzászólok

arany-szotar004kf

Három kötetben, több mint háromezer oldalon készült el Arany János verses műveiben használt szókincsének feldolgozása Beke József által. Az Arany-szótárt szerdán mutatták be az Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában. Tovább »

Új antológia a Szegedi Horizonton

2017. június 6., kedd · Hozzászólok

szegedihorizont

Diószegi Szabó Pál és Bene Zoltán új, hagyományteremtő kezdeményezést indított el. Válogatást készítenek évente a Szegedi Horizont című kötetekbe a szegedi írók, költők folyóiratokban megjelent munkáiból. A könyvhétre készül el az antológia, amelyben többek között Grecsó Krisztiántól, Szilasi Lászlótól is olvashatunk egy-egy írást. Bene Zoltán adott interjút lapunknak. Tovább »

Az eleki lélekharangtól a szegedi egyetemig – Budai István költő estje a Csongor téri Közösségi Házban + FOTÓK

2017. március 30., csütörtök · Hozzászólok

koltoi_est_11_gs

Kalandos életút, szakmai sikerek, csodálatos rímek, egyszerűség és szerénység a költészetben – Kothencz János vendége Budai István költő volt az Irodalmi Teaházban. Tovább »

Arany János megkeresztelésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg Nagyszalontán

2017. március 12., vasárnap · Hozzászólok

Arany János példája a szorgalom, a tanulás és a munka fontosságára hívja fel az utókor figyelmét – mondta az MTI-nek Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a költőfejedelem megkeresztelésének 200. évfordulójáról megemlékező református istentiszteleten és koszorúzáson vett részt vasárnap Nagyszalontán. Tovább »

A dedikáció szakrális tárggyá teszi a kötetet

2017. január 24., kedd · Hozzászólok

radnoti_emlekpont001

Azáltal, hogy a szerző saját kezével ír dedikációt könyvébe, szakrális tárgy válik belőle – jelentette ki Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban hétfő este megrendezett könyvbemutatóján. A Könyvvel üzenek néked Radnóti Miklós dedikációi című könyv szerzője Miklós Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével beszélgetve arról is mesélt, hogyan sikerült a több mint hatszáz Radnóti-dedikációt kötetbe gyűjtenie. Tovább »

Szabó László: Irodalmi múzeumot Szegednek!

2016. december 21., szerda · 19 hozzászólás

szabo_laszlo01_gs

Százötven évvel ezelőtt, 1866. december 21-én született Tömörkény István író, újságíró, néprajzkutató, régész, múzeum- és könyvtárigazgató. E jubileumhoz igazodva fogalmazta meg a Szögedi Védegyletet alapító Szabó László, hogy Szeged gazdag irodalmi múltjára tekintettel, irodalmi múzeumot kellene alapítani a városban. Ennek szerinte legideálisabb helyszíne a nemrégiben a lebontástól megmentett Rainer-ház lenne. Tovább »

Nagy Bandó András Szegeden: Örök gyerek vagyok, aki végképp nem akar megöregedni + FOTÓK

2016. szeptember 5., hétfő · 8 hozzászólás

nagy_bando_andras_konyvbemutato05_gs

A deszki születésű író egy dévaványai kuláknak és családjának 1950-es évekbeli sorsát dolgozza fel legújabb regényében. Sunyák Antalnak a Rákosi-diktatúrában azért kellett meghalnia, mert ellenállt, nem akart az évek munkájával megszerzett földjéről lemondani, a téeszbe belépni. Az eredeti történet mellett azonban saját emlékeit is beépítette író, s így próbált meg egy korképet adni. Komoly regényei mellett gyerekverseket ír, ebben 6 éves gyermeke és 12 éves unokája is motiválja. Tovább »

Új verseskötettel jelentkezik a 70. születésnapját ünneplő Bereményi Géza

2016. január 24., vasárnap · Hozzászólok

beremenyi_geza01_ia

A közérzetem és a kedvem teljesen az írásbeli munkámtól függ – mondta el az MTI-nek Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas költő, író, forgatókönyvíró-rendező és színházvezető, akinek 70. születésnapja alkalmából verseskötete jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában. Tovább »

A globalizációval szemben szükség van a magyar kultúrára

2016. január 3., vasárnap · 3 hozzászólás

szabo_pal01kf

Diószegi Szabó Pál költővel beszélgettünk a nemzetről, a globalizáció és a magyar kultúra viszonyáról, az írók közötti szekértáborokról, az ifjabb generációkról. Úgy gondolja, hogy a migráció hatással lesz az európai irodalomra, akár önvédelmi reflexiókat is kiváltva. Tovább »

Bereményi Géza Szegeden: Ártalmas a túl sok fantázia + FOTÓK

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

beremenyi_geza01_ia

A film és a színház is azonos gyökerekből táplálkozik, mindkettő alapja az irodalom – vallja Bereményi Géza, aki Vadnai bébi című kötetét mutatta be a szegedi könyvhét közönségének. Az író szerint a mozgókép elterjedése nem nyomta el az emberek fantáziáját, pusztán átalakította azt – a fantázia helyett amúgy is inkább a racionalitást részesíti előnyben az író. Tovább »

Darvasi László: Tárcát írni haldoklás közben is

2014. január 5., vasárnap · 6 hozzászólás

darvasi_laszlo03_gsA Szegedhez ezer szállal kötődő íróval, Darvasi Lászlóval beszélgettünk arról, hogy tárcát még haldoklás közben is írni kell, Szeged egész története során határhelyzetben volt, és a mai magyar labdarúgás is lassan ott tart, ahol az irodalom: nincs meg csoda nélkül. Tovább »

Baka-emlékversenyt rendeztek Szegeden + FOTÓK

2013. november 18., hétfő · Egy hozzászólás

baka_verseny08_131117Baka István születésének 65. évfordulója alkalmából kétnapos emlékversenyt rendeztek a Szent-Györgyi Albert Agórában. De a szegedi költő és műfordító hagyatékát gondozó és nevét viselő alapítvány is idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.
Tovább »

Rendhagyó, zenés irodalomóra a Zero Art Caféban + FOTÓK

2013. augusztus 14., szerda · 8 hozzászólás

irodalmi_delutan04_gsA vers és a zene kapcsolatáról folytatott gondolatébresztő beszélgetést Kerpics Judit középiskolásokkal kedd délután a Zero Art Caféban. Az SZTE magyar szakos hallgatója társával együtt heti két alkalommal tart ilyen irodalmi kávéházat az iskolásoknak. Tovább »

Költők szelleme Szeged belvárosában + FOTÓK

2013. július 29., hétfő · 2 hozzászólás

juhasz_gyula_utca02_gsUgróiskolával, falra merevített árnysziluettel és versesdobozzal idézik meg az egykor Szegeden élő költők szellemét. A Lajtorja művészeti egyesület alkotói formabontó, interaktív street arttal hívják fel a járókelők figyelmét: az irodalomkönyvek híres alakjai egykor köztünk jártak.
Tovább »

Stand-up poetry á la Lackfi János

2013. július 7., vasárnap · Egy hozzászólás

lackfi_janos2_gsA költészet lényege nem, de megszólalási módjai változnak az idők során – ha a fiatal generációkhoz is szólni akarnak az írók, akkor azt érthetően, az ő nyelvükön kell tenniük – véli Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, műfordító, akivel a Baka Alapítvány táborában beszélgettünk.
Tovább »

Kétszáz szegedi diák szavalta Radnóti versét

2013. április 12., péntek · Egy hozzászólás

nemtudhatom1A Gábor Dénes Tagintézmény közel kétszáz diákja és oktatója szavalta el egy emberként Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét. Az április 11-én, 11 órakor tartott versmondással ünnepelte az iskola a költészet napját.
Tovább »

Verseivel emlékeztek Juhász Gyulára, Szeged költőjére + FOTÓK

2013. április 4., csütörtök · 6 hozzászólás

Roosevelt téri szobrához „sereges versfölolvasást” hirdetett a Szögedi Védegylet Juhász Gyula születésének százharmincadik évfordulóján. A szervezők célja, hogy április negyedikén szülővárosában méltóképp emlékezzenek hazánk egyik legismertebb költőjére.
Tovább »

A legendák párapaplanán – Darvasi László ötvenéves

2012. október 17., szerda · 4 hozzászólás

Ötvenedik születésnapja alkalmából köszöntik szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeumban Darvasi Lászlót. A szegedi író kerek évfordulója alkalmából portálunk Dlusztus Imre újságíró-főszerkesztő a Virágzabálók című nagyregénye kapcsán készített interjújával tiszteleg munkássága előtt.
Tovább »

Fejős Éva: Szeretlek, Bangkok

2012. augusztus 23., csütörtök · Hozzászólok

Fejős Éva új műfajban mutatkozik be: a Szeretlek, Bangkok személyes hangú, őszinte írás egy különleges utazásról, a szerző életének egyik legnehezebb időszakáról és legfontosabb döntéseiről. Az írónő augusztus 25-én, délután öt órától mutatja be könyvét Szegeden, az Alexandra Könyváruházban.
Tovább »

Következő oldal »