Közélet

A Sárgán ismét halléfőzővel ünnepelték Szent István napját + FOTÓK

A Sárgán ismét halléfőzővel ünnepelték Szent István napját + FOTÓK

2014. augusztus 21., csütörtök
A Sárgán ismét halléfőzővel ünnepelték Szent István napját + FOTÓK
augusztus20_kohari01_gs

Kilencedik éve gyűlnek családok és baráti társaságok a Sárgán államalapító királyunk, Szent István ünnepén. A IX. Tisza-parti Szent István Népünnepély több ezer embert vonzott a Tisza partjára, ahol több mint kétszázharmincan neveztek a halászléfőző versenyre.

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – ez a mottója a Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, melyre már kora reggel várták a családokat, baráti társaságokat. A rendezvény főszervezője,

Kohári Nándor

Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, Tápé képviselőjelöltje elmondta, a rendezvény népszerűségét jelzi, hogy míg 2009-ben hatvanhat bográcsban főtt a halászlé,

tavaly már több mint kétszáz résztvevő volt

, idén pedig 234-en neveztek a főzőversenyre. Kohári megjegyezte, ő inkább találkozóként tekint a rendezvényre, hiszen a részvétel számít, illetve az, hogy mindenki jó hangulatban töltsön el egy napot. „Jövőre, a tízedik Tisza-parti Szent István Népünnepélyre is készülünk már, a jubileumra több meglepetést is tartogatunk. Az érdeklődők egyre nagyobb száma miatt az is felmerült már, hogy a Foka felé kiterjesszük a rendezvény helyszínét” – tette hozzá Kohári Nándor. A zsűri ezúttal is

Túri Imre

mesterszakács szakmai vezetésével dolgozott, mellette cégvezetők, a rendezvény támogatói és önkéntesek bírálták el a halleveket. Egyikük,

Tóth Csaba

elmondta, az idei az egyik legerősebb mezőny, így bizony nehéz eldönteni, ki készítette a legízletesebb halászlevet. „Nagyon szeretem a halászlevet, sosem fogom megunni, ezért is vállaltam a zsűrizést, immár negyedik évek kóstolom végig az összes csapat főztjét” – tette hozzá a rendezvényt is támogató egyik pénzintézet szegedi régióközpontjának vezetője.

Varga Róbert

Petőfitelep-Baktó Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelölt portálunknak elmondta, ezúttal is kora reggel, már hat órakor elkezdődött a program a Sárgán, a hagyományos horgászversennyel, melyre a szervezők nagy örömére sok gyermek nevezett be. „Aki itt szétnéz, láthatja, igazán népszerű a Tisza-parti Szent István Népünnepély, évről-évre egyre többen látogatnak ki ide augusztus 20-án, lassan ki is fogjuk nőni a területet” – tette hozzá Varga Róbert.

augusztus20_kohari10_gs

„Tápé, Baktó, Újszeged” – sorolta el

Kertész Gyula

, honnan is érkeztek csapatuk tagjai. A baráti társaság minden évben részt vesz a halászléfőző versenyen, hamisítatlan szegedi hallé rotyog minden alkalommal a bográcsukban.

Nagy Kriszta

barátnőjével és a gyerekeikkel főzött a Sárgán. Kérdésünkre elmondta, az alaplevet már otthon elkészítették, és csak tükörpontyot tettek a bográcsba. „Mindkettőnknek három gyereke van és a rokonokkal együtt tizenhat-húszfős társasággal számoltunk. Szeretjük ezt a rendezvényt, Tápéiak vagyunk, imádjuk ezt a gyönyörű tájat, a Tisza partot, és mindenki ismerünk” – fogalmazott. Nemcsak Szegedről érkeztek főzők, az egyik szakács például Szabadkáról jött.

Novák Mihály

szerint az az ideális, ha ötvözik a bajai és a szegedi halászléhagyományokat, vagyis készül alaplé, de külön tésztát is főznek, így aki szeretné, úgy is elfogyaszthatja az ételt. „Nyilvános főzőversenyen tizenöt évvel ezelőtt szerepeltem utoljára. Amikor kóstolgatták a hallevemet, az egyik Duna-menti édesapa odahívta a lányát is, hogy megmutassa neki, az igazi halászlének olyannak kell lennie, mint amilyet én főzök. Most egy szegedi barátom meghívására érkeztem a Sárgára, de nem azért jöttünk a családdal, hogy valamilyen díjat nyerjünk, a legfontosabb számunkra az, hogy jó hangulatban eltöltsük ezt a napot” – hangsúlyozta. Elmondta, édesapja bajai barátjától tanulta a halászlékészítés titkait még évtizedekkel ezelőtt, szerinte akkor lesz igazán ízes, ha a ponty mellett más hal is kerül a bográcsba, ezért csukával is gazdagította főztjét. Túri Imre zsűrielnöktől megtudtuk, az alkalmi főzők némelyike összekavarja bizony a fűszereket, és olyat is tesz a halászlébe, ami nem belevaló, például oregánót, majorannát és levesízesítőt is, ami vétek a szakember szerint. „A hagyományos hallé íze a hagymán, a són és a paprikán múlik, azon kívül semmi nem kell bele” – hangsúlyozta a mesterszakács. A halászlé színét is külön pontozták, mellyel kapcsolatban elmondta, sokan elfelejtik, hogy a főzés végén, mielőtt leveszik a lángot egy kanál zsírt kell halászléhez adni, az oldja ki a paprika színét. Nemcsak halászlevet vittek azonban a zsűrihez, pontypaprikás csuszával és roston halfilé is volt az asztalon, mely étkeket külön kategóriában bíráltak el a rendezvény hagyományaihoz híven a Tisza-parti Szent István Népünnepélyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.