Közélet

Orbán Viktor: Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak

Orbán Viktor: Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak

2023. július 14., péntek
Orbán Viktor: Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak

Az ukrajnai konfliktus el fog húzódni, mert a nyugatiak a háború folytatását akarják - jelentette kiOrbánViktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában.

A sopronbánfalvai kihelyezett kormányülés ideje alatt készült interjúban a kormányfő arról beszélt, egészen más feladatai vannak a magyar kormánynak, és másfajta jövő vár a magyarokra, ha nincs háború, mintha van háború.

Elsöprő továbbra is a háborúpártiak aránya és száma, a béke hangján alig-alig beszélünk néhányan, ezért nekünk arra kell készülni, hogy a háború és a szankciók nem tűnnek el az életünkből"

- fogalmazottOrbánViktor, hangsúlyozva, ha ez megtörténne, abban a pillanatban a gazdasági bajok tekintélyes része orvoslódnék.

A miniszterelnök elmondta, a kormányülésen tárgyaltak arról is, hogy távol kell tartani a háborút és az illegális migrációt Magyarországtól, le kell törni a háborús inflációt, és meg kell védeni a családokat, nyugdíjasokat a brüsszeli bürokrácia terveitől.

Ha azt tennénk, amit az ukrán elnök kér, benne lennénk a harmadik világháborúban

A kormányfő kiemelte: abban az esetben, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az azonnali világháborút jelentene,

mert az azt jelenti, hogy akkor a NATO háborúban áll Oroszországgal".

Arra is kitért, hogy a soproni kormányülésen áttekintették, milyen jogi és politikai eszközeik vannak, hogy megakadályozzák Brüsszelt a migránskvótáról szóló terv végrehajtásában.

„Van még egy közvetlen fenyegetés, ez is Brüsszel irányából érkezik": minden évben kiadják, hogy szerintük a tagállamoknak mit kellene tenniük a gazdaságuk megváltoztatása érdekében, és idén is van egy olyan javaslatuk, amely a rezsicsökkentés eltörléséhez vezet - mondta. Hozzátette: ezzel szemben csütörtökön arról tárgyaltak, hogy „hogyan nem fogjuk eltörölni a rezsicsökkentést".

Hamarabb is egyszámjegyű lehet az infláció

A kormány korábban az év végére tervezte, hogy egyszámjegyűre csökken az infláció, de ez akár egy-másfél hónappal hamarabb is megtörténhet - mondta. A kormányfő kijelentette azt is: a rezsicsökkentés mellett mindenképpen ki kell tartani.

Mint fogalmazott: a rezsicsökkentést nem lehet pusztán energetikai kérdésként felfogni.

Érdemes arra úgy gondolni, hogy minden családot havi 181 ezer forinttal segít, vagyis a rezsicsökkentés a középosztály és a szegényebbek életszínvonalának kérdése"

- mondta.

Az Egyesült Államok azonnal véget vethetne a háborúnak

OrbánViktor miniszterelnök egyetért Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy az Egyesült Államok azonnal véget vethetne az ukrajnai háborúnak. Hogy ez miért nem történik meg, azt senki sem tudja - mondta. Közölte azt is:

Ukrajna már elveszítette a szuverenitását, nincs pénze, saját hadiipara vagy saját katonai eszközgyártó képessége.

„Pénzt is tőlünk kap, leginkább az amerikaiaktól" és hadieszközöket is - tette hozzá.

Ha Amerika azt mondaná, hogy békét akar, állítsuk meg a háborút, legyen tűzszünet, kezdjünk tárgyalásokat, az holnap reggel bekövetkezne - mondta.

„Hogy miért nem akarják ezt az amerikaiak, erre választ a NATO-csúcson sem kaptunk" - jelentette ki.

Magyarországon külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak

Egyértelművé kell tenni, hogy „Magyarországon a külföldiek politikai befolyást nem vásárolhatnak" - jelentette ki. Kiemelte: nem indokolatlan korrupcióról beszélni a baloldali pártok külföldi kampányfinanszírozása kapcsán, de ő a témát szuverenitáskérdésnek látja.

Ha a magyar törvényhozókat vagy a magyar főváros polgármesterét meg lehet vásárolni pénzzel, az azt jelenti, hogy ezek az emberek nem a magyar emberek érdekéből vezetik le a döntéseiket, hanem a külföldi megbízóik elvárása szerint járnak el. Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk szuverének

- fogalmazott a kormányfő.

A korrupció mindenhol bűncselekmény - emelte kiOrbánViktor, hozzátéve, ebben a kérdésben „nem vágtunk eléggé rendet", ezért - noha szerinte büntetendő, ami történt - egyértelműbbé kell tenni a szabályozást.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.