Közélet

Jónak tartja a kormány javaslatát Vona Gábor

Jónak tartja a kormány javaslatát Vona Gábor

2016. október 10., hétfő
Jónak tartja a kormány javaslatát Vona Gábor
Vona Gábor

A Jobbik elnöke jónak, támogathatónak ítélte a kormány alaptörvény-módosító javaslatát, ugyanakkor jelezte: tartalmi jellegű módosításokat vetnek fel a keddi ötpárti egyeztetésen.

Vona Gábor

hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy előzőleg

Gulyás Gergellyel

, a Fidesz alelnökével egyeztetett technikai kérdésekről, az ötpárti találkozón pedig várhatóan

Volner János

frakcióvezető képviseli a pártot. Hozzátette: továbbra is személyes találkozót kér a kormányfőtől, amire a héten sor kerülhet. Az ezt firtató kérdésre elmondta, vannak olyan szempontok, amelyeket elsőként nem a sajtóval vagy más pártvezetőkkel kíván megvitatni, hanem

Orbán Viktorral

. A pártelnök konstruktív ellenzéki pártként hivatkozott a Jobbikra, amely partnere lehet a kormánynak Magyarország alkotmányos védelmében, egyúttal károsnak nevezte, hogy a többi ellenzéki párt kimarad a vitából.

Vona Gábor

kifejtette: a migráció és a kvóták nem az EU-s alapszerződésekben, hanem másodlagos jogforrásokban szerepelnek, és osztja a német alkotmánybíróság álláspontját, amely ilyen esetekben a tagállami alkotmányt tartja erősebbnek. A Jobbik elnökét kérdezték a Népszabadság című napilap kiadásának felfüggesztéséről is. Azt felelte: a lap indulása "nem Magyarország dicső történelmi időszakába vezet vissza", és érezte, hogy nem állnak egy platformon, de a kérdés szerinte nem erről szól, hanem arról, hogy a hatalom szerint nincs joga megjelenni más véleménynek. Értékelése szerint ez szimbolikus ügy, az ellenzéki sajtónak megvan a maga szerepe, néha "fájdalmas tud lenni a létezése", de pontosan így tud előremenni a demokrácia. Kérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint gyanúsítottként hallgatták ki a fideszes

Mengyi Rolandot

.

Vona Gábor

- mint mondta - azt tartaná előremutatónak, ha a politikus lemondana és időközi választás lenne a választókörzetében, illetve ha magától nem teszi meg, akkor a Fidesznek kell kérnie mandátumának visszaadására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.