Közélet

Új piacokra fókuszál a RITEK 2014-ben

Új piacokra fókuszál a RITEK 2014-ben

2014. március 6., csütörtök
Új piacokra fókuszál a RITEK 2014-ben
mihalffy_lajos05_gs

A RITEK Zrt. által tavaly kifejlesztett KINGA ingatlankataszter és a HÉRA hulladékgazdálkodási modulokkal kíván új piacokat szerezni idén a szegedi önkormányzat tulajdonában álló cég. Mihálffy Lajos vezérigazgatóval arról is beszélgettünk, hogy miként szeretnék ismertségüket növelni.

- Milyen esztendőt tudhat maga mögött a RITEK Zrt.?

- A tavalyi évünk nehéz kilátásokkal indult, már az év elején számolnunk kellett azzal, hogy szolgáltatási tevékenységünk csökkenése önkormányzatunk felé árbevétel-kiesést okoz számunkra. Ezt új ügyfelek felkutatásával, valamint portfóliónk bővítésével sikerült ellensúlyozni. Ennek eredményeként az elmúlt év gazdálkodása stabil volt, éves tervünket teljesítettük. Szolgáltatási területen sikerült új ügyfeleket szereznünk, többek között a Nemzeti Művelődési Intézetnél vezettük be iratkezelő rendszerünket, illetve sikeres tárgyalásokat folytattunk Gyula és Mórahalom városok önkormányzataival is gazdálkodási rendszerünk bevezetésére.

- A helyi szolgáltatási feladatok csökkenését mi okozta?

- Két évvel ezelőtt kezdődött el az az államigazgatási átszervezési folyamat, amely még jelenleg is tart. Először a megyei önkormányzatoktól szerveztek ki feladatokat, 2013-ban pedig a települési önkormányzatoktól kerültek el intézmények a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségeihez, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásába. Az újonnan létrejövő szervezetek nem a mi informatikai rendszerünkkel üzemelnek tovább, rajtunk kívül álló okok miatt.

- Nem csak az átszervezések befolyásolják a RITEK működését, hanem a folyamatosan változó jogszabályi környezettel is lépést kell tartaniuk. A januárban életbe lépett új államháztartási törvény hozott-e változást a cég életében?

- A jogszabályváltozásokkal kapcsolatos szakértői munka tavaly októberben elkezdődött, majd szinte ezzel egyidejűleg az érintett szoftvermodulok átalakítását is elkezdtük. Nagyon rövid idő alatt kellett a mélyreható változásokat átvezessük, ami a munkaszervezés szempontjából sok feszültséggel járt. 2013 végén mindezek ellenére sikerült a szükséges fejlesztéseket befejeznünk, amit nagy eredménynek tartok, figyelembe véve, hogy az év végi zárások, illetve az év eleji nyitások önmagában is rengeteg feladatot rónak a ránk.

- A fentiekből kiderül, hogy szolgáltatási területen folyamatos kihívásokkal kerülnek szembe. Hogyan tudja ehhez a megfelelő szakmai hátteret biztosítani?

- A vezetésem három éve alatt sikerült stabilizálni az irányításom alá került társaságot. Az első évben komoly munkaerő elvándorlással szembesültem, melyet mostanra sikerült elfogadható szintre csökkenteni, így mára egy megújult jó képességű fejlesztői és szakértői csapat állt össze.

- Összehangolt munkájuk, valamint nagy terhelhetőségük segíti azt, hogy a kritikus időszakokat eredményesen zárjuk. Elkészült a 2014-es üzleti tervük is. Melyek az idei év kihívásai?

- Gyakorlatilag az év eleji kilátásaink hasonlóak a tavalyihoz, mivel idén is árbevétel-kiesést kell kompenzálnunk. Ennek oka az, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségei a központi változások miatt az idei év első felében kénytelen velünk kötött szerződését megszüntetni. Ezt jó szoftverekkel és összehangolt, célzott marketingmunkával ellensúlyozzuk. Egyebek mellett a tavalyi évben kifejlesztett KINGA ingatlankataszter, valamint HÉRA hulladékgazdálkodási moduljainkkal kívánunk új piacokat szerezni. Ezzel párhuzamosan a kereskedelmi és szerviztevékenységeinkkel is szeretnénk szélesebb körben megjelenni az informatikai piacon. Ismertségünk növelésére 2013-ban egy országos szakmai

konferenciát

is szerveztünk, mely jól sikerült és sokat tanultunk belőle. Folyamatosan igyekszünk megújulni: új arculattal, új dizájnnal jelenünk meg, aktualizált szóróanyagokat készítünk, honlapunkat átszervezzük. Stratégiánk – a konferenciánk is ehhez tartozik – az, hogy több területen és folyamatosan jelen legyünk különböző formában. Így az idei évben is tervezzük egy újabb szakmai konferencia megrendezését, azzal a nem titkolt céllal, hogy ne csak potenciális partnereink körében növeljük ismertségünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.