Közélet

Morriconét és Orbán Viktort is védte Depardieu szegedi testőre

Morriconét és Orbán Viktort is védte Depardieu szegedi testőre

2014. augusztus 5., kedd
Morriconét és Orbán Viktort is védte Depardieu szegedi testőre
rusz_alajos05_gs

A testőri munka a biztonsági szakma csúcsa, megítélése azonban változó: bizonyos emberek számára státusszimbólum, míg mások szemében egy szükséges, de zavaró háttérmunkás csupán az őt kísérő szakember. A Szegeden dolgozó Rusz Alajos legutolsó kliense a szabadtérin fellépett Gérard Depardieu volt, de védte már Orbán Viktort és Ennio Morriconét is, húszévnyi tapasztalattal a háta mögött mesélt nekünk a szakma kulisszatitkairól.

Szerepét komolyan vette, megszokta a körülötte való nyüzsgést, nem állt meg mindenkivel fotózkodni, de barátságosan viselkedett az emberekkel - szakmai szemmel így írta körül

Gérard Depardieu

-t szegedi testőre,

Rusz Alajos

. Ugyan a világhírű francia színész nem tartozik a veszélyeztetettebbek közé, az őt védelmező szakember figyelme nem lankadhat, hiszen protokolláris feladatok ellátása közben is érheti őt inzultus. Jobb esetben csak a sajtó képviselőit, illetve egy-egy pofátlanabb rajongót kell a célszemélytől távol tartani, egy testőrnek mégis minden pillanatban készen kell állni arra, ha valaki fegyvert ránt ellene. Ha pedig valakit tényleg meg akarnak ölni, azt a szakember szerint nagyon nehéz megakadályozni.

Státusszimbólumból is fogadnak fel testőrt

Rusz Alajos húsz éve dolgozik már a biztonsági szakmában, cégeivel kilenc éve gondoskodik a Szegedi Szabadtéri Játékok színészgárdájának biztonságáról. Testőrként dolgozni a biztonsági szakma legteteje, így komolyan is veszi munkáját: három évtizede rendszeresen sportol, 5. danos ju-jitsu mester, melynek jelenleg a brazil ágát tanulja, és lőgyakorlatokon is részt vesz. Biztonságszervező szakmérnök, nemzetközi testőr és magánnyomozó végzettsége van, de folyamatosan képezi magát, hogy a kor követelményeinek megfelelve láthassa el a feladatát. Depardieu mellett több híresség biztonságáról gondoskodott már, védte

Ennio Morriconét, Orbán Viktort, Kuncze Gábort

és más vezető hazai politikusokat is.

gerard_epardieu_puspoki_palotaban22_gs

"Kuncze Gábor még 2002-ben látogatott Szegedre, ahol a Tarján városrészben fogadta a kíséretét ordítozó tömeg, míg Orbán Viktor esetében - akit 2001-ben kísértünk Szegeden - semmi probléma nem merült fel. A személy veszélyeztetettsége nem feltétlenül függ össze a munkájával" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Rusz Alajos. Testőri megbízás nagyon kevés van csupán Magyarországon, Szegeden ötévente akad egy-egy komolyabb őrizetet kérő személy, de a fővárosban is csak néhány, nem csoda hát, hogy csupán a legjobban képzett szakemberek számára nyújt piacot a szakma. "A kilencvenes években, főleg itt a déli határ közelében még más volt a helyzet. A szerb háború és az olajszőkítés időszakában az alvilág tagjai rendszeresen testőrökkel közlekedtek, ez egyfajta státusszimbólum volt a számukra. Ezek jóval veszélyesebb munkák is voltak természetesen. Sokak számára azonban a testőr egy szükséges, de zavaró 'kellék' csupán. Nem a barátkozás a feladatom, hanem hogy gondoskodjak a kliens biztonságáról" - magyarázta a szakember.

A lassan reagáló személy a leggyanúsabb

Egy személy védelméről általában több ember gondoskodik, a szolgáltatás ára pedig borsos, így a civil szférában kevés ember is engedheti meg magának az állandó testőrt. "Budapesten

Zwack Pétert

kísérte állandóan két szakember, illetve mostanában az RTL Klub igazgatója fogadott egy fel testőröket. Ez utóbbinál valószínűleg látványelemként szolgál csupán, hogy a sajtónak mutassa, mekkora veszélyben érzi magát a kormánnyal való szembefordulását követően" - mondta Rusz Alajos. Bizonyos médiaszemélyiségek - például

Friderikusz Sándor

- vidéki utazásukkor sofőrként is személyi védelemre is kiképzett szakembereket alkalmaznak. A miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme már egy új szint, hiszen a milliárdos költségvetésű TEK biztonsági szakemberei vigyáznak az ország vezetőire. Ilyen szintű védelmet nem sokan engedhetnek meg maguknak.

rusz_alajos01_gs

Testőrként még sosem sérült meg, kidobóként azonban több alkalommal is rántottak kést vele szemben - a biztonsági szakma ezen lépcsőfokát is meg kell járni ahhoz, hogy az ember észrevegye, ha valaki ütni, fegyvert rántani készül. "A nagy tömegekben a testőr mindig közvetlenül a kliense közelében tartózkodik, hogy azonnal elé ugorhasson baj esetén, illetve hogy a tömeget pásztázza a gyanús egyének után kutatva. Olyan embereket keresünk, akiknek késik a reakciójuk a többihez képest: később állnak fel, ülnek le vagy tapsolnak, utánozni próbálják a tömeget, de igazából a támadás lehetőségeit futtatják végig az agyukban" - mondta el a szakember. Persze mindent megtesznek a személy biztonságáért, de akit meg akarnak ölni, azt nagyon nehéz megvédeni a testőr szerint. "A legkritikusabb pont a védett helyről való indulás és a védett helyre történő megérkezés szűk környezete, itt a legnagyobb valószínűsége a támadásnak. Ha itt nem sikerül a merénylet, akkor bővítik a kört. Húsz évvel ezelőtt egy olasz vizsgálóbírót többször próbált megölni a maffia az indulás és az érkezés helyein, sikertelenül. Végül is felrobbantották az autópályát 100 méteres hosszúságban, amin haladt. Vagyis ha valakit komolyan meg akarnak ölni, azt nagyon nehéz megakadályozni" - emelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.