Közélet

Hatalmas mértékben növelik a CSOK támogatást

Hatalmas mértékben növelik a CSOK támogatást

2023. október 25., szerda
Hatalmas mértékben növelik a CSOK támogatást

A kormányinfó első bejelentését Csák János tette, aki ismertette a CSOK+ elnevezésű, új családtámogatási formát, amelyet az 5000 fő feletti településeken élők vehetnek igénybe.

Ismertette, 2015 óta 233 ezer magyar család vette igénybe CSOK támogatást, 754 milliárd forint értékben. A kormány áttekintette, a mai piaci viszonyokhoz hogyan tudják igazítani az otthonteremtési programot. Kiemelte, a kormánynak továbbra is az a célja, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen Magyarországon.

Mint azt korábban bejelentették, a falusi CSOK rendszere megmarad. Az 5000 fő feletti településeken CSOK+ néven a kamattámogatott hiteleket megemelik:

A gyerekszám függvényében 15-30-50 millió forint lesz a támogatás mértéke.

A futamidő 10 és 25 évig között mozoghat. Az első közös otthon megvásárlásához pedig elegendő elsz 10 százalék önerő. A kedvezményes kamat továbbra is 3% lesz.

A támogatási formát 41 éves korukig vehetik igénybe a nők, de 2 éves átmeneti időszakban azok az idősebb nők is igénybe vehetik, akik igazolják, hogy várandósságuk legalább 12. hetében járnak.

Első otthon építésére 80 milliós értékhatár, lakásbővítésre vagy új ingatlanba való költözésbe 150 milliós.

Az értékhatár meghúzása részben az infláció megfékezését szolgálja. A támogatást telekvásárlásra nem lehet fordítani, továbbá amennyiben nem az első otthon megvásárlásáról van szó, akkor 20% önrész szükséges.

További kedvezmény, hogy az első évben nem kell törleszteni a tőkét, csupán a kamatot. Lehetőség lesz gyermek megszületése esetén 1 éves hitelmoratóriumot kérni.

A második gyermek megszületése esetén, illetve minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek a tőkéből. 

Csák János kiemelte, a kormány rendelkezésre bocsájtott ingyenes típusterveket, amellyel így a tervezési költség is megspórolhatóak.

A CSOK+ január elsejétől lesz elérhető, részletszabályok november közepén válnak elérhetővé.

A kulturális és innovációs miniszter kérdésekre válaszolva elmondta, a támogatást értelemszerűen házastársak vehetik fel, amennyiben pedig a vállalt gyermek nem születik meg, az összeget vissza kell fizetni. Örökbefogadás esetén ugyanazok a szabályok vonatkoznak a családokra.

Gulyás Gergely: a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni támadást, a magyar kormány elismeri Izrael függetlenségét

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció - emelte ki a tárcavezető, hozzátéve: minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az államok közti háborút.

A miniszter szavai szerint Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli államok megőrizzék a szabadságukat és a biztonságukat. Ezért is kell segíteni például Egyiptomot, hiszen

ha nem így teszünk, akkor százezrek, milliók jöhetnek Európába".

Eddig 445 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből

Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy továbbra is mindent megtegyenek a túszok kiszabadítása érdekében. Jelenleg 4 magyar család tartózkodik Gázában, összesen 15 fő, amelyből 10 kiskorú. A legfiatalabb gyermek csupán 4 hónapos.

15 magyar tartózkodik Gázában.

Mindannyian épségben vannak"

- hangsúlyozta, hozzáfűzte: a kormány mindent megtesz a kint rekedt magyarok mielőbbi hazatérése érdekében.

A magyar kormány nem támogatja az uniós költségvetés-módosítási javaslatot

Több okból sem támogatják a javaslatot. Egyrészt elfogadhatatlannak tartják, hogy Brüsszel több pénzt kér. Gulyás Gergely kijelentette, a migránspaktum végrehajtását a kormány összeegyeztethetetlennek tartja Magyarország érdekeivel, és ellentétesnek Európa érdekeivel is.

A brüsszeli bürokraták fizetésemelését sem tudják támogatni"

- folytatta.

Közlése szerint jelenlegi formájábaUkrajna támogatását sem tartják ebben a formában indokoltak. A javaslat szerint ugyanis négy évre adna támogatást az unió Ukrajnának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.