Közélet

A téli időjárásra készülnek az utakon

A téli időjárásra készülnek az utakon

2013. november 24., vasárnap
A téli időjárásra készülnek az utakon
teliuzemmodmkzrt01

Vasárnaptól több megyében második készültségi fokozat lép életbe az ország közútjain. A fővárosban délután 6 órától éles gyakorlatot tart a közterület-fenntartó.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján. Mint írták, a közútkezelőnél a téli üzemidőszakban négy készültségi fokozat van. Már november 10. óta téli üzemmód érvényes, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek. Vasárnaptól több megyében már kettes készültségi fokozat lép életbe. A téli időszakban előforduló veszélyes időjárási jelenségekről, a várható közlekedési nehézségekről, további vezetési tanácsokról részletes összefoglaló olvasható a közútkezelő honlapján (internet.kozut.hu). Mint írták, a Magyar Közút minden rendelkezésére álló csatornán keresztül igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási, illetve útviszonyokról. Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva, továbbá csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra. Ha valaki elakadt valahol, segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon. A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve az Útinform hivatalos Facebook-, illetve Twitter-oldalán. Leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők - tették hozzá. Az autópálya- és megyei diszpécserszolgálatok 24 órában várják a közlekedők hívásait. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy mivel az előrejelzés szerint a jövő héten Budapestet sarkvidéki eredetű légtömeg éri el, Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója éles gyakorlatot rendelt el. Ennek értelmében vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig a társaság téli munkarendjében meghatározott legmagasabb, hármas fokozatban teszteli felkészültségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.