Felelős lehetett Szent Gellért a saját mártírhalála miatt + FOTÓK

2017. április 1., szombat · 3 hozzászólás

polgari_platform01_gs

A Szegedi Polgári Platform rendezvénye az első csanádi püspök életét mutatta be. Szegfű László előadásából kiderült, a XI. századi források hiányossága miatt gyakran csak találgathatunk arról, hogy miként zajlottak le a történelmi események. Tovább »

Mihálffy Béla a dorozsmai ünnepen: Mindenkit pajzsunk mögé fogadunk, aki védelmet keres + FOTÓK

2016. augusztus 20., szombat · Hozzászólok

aug20_dorozsma006kf

A magyarság a 21. században is Európa, a közös bölcső védelmezője – mondta az önkormányzati képviselő, aki szerint csak azt nem látjuk szívesen, aki köszönet és ölelés helyett baltával jön felénk. Tovább »

Államalapítástól a szocialista alkotmányon és földosztáson át a szakralitásig – Augusztus 20-a a legrégebbi, sokat változott ünnepünk

2016. augusztus 19., péntek · Hozzászólok

szentistvan_01_ia

Különös jelentőséget ad a változóban lévő Európában államalapító Szent István ünnepe, amelynek hagyománya egészen a 11. századik nyúlik vissza – mondja Miklós Péter. A történész úgy értékelte, a legnehezebben megragadható ünnepünkről van szó, részben azért, mert sokszor változott tartalma az évszázadok során. Tovább »

Idén is rotyog majd a halászlé augusztus 20-án a Sárgán

2016. augusztus 15., hétfő · 6 hozzászólás

augusztus20_tape_halfozo_verseny15_gs

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Tisza-parti Szent István Népünnepélyt a Rákóczi Szövetség szegedi szervezete a nemzeti ünnepen. Tovább »

Szent István és a migráció – tényleg mindenkit befogadott volna az államalapító?

2015. augusztus 27., csütörtök · Egy hozzászólás

szentistvan_03_ia

A „Mire gondolt a költő?” kérdés irodalom órán elcsépelt lehet, de ha államalapító királyunkat idézzük, ráadásul politikai célzattal, akkor igenis helytálló felvetés. Szent István intelmeinek értelmezéséről Miklós Péter történészt kérdeztük. Tovább »

Halászléfőző verseny és közösségi élmény augusztus 20-án a Sárgán + FOTÓK

2015. augusztus 21., péntek · 2 hozzászólás

augusztus20_tape_halfozo_verseny15_gs

Jubileumához érkezett a Tisza-parti Szent István Népünnepély, hiszen idén immár tizedik alkalommal ünnepelték Szent István napját halászléfőző versennyel a Sárgán, azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandján a Maros-torkolattal szemben.
Tovább »

Hencz Péter: Szent Istvánról, Klebelsbergről

2015. augusztus 20., csütörtök · Hozzászólok

Szent István a nyugati kereszténység felvételével a magyarságot a nyugati világ kultúrközösségének részesévé tette. Mindazok a szellemi, kulturális, tudományos irányzatok, melyek a latin és germán népek életében időnként uralomra jutottak, hosszabb-rövidebb idő után utat találtak a magyar földre. A népvándorlások óta egyedül a magyarságnak sikerült megőriznie identitását, így nem jutott a kelták, hunok, vikingek, vagy az avarok sorsára. A középkori Magyarország az Árpádok alatt, majd később, különösen az Anjouk és a Hunyadiak idejében, nem csak hatalmilag állt teljesen a nyugat európai nemzetek színvonalán, hanem művelődési tekintetben is. Tovább »

Tényleg Szent István király ereklyéit őrizzük nagy becsben?

2015. augusztus 20., csütörtök · Egy hozzászólás

szentistvan_03_iaAz 1950-es évektől kezdődően összesen hárman vizsgálták, kutatták az István királynak tulajdonított Szent Jobb eredetét, egyelőre mégsem tudunk többet annál, hogy a kéz egy kisebb férfié. Áttekintettük a rejtélyes vallási és nemzeti tartalommal átszőtt István-ereklyék történelmét.
Tovább »

Következő oldal »