Közélet

Semmi meglepetés: Majóé lesz az SZKT-vezéri szék, az eddigi igazgatók a jelöltek a többi önkormányzati cég élére (FRISSÍTVE)

Semmi meglepetés: Majóé lesz az SZKT-vezéri szék, az eddigi igazgatók a jelöltek a többi önkormányzati cég élére (FRISSÍTVE)

2015. november 18., szerda
Semmi meglepetés: Majóé lesz az SZKT-vezéri szék, az eddigi igazgatók a jelöltek a többi önkormányzati cég élére (FRISSÍTVE)
penz_biz_ules02_gs

A pénzügyi bizottság szerdán tette meg ajánlását a közgyűlésnek - minden a papírforma szerint történt. Az ülésen az IKV Zrt. 1,3 milliárdos hitelfelvételéről is tárgyaltak.

A pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerdai ülésén előbb meghallgatták az IKV Zrt. élére pályázó

Nagy Katalint

- aki a múlt csütörtöki rendezvényen nem tudott jelen lenni -, majd

Lauer István

(MSZP) alelnök bocsátotta szavazásra a tagok számára az eddig is "legesélyesebbnek" tartott jelölteket. A testület ez alapján az alábbi személyeket javasolja a közgyűlésnek az önkormányzati cégek élére.

Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.:

Ács Szilvia - egyhangú támogatással

RITEK Zrt.:

Drégelyi Zoltán - egyhangú támogatással

Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.:

Novák Gyula - egy tartózkodás (Nógrádi Tibor, Fidesz-L.É.T.)

Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.:

Veprik Róbert - egyhangú támogatással

Szegedi Városkép és Piac Kft.:

Németh István - egy tartózkodás (Tanács Eszter, LMP)

Szegedi Sport és Fürdők Kft.:

Horváth András - egyhangú támogatással

Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.:

Jávorszky Iván - egy nem (Nógrádi Tibor, Fidesz-L.É.T.)

Szeged Pólus Nonprofit Kft.:

Csanádi Zoltán - egy tartózkodás (Tanács Eszter, LMP)

Szegedi Közlekedési Kft.:

Majó-Petri Zoltán - két tartózkodás (Nógrádi Tibor, Fidesz-L.É.T.; Tanács Eszter, LMP)

Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.:

Makrai László - egyhangú támogatással

IKV Zrt.:

Kardos Kálmán - egyhangú támogatással Csütörtökön reggel még a városüzemeltetési bizottság is ismerteti javaslatát, majd a végső szót a közgyűlés mondja ki pénteken - az eddigiek alapján ott sem várható bármiféle meglepetés.

A városvezetés szerint jól gazdálkodtak a cégek

A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok I-III. negyedéves beszámolóját is tárgyalták a pénzügyi bizottság ülésén, mellyel kapcsolatban

Szentgyörgyi Pál

MSZP-s gazdasági alpolgármester arról tájékoztatott, hogy több mint 500 millió forinttal kevesebb önkormányzati támogatással gazdálkodtak a társaságok, és takarékoskodást írtak elő a helyhatósági választások után egy évre kinevezett cégvezetőknek. Ezzel együtt a gazdasági társaságok átvilágítását is végrehajtották. Szentgyörgyi elmondta, a társaságok igazgatói a város által elvárt megtakarításokhoz képest továbbiakat eszközöltek, osztalékbefizetés is történt olyan cégtől, melynél az előző testület megakadályozta annak befizetését, illetve kintlévőségek befizetése is megtörtént.

1,3 milliárdos hitel az IKV-nak

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester arról tájékoztatott, hogy három olyan önkormányzati cég van, amelyek rendszeresen vesznek fel hitelt, mégpedig az SZKT, a Sport és Fürdők Kft., valamint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Ezek a hitelszerződések december elsején lejárnak, s ennek az év végéig történő meghosszabbítására tesznek javaslatot, a folyószámlahitel hosszabbításokat, illetve az ehhez kapcsolódó hitelszerződéseket a közgyűlésnek kell jóváhagynia. Az IKV Zrt. tagi kölcsön szerződésének módosítása is napirenden lesz pénteken, az áprilisban megszavazott 800 milliós tagi kölcsönt a december 15-ei határidőig nem tudja visszafizetni a társaság, melyből egyébként 310 milliót hívott le. A visszafizetési határidőt ezen cég esetében december végéig hosszabbítanák meg. Ezen kívül azt is javasolja a városvezetés, hogy a cég 1 milliárd 300 millió forint erejéig legfeljebb 3%-os kamatfizetési kötelezettség vállalása mellett hitelt vegyen fel 2016. évre. „A téli hónapokban, a fűtési idényhez igazodó gázmennyiséget kell megvásárolnia a Kft.-nek, ami több milliárdos kiadást jelent, miközben a cég bevételei egyenletes ütemben folynak be a lakossági befizetésekből 12 hónap alatt” – ezzel indokolta Szentgyörgyi az 1,3 milliárdos hitel felvételét. Kitért arra is, hogy ez az összeg becsült, azzal kalkuláltak, hogy hidegebb tél elé nézünk, mint az elmúlt években. Felhívta a figyelmet, hogy mivel a társaság tagi kölcsönét visszafizeti a városnak, ezért nem kétszeres hitelezésről van szó. A napirendről történő szavazásnál Tanács Eszter (LMP) és Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) tartózkodott.

A pénzügyi bizottság megtette ajánlatát, most már a közgyűlésnél pattog a labda - íme, ők lehetnek az önkormányzati cégek vezetői: http://szegedma.hu/?p=589913 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. november 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.