B. Nagy: 80 méteres talpmélységig nem esnek a jogszabály hatálya alá a háztartási kutak

2017. április 28., péntek · 6 hozzászólás

bnagy_sajttaj001kf

Májusban terjeszti be a Belügyminisztérium a fúrt kutakkal kapcsolatos törvényjavaslatot, nyáron fórumokat terveznek a témában, ősszel pedig döntés születhet – jelentette be B. Nagy László. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, a legutóbbi kormányülésen arról döntöttek, hogy 80 méteres talpmélységig kivonják a jogszabály hatálya alól a háztartási vízfelhasználást szolgáló kutakat. Tovább »

Elismerések átadásával zárta az évet a megyei közgyűlés

2016. december 9., péntek · 17 hozzászólás

megyei_kozgyules10_gs

Átadták a Csongrád Megyéért Emlékérmeket és a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmeket is a megyei közgyűlés ünnepi évzáró ülésén. Kakas Béla elnök az évet értékelve kiemelte, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytattak, jelenleg tíz pályázatban érintettek, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy munkájuknak nagy a felelőssége, hiszen a megye hatvan településén élő négyszázezer ember boldogulásáért dolgoznak. Tovább »

Üllés jól gazdálkodik és javulnak a demográfiai mutatói

2016. december 8., csütörtök · 9 hozzászólás

ulles_kozmeghallgatas05_gs

Közmeghallgatást tartottak Üllésen, amelyen elhangzott, eddig tizenhét családnak nyújtottak otthonteremtési támogatást. Nagy Attila Gyula a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban kifejtette, jövő év elejére várható, hogy megszülessenek a végső döntések, a település több százmillió forint összértékben tervez fejlesztéseket az uniós ciklus végéig. Tovább »

Szabó Gábor: Az adósság valós probléma, de egyes folyamatokra nincs ráhatása az SZTE-nek

2016. március 17., csütörtök · Egy hozzászólás

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Mintegy egy milliárd forintos adósságállománnyal kezdte az idei évet a Szegedi Tudományegyetem, amit januárban több mint 2 milliárdra tornáztak fel, de február végére a lejárt tartozás volumene 573 millióra csökkent. Az universitas rektora, Szabó Gábor kifejtette, lényeges gazdálkodási problémája nincs az SZTE-nek, és bár az adósság létező probléma, ha egy adott időpillanatban vizsgáljuk annak mértékét, nem kaphatunk pontos képet az intézmény helyzetéről. Tovább »

Elkészült Szeged költségvetési tervezete – Több jut fejlesztésekre és több adóbevételt vár a város

2016. február 3., szerda · 12 hozzászólás

szeged_varoshaza_tavasz08_gs

A helyi adóbevételeknél 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulál a város idén. A költségvetési tervezetből kiderül, hogy több mint háromszor annyit, mintegy 1,6 milliárdot terveznek fejlesztési feladatokra az uniós pályázatok előkészítése miatt, míg az önkormányzati cégek csaknem 4,6 milliárd támogatást kaphatnak kötelező és önként vállalt feladataik ellátására 2016-ban. Az is kiolvasható a táblázatból, hogy a múlt héten bejelentett fél milliárddal szemben, 400 millió jut az Etelka sorra tervezett fedett uszoda előkészítésére. Tovább »

Szabó Gábor: Az intézményi autonómia kiváló eszköze lehet a konzisztórium

2016. február 2., kedd · 4 hozzászólás

szte_konzisztorium_sajttaj002kf

Korántsem az egyetemek autonómiájának koporsójába vert utolsó szög a konzisztóriumok létrehozása, mint ahogy ezt egyesek állítják, hanem pont az ellenkezőjéről van szó – közölte Szabó Gábor. Az SZTE rektora a szegedi testület formális alakuló ülése előtti sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy a konzisztórium pozitívuma, hogy összeköttetést tud biztosítani az universitas és a társadalom között. Tovább »

Költekezés, áremelés, idecsábított migránsok és elfeledett ígéretek Szegeden – KDNP-s leltár az önkormányzat egy évéről

2015. október 26., hétfő · 48 hozzászólás

kdnp_sajttaj06kf

Hiába a takarékosságról szóló ígéretek, költekezik a szegedi baloldal, emellett inflációt jóval meghaladó mértékű áremeléseket hajtottak végre – hangzott el a szegedi KDNP sajtótájékoztatóján, amelyen az önkormányzati ciklus elmúlt egy évét vették górcső alá. Tovább »

A magyar háztartások alig egyharmada tervezi meg pénzügyeit

2015. július 5., vasárnap · 9 hozzászólás

ecodemia02kfVan megtakarítása a magyar háztartásoknak? Megtervezik előre költségvetésüket? Mit tehet a közoktatás a helyes pénzügyi gondolkodás kialakításáért? Kovács Péter tanszékvezető egyetemi docenssel (SZTE Gazdaságtudományi Kar) beszélgettünk mindennapi pénzügyeinkről a CIB ECOdemia Nyári Egyetem második rendezvénye kapcsán. Tovább »

Csongrád megyei településeket is támogatott a BM – Szegednek nem jutott forrás

2015. január 19., hétfő · 34 hozzászólás

parlament38_gs

A Belügyminisztérium által a múlt év végén az önkormányzatoknak több jogcímen megítélt 30 milliárd forintból Csongrád megyei településekre is érkeztek források. B. Nagy László fideszes politikus arra emlékeztetett, hogy új szemlélet mentén kell az önkormányzatoknak gazdálkodniuk, míg az MSZP-s Szabó Sándor úgy értékelte, hogy az ellenzéki vezetésű települések hátrányt szenvedtek a források megítélésekor. Tovább »

Országos jelentőségű pályázat nyertese a RITEK Zrt.

2014. november 19., szerda · Hozzászólok

ritek_konferencia02_gs

Egész Közép-Magyarországon a RITEK Zrt. által fejlesztett gazdálkodási szakrendszerre térnek át az önkormányzatok. A cég a kétfordulós, tárgyalásos tender nyerteseként Szeged városnak az anyagiakon túl presztízst is szerzett. Tovább »

Önkormányzati cégeket vonnak össze és felmondanak a vezetőknek (FRISSÍTVE)

2014. november 14., péntek · 63 hozzászólás

botka_laszlo_sajttaj01_gs

Öt önkormányzati cégvezetőnek alkalmatlanság miatt mondanak fel a november 21-i testületi ülésen, jövő ősszel pedig pályázatot írnak ki minden posztra – jelentette be Botka László polgármester sajtótájékoztatóján. Tovább »

Tóth István Tibor: 1,3 milliárd céges bevételt “címkéztek” támogatásnak az SZKT-nál

2014. október 7., kedd · 5 hozzászólás

tothistvantibor_pesa_swing_proba_itb-04

Félretájékoztatja a lakosságot Botka László az önkormányzati cégekkel kapcsolatban – állítja Tóth István Tibor. Az SZKT ügyvezetője elmondta, a cég saját bevételét önkormányzati támogatásként tünteti fel a város a büdzsében, ez pedig átlagosan 333 millió forint évente. Tovább »

Lehetőségek és korlátok – fókuszban az önkormányzatok jövője + FOTÓK

2014. március 20., csütörtök · 37 hozzászólás

teruletfeljesztesi_konferencia07_gsAz önkormányzatok adósságkonszolidációjáról és a rájuk váró kihívásokról is szó esett a Lehetőségek és korlátok című szakmai konferencián, ahol elhangzott, 60 milliárd forint dedikált forrás érkezik Csongrád megyébe 2020-ig. Tovább »

A város által elvesztett per terheit nyögi a Sport és Fürdők

2013. november 19., kedd · 24 hozzászólás

jégkorong_fal_gsNegyvenhat millió forintot kér a várostól a Szegedi Sport és Fürdők Kft. A cégnek több 10 millió forint lejárt határidejű tartozása van, a legfőbb problémát az okozza, hogy a 2002-es önkormányzati választás után menesztett igazgatónak tavaly 44 millió forintot kellett fizetniük. Tovább »

Nosztalgia – újra gyűjthető a takarékmatrica

2013. szeptember 13., péntek · 3 hozzászólás

takarekpont03_gsMár nem retro. A TakarékPont hálózat szeptemberben matrica formájában névleg feléleszti a szocializmus gyermekeinek kedvelt takarékoskodási formáját, a takarékbélyeg-gyűjtést. A pénzintézet célja az, hogy a fiatalok testközelből megismerjék a spórolás „művészetét”.
Tovább »

Lezsákkal ünnepelték a tanyavilágot Gátsoron + FOTÓK

2013. július 28., vasárnap · Hozzászólok

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA tanyasi életmódot és a helyben készült terméket népszerűsíti a Gátsori Tanyasi Ünnepség, melyet tizenegyedik alkalommal rendeztek meg Ásotthalom mellett. „Be kell lakni az országot, minden négyzetméterét” – szögezte le a rendezvényen Lezsák Sándor. Tovább »

Solymos ismét lemondatná a piacvezetőt – Erdei reagál (FRISSÍTVE)

2013. április 4., csütörtök · 62 hozzászólás

Az árbevételek növekedésével párhuzamosan nőnek a Szegedi Vásár és Piac Kft. kiadásai is, melyek egy része nem tartozik szervesen Solymos László szerint a piac feladataihoz. Az alpolgármester sajtótájékoztatóján bejelentette, az áprilisi közgyűlésen kezdeményezi Erdei Péter felmentését.
Tovább »

Tegyünk a sokféleségért! – nemzetközi konferencia az SZTE-n

2011. február 16., szerda · Egy hozzászólás

Hatodik alkalommal rendezik meg az európai agrobiodiverzitási fórumot, aminek idén a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja ad otthont február 25-én és 26-án. A Tegyünk a sokféleségért! fórumsorozat olyan európai gazdálkodói csoportok és civil szervezetek éves szakmai találkozója, amelyek az agrobiodiverzitással, mezőgazdasági növények sokféleségével foglalkoznak.
Tovább »

Számvevőszék: Csongrád megye példát mutatott

2008. december 15., hétfő · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Csongrád megye számos kérdésben példa lehet az ország minden önkormányzata előtt, hiszen annak ellenére, hogy a kormányzat 2007-ben közel egymilliárd forintot vont el a megyétől, gazdálkodása stabil, gondosan bánt az adófizetők pénzével, belső ellenőrzési rendszere pedig kiváló – fogalmaz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése, melyet hétfőn mutattak be sajtótájékoztató keretében a megyeházán. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke sikeresnek, építőnek nevezte a vizsgálatot. Tovább »