Közélet

A belföldi vendégforgalom húzza a turizmust

A belföldi vendégforgalom húzza a turizmust

2014. szeptember 9., kedd
A belföldi vendégforgalom húzza a turizmust

A belföldi vendégforgalom minden idegenforgalmi mutató esetében kiemelkedő, a háztartások költésének növekedése kedvezően hatott az ágazat egészére az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) véleménye szerint a turizmus idei adatai új rekordokat állítanak fel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint a szálláshelyek vendégforgalma 2,6 százalékkal nőtt júliusban és 5,6 százalékkal az év első hét hónapjában a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal csökkent, a belföldi vendégéjszakáké 5,5 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

Balatoni András

, az ING vezető elemzője az adatokról az MTI-nek elmondta: a friss idegenforgalmi adatokból, a belföldi forgalom emelkedéséből is látszik, hogy nőtt a háztartások vásárlóereje. A belföldi vendégéjszakák és a bruttó árbevételek egyaránt szép növekedést mutatnak - tette hozzá. Rámutatott, hogy a bértömeg 8 százalékos növekedésének, az alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvő optimizmusának jelentős hatása van a belföldi turizmusra. Az NGM közleménye kiemeli: túl az év felén rekordadatokat mutat a turizmus, a kereskedelmi szálláshelyek az első 7 hónapban összesen 5,25 millió vendéget fogadtak, akik 13,4 millió vendégéjszakát eltöltve bruttó 101 milliárd forint szállásdíjat fizettek ki. A belföldi forgalom komoly növekedést produkál minden mutatónál, a vendégek száma (670 ezer) 6,1 százalékkal nőtt, míg a tőlük származó bruttó szállásdíj bevétel (10,2 milliárd forint) több mint 10 százalékkal. A tárca szerint jól látható, hogy a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani júliusban, mint egy évvel ezelőtt, és összesen 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma viszont ha csekély mértékben is, de csökkent júliusban, 0,7 százalékkal, ugyanakkor 8,6 százalékkal többet költöttek szálláshelyeinken, 12,4 milliárd forintot. Ismertetik: júliusban a TOP 10 küldőország közül, a vendégéjszakák száma alapján, 16 százalékkal az USA érte el a legmagasabb növekedést tavalyhoz képest, a szlovák piac 13 százalékos, míg a lengyel 11 százalékos bővülése is figyelemre méltó. Az Egyesült Királyságból 5,1 százalékkal többen érkeztek, míg Ausztria (+1,4 százalék), Oroszország (+1,9 százalék) szerényebb emelkedést hozott korábban megszokottnál. Az első 7 hónap alapján az élen továbbra is Németország áll, a második helyre feljött Oroszország viszont megelőzi a harmadik helyre került Ausztriát. Oroszországból az első hét hónapban továbbra is közel két számjegyű a növekedés (9,9 százalék). Január-júliusban a cseh (11,6 százalékos) és a szlovák (17,5 százalékos) piac kétszámjegyű vendégéjszaka bővülése mellett külön említést érdemel az Egyesült Államok 8,9 százalékos forgalmi növekedése. Túl az egymilliomodik SZÉP-kártyán a pihenő kártyarendszer nyáron is bizonyít: január és július között a kereskedelmi szálláshelyek 9,26 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ami közel 19 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a júliusi felhasználás 2,7 milliárd forint volt - közölte a minisztérium. Az NGM összegzése szerint továbbra is kitart az a tendencia, hogy a magas bázisnak számító 2013-as év adatait hónapról hónapra múlják felül az idei számok. Az egyik legfontosabb piaci teljesítményt kifejező mutató, a szállodai RevPAR (az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel) 2014 első hét hónapjában is tartja közel kétszámjegyű, 9,8 százalékos növekedését.

Kovács István

, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a korábbi hónapok is azt mutatták, hogy a belföldi piac növekedése jóval meghaladta a külföldit. Az átlagos szobafoglaltság 49,3 százalékos volt, ami két százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A legnagyobb, 63,8 százalékos foglaltságot az ötcsillagos kategóriában mérték, ez 2,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál - mondta. A főbb mutatók éves növekedése - REVPAR, szobaárak, bevételek - elégedettségre ad okot, az év hátralévő részében a szállodaszövetség hasonlóan kedvező adatokra, és az augusztusi kedvezőtlen időjárás ellenére 8-10 százalékos növekedésre számít. A legnagyobb kockázatot az orosz-ukrán konfliktus jelenti a turizmusban - fűzte hozzá Kovács István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.