Közélet

23 milliós gyorssegély Ásotthalomnak

23 milliós gyorssegély Ásotthalomnak

2013. november 26., kedd
23 milliós gyorssegély Ásotthalomnak
asotthalom04_gs

Fellélegezhet Ásotthalom, a belügyminiszter 23,5 millió forintot ítélt meg a településnek. A képviselő-testület októberben oszlatta fel magát a kilátástalan anyagi helyzet miatt.

Anyagi csőd fenyegette Ásotthalmot, ezért októberben feloszlatta önmagát a képviselő-testület, ezt a héttagú testületből négyen,

Babarczi Antal, Németh Attila, Papp Renáta

és

Pőcze Levente

szavazta meg. Ezt követően

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Nógrádi Zoltán

országgyűlési képviselő (Fidesz), és

Babarczi Antal

polgármester-jelölt a Belügyminisztériummal folytatott tárgyalásokat, melynek eredményeképpen 23,5 millió forint érkezik Ásotthalomra. „Ennek köszönhetően a település el tudja kerülni a közvetlen anyagi csőd veszélyét, a belügyminiszter döntése értelmében azonnali támogatásba részesül Ásotthalom” – jelentette ki Nógrádi Zoltán. Babarczi közölte, azért döntöttek a testület feloszlatása mellett, mert változtatni szerettek volna a falu helyzetén, hiszen a csőd felé sodródtak. „A most megítélt összeg arra elegendő, hogy az önkormányzat megússza a csődöt. Kijelenthetjük, hogy idén talpon tud maradni a település, jövőre pedig az új polgármester felelőssége lesz az önkormányzat anyagi ügyeinek az intézése” – fogalmazott a polgármester-jelölt. Hozzátette, 40 milliót igényeltek, és van arra nézve ígéretük, hogy 2014-ben újabb forrásokhoz juthassanak. Kérdésünkre elmondta, az esztendőt tiszta lappal kezdték, hiszen a kormány átvállalta a település adósságait, de a költségvetést mínuszosra tudták csak tervezni. Arra számított a testület, hogy bevételeikből fedezni tudják kiadásaikat, de augusztus végére már 35 milliónyi kifizetetlen számlája volt a településnek.

asotthalom02_gs

Kothencz János

, a kormánymegbízott társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadójaként a sajtótájékoztatón elmondta, B. Nagy László komoly hangsúlyt fektet arra, hogy ilyen helyzetek ne forduljanak elő egyetlen település életében sem, vagy ha mégis, akkor azt a leghatékonyabban tudják kezelni. „Mihálffy Béla munkatársammal együtt hangsúlyozom, köszönjük a településen élők jelzését, és a jövőben is kiemelt figyelmet fordít B. Nagy László Ásotthalomra, hogy még csak a közelébe se kerüljön a jelenleg kialakult helyzetnek” – fogalmazott a kormánymegbízottat képviselő Kothencz János. Az ásotthalmi sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán elmondta, a Belügyminisztérium következő pénzügyi támogatási kerete 2014 tavaszán nyílik meg, a falu akkor is igényelni fog támogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.