Közélet

Megkezdődött a dóm felújítása – fogadó is lesz az altemplomban + FOTÓK

Megkezdődött a dóm felújítása – fogadó is lesz az altemplomban + FOTÓK

2014. július 1., kedd
Megkezdődött a dóm felújítása – fogadó is lesz az altemplomban + FOTÓK
domfelujitas_bejaras43_gs

Kívül-belül megújul a dóm, áthelyezik a baldachinos oltárt, az altemplomban pedig zarándokfogadó központot alakítanak ki – hangzott el a kétmilliárd forintos beruházás bejárásán.

„Újabb tereit is megnyitja a székesegyház a felújítás után, így a jelenleginél több hívőt és turistát tud majd fogadni a dóm. A jövő év májusában záruló beruházás keretében a külső homlokzat hibáit is kijavítják, infrastrukturális felújítások zajlanak, míg a nyolcvannégy éve átadott épület altemplomában közösségi teret alakítanak ki, az elő lépcső alatti területen pedig vendégfogadó lesz. Onnan a székesegyházba is be lehet majd menni” – ismertette

Kozma Gábor

, a dóm projekt vezetője, a Gál Ferenc Főiskola rektora a beruházás részleteit. Hozzátette, aki Szegedre érkezik, a Széchenyi tér és a Tisza-part mellett a Dóm térre is ellátogat, így a jövőre záruló fejlesztés turisztikai szempontból is erősíti Szeged egészét.

Kiss-Rigó László

megyés püspök azt hangsúlyozta, hogy a dóm és a szabadtérit érintő fejlesztések messze nem az egyházmegye belügye, hanem egész Szeged érdekét szolgálja. „Az eredeti liturgikus funkció méltóbb kereteket kap, ami egy székesegyház életében rendkívül jelentős, de kitágulnak a perspektívák a kultúra, a művészet felé és a turisztika irányába is” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a megyés püspök. „Azokat a tereket próbáljuk újrahasznosítani, amelyek az elmúlt 84 után parlagon hevertek, ezeket most bekötjük a dóm vérkeringésébe” – erről már

Gunther Zsolt

Ybl-díjas építész beszélt. „Az egyház, a színház és a tudomány, számomra ez a hármas jelképezi Szeged városát, a mostani projekt ezt az egységet erősíti” – hangsúlyozta, míg a tervezői hozzáállással kapcsolatban kifejtette, arra törekedtek, hogy alig változzon a megszokott arculata a területnek. Ennek szellemében figyelembe vették az elődök elképzeléseit és teljesítményét, és azokhoz alkalmazkodtak.

domfelujitas_bejaras12_gs

A dómon belül egy szembetűnő változásról is szólt, a baldachinos oltár kikerül a kupola alá, ahova eredetileg is helyezhették volna. A bejáráson elhangzott, többféle terv létezett a baldachin elhelyezésére, s érdemes tudni, hogy az akkori egyházi képzőművészet meglehetősen konzervatív szemléletet képviselt. Gunther Zsolt hangsúlyozta, végül jó helyre került, most a felújítás után még megfelelőbb helye lesz a dómon belül. Az áthelyezés után a szentmise idején a hívők három oldalról vehetik körbe a szertartást végző papot. Az altemplomban

Váncza László

Ybl-díjas építész elmondta, a szentélykoszorú köré helyezik át az urnatemetőt, így sokkal méltóbb helyük lesznek elhelyezve. „Az altemplomban minden válaszfalat elbontanak a kivitelezők, így visszaáll az eredeti struktúra. A felületek fehérek lesznek, mert a többszöri átépítés során a téglaboltozatok megsérültek, míg az aljzatot utólag szigeteljük, majd egy új burkolatot kap” – sorolta a változásokat az építész. A kivitelező részéről

Varga József

arról beszélt, hogy a lépcső előtti korábbi aszfaltos terület megújul, ott díszburkolat fogadja majd a dómhoz érkezőket. Megjegyezte, egy műemléki felújítás mindig tartogat meglepetéseket, de egyelőre legalábbis olyan mértékűvel nem találkoztak, ami veszélyeztetné a határidőt.

Ahogy megírtuk

, a felújításra kiírt tenderre kilenc cég adott be ajánlatot. A beruházással kapcsolatban

beszámoltunk arról is

, hogy mobil applikáció segítségével vezetett bejárások, új kiállítások is lesznek a szegedi dóm és Dömötör-torony felújításának köszönhetően 2015 nyarától. A székesegyház olyan különleges épületrészei is látogathatóvá válnak a turisták számára, mint a kupolakerengő, a fedélszék, vagy a különleges térélményt nyújtó trifórium, vagyis a főhajóban az árkádívek felett végigfutó alacsony, nyitott folyosó. A Dömötör-torony is megnyílik a látogatók számára, a megmentett és bemutatható állapotban konzervált Aba-Novák freskókkal, az eredeti keresztelőkút visszaállításával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.