Közélet

Algyő határon átnyúló gazdasági kapcsolatait erősíti

Algyő határon átnyúló gazdasági kapcsolatait erősíti

2015. október 6., kedd
Algyő határon átnyúló gazdasági kapcsolatait erősíti
uzletiforum_algyo

A vajdasági Magyarkanizsa és Algyő közös tájékoztatót készít a külügyminisztérium részére jövőbeni gazdasági együttműködésük lehetőségeiről – erről is szó esett azon a szabadkai üzleti fórumon, amit a szaktárca és a Szabadkai Magyar Főkonzulátus szervezett.

A Magyarország és Szerbia közötti virágzó kapcsolatok, valamint a stabil és konstruktív politikai, diplomáciai együttműködés kiváló lehetőséget jelent a vállalati együttműködések erősítéséhez is – jelentette ki

Magyar Levente

, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Szabadkán, ahol első ízben rendezett közös üzleti fórumot a magyar külügy és a Szabadkai Magyar Főkonzulátus. A rendezvényen képviseltette magát Algyő nagyközség önkormányzata, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK), valamint a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvény szorosan kapcsolódott az ez évben megkezdett, Algyő és a vajdasági Magyarkanizsa közötti gazdaságélénkítés fő céljaihoz.

Magyar Levente Gazdaságdiplomáciáért Felelős Államtitkár a szabadkai I. Üzleti Fórumon

A fórum lehetőségét kihasználva

Füzesy István

, Algyő gazdasági referense kifejtette az önkormányzatok kétoldalú kormányzati célokhoz kapcsolódó gazdaságtámogató, katalizátor lehetőségét, és kérte ennek támogatását. Magyar Levente államtitkár válaszában – a konkrét együttműködések megismerése érdekében – javasolta a külügyminisztérium tájékoztatását, valamint a diplomáciai testület lehetőségeinek igénybe vételét. Füzesy portálunknak elmondta, Magyarkanizsa és Algyő képviselői egyeztették az együttműködés konkrét irányainak lehetőségét, amelyről közös tájékoztatót készítenek a minisztérium részére.

biztonsagtehnikai_klaszter09_gs

Konzultáltak a Szabadkai Magyar Főkonzulátus és a belgrádi Magyar Nagykövetség munkatársaival is. Algyő gazdasági referense a jövőbeni együttműködésre példaként a Tiszához kapcsolódó határon átnyúló fejlesztéseket említette. „Algyő képviselő-testülete elfogadta azt a fejlesztési tervet, hogy a nagyközségtől a vajdasági Magyarkanizsáig vagy akár azon túl is a Tisza hajózhatóságát elősegítsék, közös turisztikai projektekben gondolkodnak. A fejlesztéseket pályázati úton és saját forrásokból valósítanánk meg” – részletezte Füzesy István. Algyőn már elkezdődött a munka, a Tisza mentén lévő pihenőpark fejlesztése már megindult, most arra keresnek lehetőségeket, hogy miként lehet kitágítani ezt a programot akár a határ túloldalára, Vajdaságra is.

SAM_4259-2

Füzesy utalt arra, amit

Molnár Áron

polgármester

Algyő Napján

, illetve

a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában

is kiemelt, hogy a gazdaságfejlesztés területén új utakat kell keresnie Algyőnek. Ezt készítette elő, hogy a tavalyi helyhatósági választásokat követően felmérték, mi áll a nagyközség rendelkezésére, illetve, hogy a gazdaság mely részét kell és érdemes fejleszteni. Algyő a konkrét határon átnyúló projektek megvalósítása és kivitelezése során szorosan együttműködik majd a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával. Ennek érdekében Algyő javaslatot tett a CSMKIK-nek együttműködési megállapodás elkészítésére és aláírására.

A Tiszához kapcsolódó fejlesztésekben is gondolkodik Algyő és a vajdasági Magyarkanizsa.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=577474

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.