Gulyás Gergely már annak is örül, hogy Szent István tiszteletében más pártok egyetértenek velük

2017. augusztus 23., szerda · Egy hozzászólás

gulyas_gergely05_gs

Nagyinterjút adott SZEGEDma hírportálnak Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, a Parlament Törvényalkotási bizottságának elnöke augusztus 20-án Ópusztaszeren. A politikust nemcsak az első királyunkról alkotott véleményéről kérdeztük, hanem a plakáttörvényről, a kampányról, a magyar családok gyermekvállalásáról és a legális bevándorlásról is faggattuk. Tovább »

Pásztor István Szent István-napi ünnepi beszéde

2017. augusztus 21., hétfő · Hozzászólok

pasztor_istvan

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a vajdasági magyar közösség Szent István-napi központi megemlékezésén, Palicson elmondott beszédét közöljük a joreggeltvajdasag.com alapján. Tovább »

Ünnepség Algyőn: nem kérdőjelezhető meg Szent István személyének jelentősége + FOTÓK

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

aug20_algyo021kf

Molnár Áron polgármester szerint hiába vonják kétségbe első királyunk fontosságát, nem szabad elfelejteni, hogy ő alkotta meg azt a magyar államot, ami évszázadokig az egyik legsikeresebb volt Európában. Tovább »

Augusztus 20.: katonai bemutatóval és elismerésekkel ünnepelt a megye (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2017. augusztus 20., vasárnap · Egy hozzászólás

augusztus20_opusztaszer118_gs

Hadi különlegességekkel és a települések közösségi értékeinek felsorakoztatásával ünnepelték az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Csongrád megyei Szent István-napot. Az eseményen átadták a megye legrangosabb elismeréseit is. Tovább »

Potápi: a magyar nemzet tagjai bizakodva tekinthetnek a jövőbe

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

Egyre többen érezhetjük úgy, hogy Magyarország erősödik, a magyar nemzet tagjai bizakodva tekinthetnek a jövőbe – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Bonyhádon, a város Szent István-napi ünnepségén. Tovább »

Áder: ismét védenünk kell határainkat

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

Áder János; Benkõ Tibor

Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált – mondta Áder János köztársasági elnök vasárnap, államalapító Szent István király ünnepén Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartott tisztavatáson. Tovább »

Kövér: Szent István öröksége egyesíti a magyarok nemzedékeit

2017. augusztus 20., vasárnap · Hozzászólok

Vigh László Gyõzõ; Kövér László; Székely János

Szent István királyunk öröksége bevésődött az őt követő magyarság ösztöneibe, tudatába és lelkébe, ez az örökség mindig egyesíti a földrajzi térben és a történelmi időben szükségszerűen elkülönült magyarok nemzedékeit Vereckétől az Al-Dunáig, az Őrvidéktől Csángóföldig – mondta Kövér László szombaton Zalaegerszegen. Tovább »

Balog Zoltán: a népművészet fontos része Szent István örökségének

2017. augusztus 19., szombat · Hozzászólok

balogh zoltan_augusztus20

A népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón szombaton a budai Várban. Tovább »

Operatív törzs: sikeres műszaki főpróbát tartottak szombaton

2017. augusztus 19., szombat · Egy hozzászólás

Sikeres műszaki főpróbát tartott az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs szombat reggel – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, az operatív törzs vezetője délután, Budapesten. Tovább »

A hódmezővásárhelyi Szent István Király-templom megáldásának 80. évfordulóját ünneplik

2017. július 31., hétfő · Hozzászólok

A hódmezővásárhelyi Szent István Király-templom megáldásának 80. évfordulóját ünnepli a vásárhelyi plébániaközösség augusztusban. Erre az alkalomra kilenc napon át tartó lelki programmal készülnek, augusztus 19-én Böjte Csaba celebrál szentmisét, amelyet a városi Szent István Napi ünnepség követ. Tovább »

Felelős lehetett Szent Gellért a saját mártírhalála miatt + FOTÓK

2017. április 1., szombat · 3 hozzászólás

polgari_platform01_gs

A Szegedi Polgári Platform rendezvénye az első csanádi püspök életét mutatta be. Szegfű László előadásából kiderült, a XI. századi források hiányossága miatt gyakran csak találgathatunk arról, hogy miként zajlottak le a történelmi események. Tovább »

Mihálffy Béla a dorozsmai ünnepen: Mindenkit pajzsunk mögé fogadunk, aki védelmet keres + FOTÓK

2016. augusztus 20., szombat · Hozzászólok

aug20_dorozsma006kf

A magyarság a 21. században is Európa, a közös bölcső védelmezője – mondta az önkormányzati képviselő, aki szerint csak azt nem látjuk szívesen, aki köszönet és ölelés helyett baltával jön felénk. Tovább »

Államalapítástól a szocialista alkotmányon és földosztáson át a szakralitásig – Augusztus 20-a a legrégebbi, sokat változott ünnepünk

2016. augusztus 19., péntek · Hozzászólok

szentistvan_01_ia

Különös jelentőséget ad a változóban lévő Európában államalapító Szent István ünnepe, amelynek hagyománya egészen a 11. századik nyúlik vissza – mondja Miklós Péter. A történész úgy értékelte, a legnehezebben megragadható ünnepünkről van szó, részben azért, mert sokszor változott tartalma az évszázadok során. Tovább »

Idén is rotyog majd a halászlé augusztus 20-án a Sárgán

2016. augusztus 15., hétfő · 6 hozzászólás

augusztus20_tape_halfozo_verseny15_gs

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Tisza-parti Szent István Népünnepélyt a Rákóczi Szövetség szegedi szervezete a nemzeti ünnepen. Tovább »

Szent István és a migráció – tényleg mindenkit befogadott volna az államalapító?

2015. augusztus 27., csütörtök · Egy hozzászólás

szentistvan_03_ia

A „Mire gondolt a költő?” kérdés irodalom órán elcsépelt lehet, de ha államalapító királyunkat idézzük, ráadásul politikai célzattal, akkor igenis helytálló felvetés. Szent István intelmeinek értelmezéséről Miklós Péter történészt kérdeztük. Tovább »

Halászléfőző verseny és közösségi élmény augusztus 20-án a Sárgán + FOTÓK

2015. augusztus 21., péntek · 2 hozzászólás

augusztus20_tape_halfozo_verseny15_gs

Jubileumához érkezett a Tisza-parti Szent István Népünnepély, hiszen idén immár tizedik alkalommal ünnepelték Szent István napját halászléfőző versennyel a Sárgán, azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandján a Maros-torkolattal szemben.
Tovább »

Hencz Péter: Szent Istvánról, Klebelsbergről

2015. augusztus 20., csütörtök · Hozzászólok

Szent István a nyugati kereszténység felvételével a magyarságot a nyugati világ kultúrközösségének részesévé tette. Mindazok a szellemi, kulturális, tudományos irányzatok, melyek a latin és germán népek életében időnként uralomra jutottak, hosszabb-rövidebb idő után utat találtak a magyar földre. A népvándorlások óta egyedül a magyarságnak sikerült megőriznie identitását, így nem jutott a kelták, hunok, vikingek, vagy az avarok sorsára. A középkori Magyarország az Árpádok alatt, majd később, különösen az Anjouk és a Hunyadiak idejében, nem csak hatalmilag állt teljesen a nyugat európai nemzetek színvonalán, hanem művelődési tekintetben is. Tovább »

Tényleg Szent István király ereklyéit őrizzük nagy becsben?

2015. augusztus 20., csütörtök · Egy hozzászólás

szentistvan_03_iaAz 1950-es évektől kezdődően összesen hárman vizsgálták, kutatták az István királynak tulajdonított Szent Jobb eredetét, egyelőre mégsem tudunk többet annál, hogy a kéz egy kisebb férfié. Áttekintettük a rejtélyes vallási és nemzeti tartalommal átszőtt István-ereklyék történelmét.
Tovább »

Ópusztaszeren mond ünnepi beszédet az igazságügyi miniszter

2015. augusztus 18., kedd · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Trócsányi László, a kormány igazságügyi minisztere lesz a szónoka az idei ópusztaszeri Szent István-napnak. Az államalapítás ünnepére idén is látványos hagyományőrző és szórakoztató programokkal készül a Nemzeti Történeti Emlékpark. A magyarság együvé tartozását is szimbolizáló emlékhely és a Feszty-körkép ezúttal is ingyenesen látogatható. Tovább »

Idén is halléfőzővel ünneplik Szent István napját a Sárgán

2015. augusztus 14., péntek · Egy hozzászólás

augusztus20_kohari01_gs

“Ahol a folyók összetartanak, mi is tartsunk össze!” jelmondattal rendezik meg a tizedik Tisza-parti Szent István Népünnepélyt a Szeged-tápéi Tisza parton a ‘Sárga’ azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandjánál a Maros-torokkal szemben. Tovább »

Szent István-nap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

2015. augusztus 13., csütörtök · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Augusztus 20-án ünnepi megemlékezéssel és egész napos családi rendezvénnyel várnak minden ünnepelni vágyót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ezen a napon a Park és a Feszty-körkép megtekintése ingyenes. Tovább »

A Sárgán ismét halléfőzővel ünnepelték Szent István napját + FOTÓK

2014. augusztus 21., csütörtök · Hozzászólok

augusztus20_kohari01_gs

Kilencedik éve gyűlnek családok és baráti társaságok a Sárgán államalapító királyunk, Szent István ünnepén. A IX. Tisza-parti Szent István Népünnepély több ezer embert vonzott a Tisza partjára, ahol több mint kétszázharmincan neveztek a halászléfőző versenyre. Tovább »

A megsebzett ünnep – felháborodtak a civilek a szegedi városvezetés arrogáns kommunikációján

2014. augusztus 20., szerda · 72 hozzászólás

csillag_ter_karacsony11_gs

A L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület, a Tarjáni Önkéntes Kör és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, reagálva a szegedi önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén elhangzott polgármesteri beszédre. Tovább »

Augusztus 20. Ópusztaszeren: A nemzet ereje a közösség erejében rejlik + FOTÓK

2014. augusztus 20., szerda · 7 hozzászólás

augusztus20_opusztaszer70_gs

Egy keresztény, magyar és európai Szent István előtt tisztelegtek Ópusztaszeren augusztus 20-án. Az ünnepségen Kiss-Rigó László megyés püspök megszentelte az új kenyeret, valamint díjakat adott át a Csongrád Megyei Önkormányzat is. Kothencz János szerint az államalapítás ünnepén a közösség fontosságát kell kihangsúlyozni. Tovább »

Kothencz Dorozsmán: Államalapítónk is a közösségért állt ki! + FOTÓK

2014. augusztus 20., szerda · 13 hozzászólás

augusztus20_dorozsma09_gs

„A dorozsmaiak hisznek abban, hogy a közösség ereje, ami megtart. Államalapításunk ünnepe erről is szól” – fogalmazott Kothencz János polgármesterjelölt Kiskundorozsmán. Tovább »

István király szentté avatása, államalapítás, új kenyér, alkotmány – mit is ünneplünk augusztus 20-án?

2014. augusztus 20., szerda · 2 hozzászólás

szentistvan_03_ia

Augusztus 20-a, Szent István király napja, az államalapítás ünnepe a magyar nemzeti ünnepek közül a legrégibb, eredete a XI. századra nyúlik vissza, hosszú története miatt az ünnep tartalma változásokon esett át az évek folyamán. Tovább »

Így ünnepelte Szent István napját Szeged + FOTÓK

2013. augusztus 21., szerda · Hozzászólok

elmaradt05_gsA Tisza egyik partján egész napos programkavalkád, a másik oldalon a Szegedi Ifjúsági Napok ingyenes nyitónapja adott alkalmat a szegedieknek az augusztus 20-i ünnep kellemes eltöltésére. A napot szokás szerint záró látványos tűzijáték azonban az időjárási körülmények miatt elmaradt.
Tovább »

Halászlé és nótaszó színesítette a Szent István-népünnepélyt a Sárgán + FOTÓK

2013. augusztus 20., kedd · 3 hozzászólás

augusztus20_fozoverseny08_gsHagyományosan halászléfőző találkozót hirdettek a Sárgára Szent István napján, amire idén több mint kétszáz csapat nevezett. A Tisza és a finom étkek ezúttal is több ezer embert vonzottak.
Tovább »

Ünnep Ópusztaszeren: az 1000 éves magyar „haderő” a kultúra, tudomány, műveltség + FOTÓK, VIDEÓ

2013. augusztus 20., kedd · Egy hozzászólás

augusztus20_opusztaszer_68_gsAz ópusztaszeri ünnepségen a miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy a magyarok nem a katonai, hanem a szellemi erejüknek köszönhetik fennmaradásukat.
Tovább »

Mihálffy Szent István napján: Meg kell őriznünk ezer éve virágzó kultúránkat! + FOTÓK

2013. augusztus 20., kedd · Egy hozzászólás

dorozsma_aug20_mj 024„Legyünk büszkék, összetartóak, őrizzük meg hitünket, építsük közös erővel ezer éves államunk és benne Kiskundorozsma jövőjét” – fogalmazott Mihálffy Béla önkormányzati képviselő a dorozsmai ünnepségen.
Tovább »

Orbán: Szent István nélkül nem lehetnénk itt

2013. augusztus 19., hétfő · 2 hozzászólás

Orbán ViktorOrbán Viktor kormányfő szerint Szent István király tettei nélkül ma aligha beszélhetnénk önálló magyar nemzetről, hiszen első országvezetőnk nagyszerű államférfiként túllépett az ország mindennapi kormányzásához szükséges küzdelmeken, taktikákon, és az emberek összekapcsolásával egyben tartotta a magyar nemzetet. Tovább »

Államalapítás: István meglátásainak elfogadásához több mint száz év kellett

2013. augusztus 19., hétfő · Egy hozzászólás

szentistvan_03_iaA kereszténység, a nyugat-európai kultúra fontosságának felismerése már Géza fejedelem idejében elkezdődött, de István uralkodása alatt teljesedett be az új közigazgatási és bíráskodási rendszer kiépítésével. Az addig totemimádó pogány népnek azonban legalább száz év kellett, hogy elfogadja a kereszténységet. Az országban dúló belső ellentétek pedig trónkövetelő harcokat szültek. A több mint ezer évvel ezelőtti időkről Zombori István történésszel beszélgettünk.
Tovább »

Hétfői és keddi programajánló: Szent István ünnepe rockoperával és SZIN-nel

2013. augusztus 18., vasárnap · 2 hozzászólás

szinSzent István napján startol a SZIN, méghozzá ingyenes nulladik nappal. A partfürdő mellett a Móra parkba is érdemes kilátogatni, ahol a Szent Imre Testőrség programja is várja a családokat.
Tovább »

Vélemény: Eretnek gondolatok

2013. augusztus 18., vasárnap · 19 hozzászólás

Talán ezért kellene a sok-sok „pozitív-eretnek” példát népszerűsíteni, hogy a végre felfogjuk, lehet tisztán, egyenes gerinccel és főleg egymás kezét fogva is élni ebben az elglobalizálódott, mesterségesen felpörgetett világban…

Tovább »

Szent István-napján ismét Tisza-parti népünnepélyt rendeznek

2013. augusztus 18., vasárnap · 3 hozzászólás

Augusztus 20-án immár nyolcadik alkalommal népesül be bográcsokkal és kikapcsolódni vágyókkal a Sárga, a Maros torkolatánál lévő egykori szabad strand. Tovább »

Következő oldal »