Közélet

Jeszenszky: a V4-ek egy platformra tudnák hozni az uniós országok felét

Jeszenszky: a V4-ek egy platformra tudnák hozni az uniós országok felét

2016. július 22., péntek
Jeszenszky: a V4-ek egy platformra tudnák hozni az uniós országok felét

A négy visegrádi ország még kevés ahhoz, hogy változtasson az unión, de a hasonló problémákkal küzdő térségbeli országokkal, valamint az északi tagállamokkal már lenne erre esély - mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Jeszenszky Géza

- aki 1990-1994 volt az Antall-kormány külügyminisztere - a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia; V4) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozójával kapcsolatban azt mondta: a V4-ek ma már nem csak egy regionális szerveződés, hiszen jelen van a világpolitikában. Ugyanakkor az unió 28 - illetve Nagy-Britannia kiválása után 27 - tagállamához képest a négy kevés, a V4-ek egyedül nem fogják tudni megváltoztatni az EU-t - folytatta. Mivel azonban sok tagállam hasonló problémákkal küzd, ha a V4-ek az unió átalakításával kapcsolatban közös platformra kerülnének Horvátországgal, Szlovéniával, Romániával, Bulgáriával és az északi országokkal", "az már tényező" - mondta. Ez a jövő útja - hangsúlyozta. Magyarország volt washingtoni, norvégiai és izlandi nagykövete hozzátette: attól viszont óva int, hogy néhány ország egyfajta új keleti blokkot hozzon létre az unión belül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.