Közélet

Újabb szegedi gyermekorvosi körzet szűnik meg - aggódik a helyi Jobbik a város gyermekorvosi ellátásáért

Újabb szegedi gyermekorvosi körzet szűnik meg - aggódik a helyi Jobbik a város gyermekorvosi ellátásáért

2015. december 14., hétfő
Újabb szegedi gyermekorvosi körzet szűnik meg - aggódik a helyi Jobbik a város gyermekorvosi ellátásáért
jobbik_sajttaj002kf

Tóth Péter szerint összeomolhat a jelenlegi gyermekorvosi hálózat Szegeden, ha nem tudják a következő években pótolni a nyugdíjba vonuló doktorokat. Rövid időn belül a második gyermekorvosi körzet szűnik meg a városban, Szőreg után az Ortutay utcai egyik praxist adják vissza. A megoldást elsősorban az államtól, másodsorban az önkormányzattól várná, akár Szeged képezhetne magának is doktorokat, a fogadókészség az egészségügy oldaláról meglenne.

Megírtuk,

ha a közgyűlés is jóváhagyja, hamarosan újabb gyermekorvosi körzet szűnhet meg, mert az Ortutay utcában rendelő doktornő nem bírta értékesíteni praxisát, pácienseit négy kollégája venné át a tervezet szerint 2016. február elsejétől. "Újabb gyermekorvosi körzet szűnik meg Szegeden, ez már a második rövid időn belül a

szőregit követően

" - mondta

Tóth Péter

, a Jobbik városatyája. Örömnek tartja az ürömben, hogy nem kell olyan nagy utazásra kényszeríteni a beteg gyermekeket, s szüleiket, mint a korábbi esetben, mert egyes páciensek maradhatnak az Ortutay utcában a másik doktornál, a többiek pedig gyalog elérhető távolságban rendelnek. A kialakult helyzet azonban azt a rossz tendenciát erősíti, hogy leépül a gyermekorvosi rendelés, ami a körzetek méretének, az orvosok terheinek növekedését jelenti. Tudomása szerint Szegeden a gyermekorvosok fele a nyugdíjkorhatár közelében jár, illetve azon túl rendel, ezért sürgősen lépni kell az államnak, vagy az önkormányzatnak. Azt tapasztalja, hogy az utóbbi öt-hat évben alig került ki új gyermekorvos a gyermekklinikáról a szakellátásba. "Ennek magyarázata az, hogy kevesen maradnak a szakorvosi rezidens képzésre, mert inkább külföldön többszörös bérért dolgoznak, s akik mégsem mennek Nyugat-Európába, azok a klinikai rendszerben vesznek részt, ezért szükséges lenne egy ezt érintő állami reform" - vélekedett Tóth Péter, aki szerint egy tízmilliós képzés után joggal várható el, hogy a hazát szolgálják az orvostanhallgatók, s ne a gazdagabb államoknak képezzünk ingyen munkaerőt. Attól fél, hogy hamarosan a nyugat-európai gyakorlatot követő módon a kórházakra fog terhelődni a gyermekorvosi ellátás, ami komoly nehézségeket okozna a családoknak, a várakozási idő is megnőne. Úgy látja, hogy akár az önkormányzat is tehetne ez ügyben, ha az állam nem lép, a Jobbik egy koncepció kidolgozását javasolná a rendszer fenntartása érdekében. Újságíró kérdésre megosztotta, a gyermekklinika vezetője azt ajánlotta, akár köthetne az önkormányzat olyan szerződést velük, amelynek köszönhetően a gyermekklinika több rezidenst tudna felvenni, akik ezt követően öt-tíz évig Szegeden látnák el egy-egy gyermekorvosi körzetben feladataikat. Szőregre kitérve nem tartja elfogadhatónak az önkormányzat javaslatát, amely szerint a két háziorvos lássa el a tizenöt év alattiakat is. A két doktor egyike ugyanis nyolcvan év feletti, kollégája pedig harmad munkaidőben van jelen a körzetben, mert nagyobb részben külföldön praktizál.

Rövid időn belül a második gyermekorvosi körzet szűnik meg a városban, Szőreg után az Ortutay utcai egyik praxist adják vissza.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=596433

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.