Közélet

Szegeden is az egyházért és a szenvedőkért imádkoztak + FOTÓK

Szegeden is az egyházért és a szenvedőkért imádkoztak + FOTÓK

2013. június 2., vasárnap
Szegeden is az egyházért és a szenvedőkért imádkoztak + FOTÓK
ima01_gs

Világméretű szentségimádásra hívta a híveket Ferenc pápa vasárnap 17 órára. A június 2-i szent órán a Szegedi Székesegyházban is az egyházért és a szenvedőkért imádkoztak.

„Testvéreim, a Szentatyával és a Szentatya szándéka szerint imádkozunk. Azért imádkozunk, hogy a megmentő ige hűséges hirdetését az egyház, mint az irgalom hordozója adja tovább, növekedve a szeretetben s így választ tudjon adni a kínra, a szenvedésre. Vissza tudja adni a derűt és az örömet” – fogalmazott

Kondé Lajos

, a dóm plébánosa a szentségimádáson. A pasztorális püspöki helynök hangsúlyozta, az ima azért szól, hogy a szenvedők néma kiáltását meghallja a virrasztó egyház, mert nem szabad elfeledkezni azokról, akik ki vannak szolgáltatva az erőszaknak.

Ferenc

pápa a hit évének egyik központi eseményeként Rómában, a Szent Péter-bazilikában délután 5 és 6 óra között vezette a szentségimádást, és világszerte minden székesegyházban és templomban ehhez igazították az időpontot. Magyarországon valamennyi egyházmegye csatlakozott a kezdeményezéshez.

Erdő Péter

bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szentatya által vezetett szentségimádással egy időben a fővárosi Szent István-bazilikában tartott ugyanilyen szándékkal liturgiát. A görög katolikusok eltérő liturgiájuk miatt másként, de szintén csatlakoztak a felhíváshoz. A pápa két szándékra kérte az egyetemes egyház imáját, az egyházért és a szenvedőkért.

„Természetesen minden templom, székesegyház és kápolna megemlékezik az Úrnapjáról, de a Szentatya felhívta a világ katolikusait, hogy együtt imádkozzunk, egy időben, egy szándékra. Ez minket is felbuzdított, azt gondoltuk, érdemes meghívni, megszólítani az embereket, hogy csatlakozzanak ehhez az imádsághoz, hiszen a világ minden táján egyidőben, egy szándékért imádkozni nagyon szép és felemelő feladat” – mondta el portálunknak Kondé Lajos, a dóm plébánosa, pasztorális püspöki helynök. Hozzátette: Ferenc pápa arra buzdít, hogy újuljon meg az egyház, merjen kilépni a falak mögül, merje befogadni az embereket. „Ahhoz, hogy tanúságot tegyünk, először magunknak kell megerősödnünk. Emellett a Szentatya újra és újra felszólít az imádkozásra a szegényekért, az elesettekért, azokért az emberekért, akik valamiben szükséget, hiányt szenvednek, vagy negatív megkülönböztetésben élnek, hogy ne menjünk el részvét nélkül, közömbösen mellettük, hanem figyeljünk rájuk” – összegzett a plébános. A világméretű szentségimádási óra mellett a hit évének jegyében egy másik kezdeményezést is bejelentettek május 28-án. Június 15-16-án az Evangelium Vitae napja lesz, melynek felelőse Rino Fisichella érsek, a Pápai Tanács elnöke. A megadott napon az emberi élet méltóságára kívánják felhívni a figyelmet. A világ minden tájáról várják a híveket Rómába, a programban Szent Péter sírjának meglátogatása, a Szent Péter-bazilikában szentségimádás, gyertyás menet, valamint vasárnap Ferenc pápa által celebrált szentmise szerepel.

Az egyházért és a szenvedőkért

„Az Egyházért. Az egész világon jelenlévő Egyházért, mely egyesül a legszentebb Oltáriszentségnek, az egység jelének az imádásában. Adja meg az Úr az Egyháznak, hogy még teljesebb engedelmességgel hallgassa az Igét, és így egyre szebben, bűn és szégyen nélkül, szentül állhasson a világ előtt. Azért, hogy a megmentő Ige hűséges hirdetését az Egyház, mint az irgalom hordozója adja tovább, növekedve a szeretetben, s így választ tudjon adni a fájdalomra és a szenvedésre, visszaadva az örömöt és a derűt. A szenvedőkért. Mindazokért, akik szerte a világon rabszolgaságban szenvednek; a háborúk, az emberkereskedelem, a kábítószer-kereskedelem áldozataiért. A gyermekekért és nőkért, akik bármilyen erőszaktól szenvednek. Hallja meg néma kiáltásukat a virrasztó Egyház, aki a keresztre feszített Krisztusra tekintve nem feledkezhet el az erőszaknak kiszolgáltatott emberekről. És mindazokért, akik egzisztenciális veszélyben vannak: a munkanélküliekért, idősekért, elvándorlókért, hajléktalanokért, foglyokért és minden, a társadalom peremére szorult emberért. Azért, hogy az Egyház imája és tevékeny közelsége vigasztalja őket, erősítse reményüket, és bátorítsa őket az emberi méltóság védelmében” - olvasható a Magyar Kurír katolikus hírportál előzetes írásában az ima célja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.