Közélet

Kakas Béla: Fontos a leszakadó térségek felzárkóztatása

Kakas Béla: Fontos a leszakadó térségek felzárkóztatása

2015. november 19., csütörtök
Kakas Béla: Fontos a leszakadó térségek felzárkóztatása
darfu_onte_megye14_gs

Ideje véget vetni a látványberuházásoknak és egy olyan menedzserszemléletű és innovációs gazdaságfejlesztésre kell koncentrálni, melyben az önkormányzatok és a térség gazdasági szereplői képesek hatékonyan együttműködni - mondta Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön a TOP-forrásokhoz kapcsolódó szakmai konferencián.

A 2007-2013-as pénzügyi uniós ciklus lezárultával már tudjuk, Csongrád megyében több mint 4000 pályázat bizonyult támogatásra érdemesnek, a számok tükrében ez azt jelenti, közel 327 milliárd forintnyi gazdaságélénkítő segítségben részesült a dél-alföldi megye. A legfontosabb és leglátványosabb beruházások közé tartozik például az M43-as gyorsforgalmi út, a megyeszékhely elektromos tömegközlekedésének fejlesztése, az ELI lézeres kutatóközpont, s nem utolsó sorban a kormány egyik kiemelt beruházása, a nemrégiben lezárult Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új kiállítótermeinek, kiszolgáló épületeinek és tárlatainak fejlesztése is. Éppen az ópusztaszeri emlékparkban tartotta év végi, TOP-forrásokhoz kapcsolódó szakmai konferenciáját a Csongrád Megyei Önkormányzat valamint a DARFÜ Nonprofit Kft., ahol sorra vették az elkövetkező pályázati ciklusban Csongrád megye gazdaságfejlesztési lehetőségeit, a 2007-2013-as ciklus DAOP projektjeinek eredményeit, illetve szó volt a Vidékfejlesztési Program 2014-2020-ról is.

darfu_onte_megye04_gs

A rendezvény házigazdája,

Kertész Péter

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója köszöntötte a jelenlevőket abban a konferenciateremben, mely a 1625 négyzetméteren elterülő látogatóközpont része, s többek között a Rotundában található 6 új interaktív kiállítással és örökségvédelmi központtal együtt kiemelt beruházásként jöhetett létre. Az emlékpark ezzel áthidalta a szezonalitásból adódó nehézségeket és végre a leghűvösebb hónapokban is remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál a látogatóknak.

Fontos a leszakadó térségek felzárkóztatása

A konferencia a múlt és a jelen összekapcsolódása - hívta fel a hallgatóság figyelmét

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Az elnök a megye gazdaságfejlesztési lehetőségeit ismertette a 2014-2020-as uniós ciklusban, azon belül is kiemelt hangsúlyt fordított a menedzserszemléletű és innovációs gazdálkodásra, ami szerinte kulcsfontosságú hozzáállás a fejlődés szempontjából. Kakas Béla bevezetőjében emlékeztetett, 2013-ban elkészült, rá egy évre pedig el is fogadták a megye integrált területfejlesztési programját (röviden ITP), melyben a települések meghatározták fejlesztési elképzeléseiket. Mintegy 40-50 milliárd forintra rúgtak a tervek költségei, mígnem az ITP 2.0 egyfajta kiválasztási kritérium rendszerben 5 prioritásra és 13 egyéb intézkedésre szűkítette a keretet. Így tehát Csongrád megyének a megyei jogú városok forráskeretével összesen 73 milliárd forint áll rendelkezésére: a két megyei jogú város közül Szeged 34 milliárddal, Hódmezővásárhely pedig 10 milliárd forinttal számolhat. A többi település, amelyek lakosságszáma tulajdonképpen a népesség felét teszik ki a megyében, 29 milliárdot kap forrás gyanánt.

darfu_onte_megye20_gs

Míg az előző pénzügyi ciklusban inkább településfejlesztésre, semmint munkahelyteremtésre és gazdaságfejlesztésre biztosított összegeket az Európai Unió, Kakas Béla szerint azonban a megvalósult beruházások - csapadékvíz elvezetés, szennyvízberuházás, városközpont fejlesztés, oktatási intézmények fejlesztése - most remek táptalajai lehetnek a fejlődésnek. Ideje azonban véget vetni a látványberuházásoknak és egy olyan menedzserszemléletű és innovációs gazdaságfejlesztésre kell koncentrálni, melyben az önkormányzatok és a térség gazdasági szereplői képesek hatékonyan együttműködni. A felújított óvodába járó gyerekek szüleinek lehetőséget kell teremteni, hogy vissza tudjanak menni dolgozni - élt egy egyszerű példával a megyei elnök.

A jól megalapozott tervezés garanciát jelent

"Vannak stratégiai célrendszerek és területfejlesztési prioritások a TOP-ban. Területi stratégiai célok között a Szeged-Hódmezőváráshely-Makó-Temesvár-Szabadka városhálózati csomópont felépítését fogalmazza meg, ami egy határon átívelő hosszútávú befektetés" - emelt ki egyet Kakas Béla a számos operatív program közül, melyhez olyan egyéb projektek tartoznak még, mint a tudásrégió felépítése, a mezővárosi térség fejlesztése, a tartós foglalkoztatás, a hármashatár és az esélyegyenlőség, de a prioritások között szerepel az üzleti környezet fejlesztése, a közlekedési kapacitás bővítése, az ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása vagy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás. "Úgy érezhetjük, hogy a 2014-2020-as időszakból hosszú idő telt el tervezéssel, de a jól megalapozott tervezés a garanciája a megvalósításnak, ezért ne bánjuk ezt az időt. A pályázati kiírások és felhívások december első napjaiban megjelennek, 30 napig mindenki gondolkodhat a pályázati anyag összeállításán, további lesz 30 nap lesz arra, hogy beadják a dokumentumokat. Utána történik a bírálat, körülbelül februárban, a projektek pedig a legoptimálisabb hozzáállással már márciusban elkezdődhetnek." Kakas Béla felhívta a figyelmet arra, a kiválasztási kritériumok ismeretében az érdeklődők előre tudják, terveik illeszkednek-e, és ha igen, milyen elemekkel a meghirdetett pályázatokba. A pályázatok kiértékelését a Miniszterelnökség végzi, méghozzá a megye koordinálásával, így döntenek azok megvalósíthatóságáról. A megyei elnök figyelmeztetett, az Európai Unió nem biztosít 100 százalékos támogatást a településeknek, várhatóan 50-70 százalék körüli támogatási forrást nyújt a pályázóknak. Csongrád megye legfontosabb ITP szempontja, hogy 37 leszakadó térségét felzárkóztassa.

darfu_onte_megye23_gs

Az átdátumozott projektek sem vesznek el

A megyei elnököt követően

Farkas Zoltán

, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője a számok tükrében tért ki a Dél-alföldi Operatív Program végrehajtásának előrehaladására és tapasztalataira. Kiderült, Csongrád megyében összesen 1306 pályázati igényt nyújtottak be a ciklusban, ebből 638-an nyertek támogatást 78 milliárd forint értékben - némileg többet, mint a 2020-ig tartó támogatási időszakban várható. A regionális gazdaságfejlesztés, a turisztikai célú fejlesztések, a közlekedés infrastruktúra fejlesztések, a humáninfrastruktúra fejlesztések és a térségfejlesztési akciók tették ki a források legjavát, az ügyvezető igazgató ezeket egyenként ismertette Csongrád megyei és országos vonatkozásokban egyaránt. Megyénkben regionális gazdaságfejlesztésre 232 pályázatot támogattak 14 milliárd forinttal, javarészt a kkv szektorból; turisztikai célú fejlesztésekkel pedig 73 támogatottat 18 milliárd forinttal. Utóbbi Csongrád megye és egyúttal a teljes dél-alföldi régió húzóágazatának számít, a pályázatoknak köszönhetően mintegy 1000 új munkahely alakult. Kerékpárútra, útépítésekre 3 alföldi megye is benyújtotta igényeit, azonban csupán 71 pályázatot tudtak támogatni 11 milliárd forint értékben. Környezetvédelemre és városfejlesztésre a térségfejlesztési akciók kalapból 67 pályázatot 18 milliárd forinttal támogattak, illetve 193 pályázat 15 milliárd forint értékben humáninfratruktúra fejlesztésként új munkahelyeket hozott létre. "A médiában lehetett hallani, hogy a nem megvalósult projektek, melyeket átdátumoztak 2016-ra, elvesznek. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a projektek elvesznek, 2015. december 31-ig kell a kedvezményezetteknek kifizetni, amit eddig kifizettek, az elszámolásra 2016-ban fog sor kerülni." Farkas Zoltán hozzátette, ez év december végéig 300 millió forint vár még lehívásra, a 2016-os projektzárásra pedig várhatóan 50 Csongrád megyei pályázat fog átcsúszni.

Ideje véget vetni a látványberuházásoknak és menedzserszemléletű, innovációs gazdaságfejlesztésbe kezdeni. Csongrád megye gazdaságélénkítő lehetőségeit értékelték Ópusztaszeren.http://szegedma.hu/?p=590270

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.