Kultúra

Kiállítás és séta a királynapok emlékére Szegeden

Kiállítás és séta a királynapok emlékére Szegeden

2008. október 14., kedd
Kiállítás és séta a királynapok emlékére Szegeden

Fotók: Gémes Sándor - SZEGEDma

A Szegedet elpusztító 1879-es árvizet követő rekonstrukció után Ferenc József osztrák császár és magyar király az újjáépített városba látogatott, az 1883. október 14. és 16. között lezajlott királynapok emlékére kiállítás rendeztek a Somogyi-könyvtárban, szerdán és csütörtökön pedig sétákat szerveznek a Tisza-parti városban.

A király nyomában Szegeden című városnéző sétán azon épületeket járhatják végig az érdeklődők, melyeket Ferenc József is meglátogatott éppen 125 éve. A séták alkalmával felelevenítik az 1883-as királynapok eseményeit, bemutatják az épületek korabeli és mai funkcióját. A könyvtár munkatársai olyan érdekességekre is igyekeznek felhívni a résztvevők figyelmét a már jól ismert épületekben, melyek mellett a hétköznapok során csak elrohannak - közölte az MTI-vel

Fodor Mónika

, a Somogyi-könyvtár rendezvényekért felelős munkatársa. A séta a könyvtár alagsori kiállítóterében berendezett kamaratárlat megtekintésével kezdődik. A kiállításon fényképek, korabeli beszámolók, dokumentumok segítségével mutatják be azt a négyéves újjáépítési munkát, amely Ferenc József az árvíz sújtotta Szegeden tett 1879. március 17-ei látogatását követően indult el. Ekkor hangzott el a császár híres mondta: "Szeged lesz, még pedig szebb lesz, mint volt". Az újjáépítés során lebontották a várat, elkészült a várost a Tiszától védő körtöltés, új, Szegedet a folyó fölött Újszegeddel összekötő híd épült, paloták, lakóházak, közintézmények, templomok nőttek ki a földből, melyek a mai napig meghatározzák a csongrádi megyeszékhely arculatát. Kiszélesítették az utcákat, és létrejött a város körutas, sugárutas szerkezete.

Látogatása során Ferenc József átadta számos iskola és a színház épületét - ez utóbbi tizennyolc hónap múlva leégett -, megnyitotta a Somogyi-könyvtárat, ellátogatott a kórházba, a fogházba, megtekintette az újjáépített törvényszéki- és postapalotát, valamint több templomot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.