Tovább fogyunk, de nőtt a házasulási kedv Csongrád megyében

2017. október 11., szerda · Hozzászólok

Az elvándorlás is szerepet játszik abban, hogy Csongrád megye lakossága 3000 fővel fogyott, és az országos bővüléssel szemben a lakásépítések száma is csökkent. A KSH „Fókuszban a megyék” című legfrissebb kiadványából kiderül, hogy a foglalkoztatás bővült a versenyszférában és többen is házasodtak, mint egy évvel korábban. Tovább »

A statisztikában a jövő – Szegedre jöttek a téma szakértői a világból

2017. szeptember 8., péntek · Hozzászólok

Egy nemzetközi statisztikai konferencia eredményeiben óriási potenciál van, ami egyszerre hozhat sikert Szegednek, de Magyarországnak is, ezért nagyon fontos, hogy minél több ember megismerje ebben a tudományban rejlő innovációs lehetőségeket. Csütörtökön Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel tartott nemzetközi konferenciát az egyetem Gazdaságtudományi Kara. A szegediek jövőre Japánban mutatják be, hogy mit tudnak a témakörben. Tovább »

Csongrád megyében is mérik, tudunk-e olvasni és számolni

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

Indul a Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program (PIAAC) magyarországi felmérése, amelynek során 6000 lakos kompetenciáit vizsgálják. Csongrád megye nyolc településéről választották ki azokat a 16 és 65 év közöttieket, akiket bevonnak a programba, amely során azt is vizsgálják, hogy a kompetenciák a munkaerőpiacon és a mindennapi életben miként is hasznosulnak. Tovább »

Tavaly 45 milliárd forinttal többet költöttek a magyarok utazásra, mint négy évvel korábban

2017. július 6., csütörtök · Hozzászólok

Egyre többet költenek a magyarok turisztikai célú, többnapos belföldi utazásokra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4 évvel ezelőtt 264 milliárd forintot fordítottak az utazásokra, tavaly már 45 milliárd forinttal többet – derült ki az Intrum Justitia európai fogyasztói fizetési jelentéséből. Tovább »

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége

2017. május 31., szerda · Hozzászólok

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi kis népszámlálás, úgynevezett mikrocenzus között. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán ismertetett adatai szerint október 1-jén 9 millió 803 ezer 837-en éltek az országban. Tovább »

Hatályba lépett az új statisztikai törvény

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

Január elsején lépett hatályba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függetlenségét és a KSH elnökének jogosítványait is megerősítő új statisztikai törvény, ami mindenben megfelel a nemzetközi szabályoknak és gyakorlatnak – közölte a KSH az MTI-vel hétfőn. Tovább »

Csökken a sztrájkok száma, a legtöbb munkabeszüntetés 2006-ban és 2007-ben volt

2016. december 11., vasárnap · 2 hozzászólás

Egyre kevesebben és kevesebbet sztrájkolnak Magyarországon, a legtöbb munkabeszüntetés 2006-ban és 2007-ben volt, a tendencia mögött – a vállalatoknál az érdekképviseleti jelenlét csökkenése mellett – a szakszervezetek szerint a sztrájktörvény számukra hátrányos megváltoztatása áll, de az is hozzájárul, hogy gyakran már a sztrájkbizottság megalakítása is eredményre vezet. Tovább »

Fekete péntek: magyarok kifejezetten vadásznak az akciókra, a többség ismeri a fekete pénteki kedvezményeket

2016. november 17., csütörtök · Hozzászólok

A magyar vásárlók kifejezetten “akcióvadászok”, még ha megengedhetik maguknak, akkor is inkább akciós termékeket vesznek; 72 százalékuk már hallott a Black Friday-ről, a fekete péntekről, és egyre többen élnek is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetén kínált akciókkal – derül ki a Millward Brown piackutató idei reprezentatív felméréseiből. A Media Markt és az NRC Marketingkutató felmérése szerint az idén a tavalyinál többen tervezik az akciós vásárlást, átlagosan 27 ezer forintot szánnak erre. Tovább »

A foglalkoztatás további javulására számít a nemzetgazdasági miniszter

2016. szeptember 27., kedd · Hozzászólok

Varga Mihály

Magyarországon 1992 óta nem dolgoztak ennyien, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalék alá csökkent és a gazdasági folyamatok további javulást jeleznek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten sajtótájékoztatón, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait értékelve.
Tovább »

A magyarok négyötöde benzinüzemű járművet használ egy felmérés szerint

2016. szeptember 21., szerda · Hozzászólok

Továbbra is stabil a benzinüzemű autók fölénye Magyarországon a dízellel szemben, az autósok 82 százaléka benzines járművet használ – derült ki a Robert Bosch Kft. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített országos, reprezentatív felmérésből.
Tovább »

Fürdés közben is velünk van az okostelefonunk

2016. szeptember 3., szombat · Hozzászólok

furdoszoba_tisztalkodas_zuhany

Minden tizedik családban úgy spórolnak a vízszámlán, hogy egy vízben többen is lefürdenek, a megkérdezettek harmada pedig fürdés helyett a zuhanyzást választja a takarékosság érdekében – derült ki a Szerelvénybolt Kft. által készített fürdőhasználati felmérésből. A magyarok 15 százaléka viszont még mindig rendszeresen a WC-be önti a fáradt olajat, főként a 35 év alattiak. Minden ötödik ember pedig fürdéshez is magával viszi okostelefonját.
Tovább »

A nők nyitottabbak az új technológiákra egy felmérés szerint

2016. augusztus 30., kedd · Hozzászólok

A nők jobban érdeklődnek az új technológiák iránt, Magyarországon 32 százalékukat érdeklik az újítások, míg a férfiaknál 26 százalék ez az arány a legtöbb korosztályban, ami nagyjából megfelel az európai átlagnak – derült ki a Samsung 18 európai országban, 10 ezer megkérdezett bevonásával készült felméréséből.
Tovább »

A bővülő fogyasztás ellenére törleszti hiteleit és spórol a magyar lakosság

2016. augusztus 17., szerda · Hozzászólok

A kiskereskedelmi adatok alapján bővült a fogyasztás az utóbbi időszakban, azonban a lakosság emellett igyekszik visszafizetni korábbi adósságait, hiteleit, valamint növelni megtakarítását a rendelkezésre álló jövedelemből – kommentálta a K&H vezető elemzője a szerdán megjelent jegybanki adatokat a pénzügyi számlák második negyedéves helyzetéről.
Tovább »

KSH: mintegy 50 ezer betöltésre váró álláshely volt az első negyedévben

2016. július 31., vasárnap · Hozzászólok

Magyarországon mintegy 50 ezer betöltésre váró álláshely volt az idei első negyedévben, egyes ágazatokban, illetve régiókban már komoly munkaerőhiány alakult ki. A betöltetlen állások aránya az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ág vállalkozásainál, száma pedig a feldolgozóiparban volt a legmagasabb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett statisztikai tükör elemzése szerint.
Tovább »

Mabisz: nyáron ugrásszerűen növekszik a lakásbetörések száma

2016. július 29., péntek · Hozzászólok

Nyáron ugrásszerűen megnő a lakásbetörések száma, tavaly több mint 47 ezer lakásbetörés történt, különösen veszélyeztetett térségnek számít a közép-magyarországi régió, ahol a múlt évben mintegy 10 ezer betörést regisztráltak, ebből 6200-at Budapesten – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.
Tovább »

A 30-as éveikben járók ötöde venne lakást, nő az érdeklődés a csok iránt egy felmérés szerint

2016. július 17., vasárnap · Hozzászólok

Főleg a 30-as éveikben járók tervezik, hogy biztosan vagy nagy valószínűséggel ingatlant vásárolnak a következő három évben, ebben a korosztályban 22 százalék a potenciális vásárlást komolyan fontolgatók aránya – derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely a 30-59 éves korosztály lakásvásárlási terveit vizsgálta.
Tovább »

Migrációkutató Intézet: menekülteket befogadnának a magyarok, de a gazdasági bevándorlókat elutasítják

2016. július 12., kedd · 5 hozzászólás

A társadalom többsége számára fontosak a humanitárius megfontolások, így a magyarok kétharmada a tényleges menekülteket befogadná, ugyanakkor a jobb megélhetés reményében Európába érkezőket a megkérdezettek jellemzően elutasítják – olvasható a Migrációkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek eredményeit kedden közölték az MTI-vel.
Tovább »

Bruttó 100-150 ezer forintos fizetést ajánlanak a pályakezdőknek a kisvállalkozások

2016. július 4., hétfő · Hozzászólok

A kisvállalkozások 60 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 48 százaléka javasol bruttó 100-150 ezer forintos fizetést a pályakezdőknek. Ennél alacsonyabb összeget a kisvállalkozások 9 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 7 százaléka, ennél nagyobbat 30, illetve 28 százalék ajánl kezdő fizetésként – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss felméréséből.
Tovább »

Medián: tovább erősödött a Fidesz

2016. június 23., csütörtök · Hozzászólok

A Fidesz áprilishoz viszonyítva újabb négy százalékpontot erősödött, jelenleg a teljes népesség 37 százaléka támogatja, így több szavazója van, mint az összes többi pártnak együttvéve – derül ki a Medián HVG számára június közepén készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.
Tovább »

A magyarok nyitottabbak az új technológiákra az európai átlagnál egy felmérés szerint

2016. június 16., csütörtök · Hozzászólok

A magyarok jóval nyitottabbak az új technológiákra mint az európai átlag, azonban kevésbé tudják értelmezni az innovációkról szóló híreket – derült ki a Samsung fogyasztói szokásokat vizsgáló 18 európai országban végzett reprezentatív kutatásból.
Tovább »

A magyar lakosság fele saját vállalkozást indítana

2016. június 5., vasárnap · Hozzászólok

A magyar lakosság 48 százaléka szívesen indítana saját céget, vagy betársulna egy már meglévő vállalkozáshoz, főként a 18-24 éves korosztály vállalkozna, náluk ez az arány eléri a 68 százalékot – derül ki a Budapest Bank Zrt. megbízásából az NRC által készített online kérdőíves felmérésből.
Tovább »

A késedelmes fizetések hátráltatják a munkahelyteremtést egy felmérés szerint

2016. június 1., szerda · Hozzászólok

Minden harmadik európai kis- és középvállalkozás (kkv), valamint minden negyedik nagyvállalat több munkavállalót tudna felvenni, ha számláit gyorsabban kiegyenlítenék, a nagyobb fizetési fegyelemben jelentős munkahelyteremtő potenciál rejlik – derül ki az Intrum Justitia nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég éves európai fizetési jelentéséből.
Tovább »

Nielsen: értékben és mennyiségben is nőtt a hazai élelmiszerboltok forgalma az első negyedévben

2016. május 28., szombat · Hozzászólok

Értékben 4,6 százalékkal nőtt a magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem forgalma az idei első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz képest, ez a harmadik legmagasabb a vizsgált huszonegy európai ország rangsorában, Törökország és Lengyelország után – állapította meg a Nielsen piackutató vállalat negyedévenkénti európai elemzése.
Tovább »

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottak száma

2016. május 26., csütörtök · Hozzászólok

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma a február-áprilisi három hónapban: az első negyedévhez képest 31 ezerrel, a múlt év azonos időszakához képest pedig 153 ezerrel dolgoztak többen – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves növekedés 3,7 százalék.
Tovább »

Kvótareferendum – Századvég: a magyarok csaknem 90 százaléka elutasítja a kvótarendszert

2016. május 17., kedd · Hozzászólok

A Századvég közvélemény-kutatása szerint csaknem 90 százalékos az Európai Unió kötelező kvótarendszerének elutasítottsága Magyarországon azoknál, akik részt vennének egy a kérdésben tartott népszavazáson. A válaszadók 72 százaléka referendumon is kinyilvánítaná véleményét.
Tovább »

A fiatalok 23 százaléka tájékozott pénzügyekben a K&H felmérése szerint

2016. május 15., vasárnap · Hozzászólok

A városi fiatalok 23 százaléka tájékozott pénzügyekben, ez az arány az aktív dolgozók körében 28 százalék, míg a diákok között 12 százalék – derül ki a K&H első negyedéves, a 19-29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.
Tovább »

Nielsen: a hazai vásárlók 65 százalékának a termékek származási helye a legfontosabb

2016. május 9., hétfő · Hozzászólok

A magyar fogyasztók 65 százaléka szerint a márkák származási helye jobban befolyásolja vásárlási döntéseiket, mint kilenc másik szempont, amelyek közé tartozik például az ár, íz, funkció vagy csomagolás is – derül ki a Nielsen piackutató vállalat globális felméréséből.
Tovább »

KSH: az örökbefogadások száma nem változott, több gyerek él nevelőszülőknél

2016. május 6., péntek · Hozzászólok

gordeszka_gyerekkor_jatek

Az örökbefogadások száma nem változott, nőtt viszont a gyermekotthonokban és a nevelőszülőknél élők száma 2014-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című kiadványából.
Tovább »

KSH: minden ötödik iskolás fogyasztott már drogot

2016. május 6., péntek · Hozzászólok

kabitoszer_drog

Magyarországon az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a HIV-fertőzöttek száma; minden ötödik iskoláskorú fiatal fogyasztott már életében valamilyen kábítószert, és a drogfogyasztók egyre inkább a követhetetlenül változó összetételű szintetikus szereket használják – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című kiadványában.
Tovább »

KSH: folyamatosan bővül az e-kereskedelem

2016. május 1., vasárnap · Hozzászólok

A teljes hazai kiskereskedelmi forgalomból a csomagküldő és internetes vásárlások 2,5 százalékkal részesedtek tavaly, az árbevétel 229 milliárd forint volt; a forgalom volumene 2010 óta évente átlagosan 38 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című kiadványából.
Tovább »

Tovább emelkedtek a távközlési szolgáltatások árai tavaly

2016. április 30., szombat · Hozzászólok

A hírközlési szolgáltatások (telefon- és internethasználat) lakossági árai 2009 óta fokozatosan emelkednek, 2015-ben 0,5 százalékkal kerültek többe az előző évhez képest, a tv-előfizetés pedig átlagosan 0,9 százalékkal volt drágább; mindeközben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Magyarország című kiadványából. Tovább »

KSH: tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma tavaly

2016. április 30., szombat · Hozzászólok

A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait 2015-ben 7,4 százalékkal több, összesen 10,4 millió vendég vette igénybe, 25,8 millió vendégéjszakára, ami 5,4 százalékkal több az előző évinél – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című összefoglaló kiadványából.
Tovább »

KSH: Magyarország gazdasági teljesítménye az uniós középmezőnyben van

2016. április 29., péntek · Egy hozzászólás

A magyar gazdaság teljesítményének bővülése 2015-ben folytatódott, a bruttó hazai termék (GDP) 2015-ben 2,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezzel a gazdasági teljesítményváltozással az uniós rangsorban a középmezőnybe tartozik – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című pénteken megjelent kiadványában.
Tovább »

Következő oldal »