„Kapcsolódj be Te is!” – ifjúsági találkozó Szegeden az érzékenyítésért

2017. július 6., csütörtök · 2 hozzászólás

kapcsolodj_be_te_is02_gs

A szociális érzékenység fejlesztése áll a „Kapcsolódj be Te is!” projekt keretében, a szegedi találkozó középpontjában érzékenyítő foglalkozások vannak, de egy közös előadást is készítenek a fiatalok a Gen Rosso együttessel. Tovább »

Házasság Hete – Egy hétre a szerelem városa lesz Szeged

2017. február 3., péntek · 2 hozzászólás

hazassag_hete_mars_ter05_gsA Házasság Hete alkalom arra, hogy a régóta elköteleződésben élők pozitív példát mutassanak a házasság előtt állók számára. A rendezvénysorozat mottója, hogy házasságban élni öröm, a szegedi programok mégis jóval többről szólnak, mint nő és férfi kapcsolatának boldog pillanatairól. A szervezők ezúttal is minden korosztályra gondoltak, és újra neves előadókkal, érdekes témákkal készülnek február 12. és 19. között.
Tovább »

A szegedi Fonó Klub mintájára hoznának létre újabb klubokat az országban

2017. január 13., péntek · Hozzászólok

nka_sajttaj004kf

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és a kollégium későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosítanak a zenészeknek, elősegítik a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, példáját hamarosan követhetik más városokban is. Tovább »

Az I. világháborúban elesett hősökre emlékeztek a dómnál + FOTÓK

2016. december 8., csütörtök · 3 hozzászólás

vilaghaborus_koszoruzas009kf

Ha feladjuk az őseinkre és hőseinkre való emlékezést, akkor feladjuk önazonosságunkat és gyökereinket is – hangzott el a fogadalmi templomnál, ahol a magyar királyi 5. honvéd gyalog ezred I. világháborúban elesett hőseire emlékeztek. Tovább »

Érezzük, hogy van közünk egymáshoz – tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szolidaritás Éjszakáját Szegeden

2016. november 17., csütörtök · 4 hozzászólás

szolidaritas_ejszakaja16_gs

Étellel, programokkal és jó szóval várta a hajlétalanokat és a segíteni vágyókat a Dóm téren a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség csütörtök este a Szolidaritás Éjszakáján. Tovább »

Karolina Hét – A szegediek felé nyit programjaival az intézmény

2016. szeptember 27., kedd · Hozzászólok

BC5K7851

Péntekig a Dugonics téren mutatkozik be délutánonként a Karolina Iskola, többek között képzőművészeti tárlattal és zenés foglalkozásokkal mutatják be a nagyközönségnek, hogy milyen élet is zajlik a huszonöt éve újraindult, mintegy nyolcszázötven diákot befogadó intézmény falai között. Tovább »

Magyarok Karácsonya: Csak a szeretet által állhat helyre a nemzet egysége + FOTÓK

2015. december 18., péntek · Hozzászólok

magyarok_karacsonya015kf

Nyolcadik alkalommal tartották meg a Magyarok Karácsonyát Ópusztaszeren. Idén a Muravidék és az Őrvidék gyermekei voltak a díszvendégek. Tovább »

A Szeged-Csanádi Egyházmegye is megnyitotta az irgalmasság szentévét + FOTÓK

2015. december 14., hétfő · Hozzászólok

dom_kapunyitas10_gs

Az irgalmasság rendkívüli szentévét hirdette meg Ferenc pápa 2016-ra, amely ez év december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén vette kezdetét a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával. A magyarországi egyházmegyék többsége december 13-án csatlakozott a világegyház ünnepéhez, így Szegeden, a dómban is ekkor nyitották meg az irgalmasság szentévét.
Tovább »

Szobori búcsú: Juhász Antal kapta a Szer Üzenete-díjat + FOTÓK

2015. szeptember 6., vasárnap · Hozzászólok

szobori_bucsu_szentmise63_gsIsmét megelevenedtek a Szobori búcsú hagyományai az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark monostorának romjai között. A szentmise végén köszöntötték az idei Szer Üzenete-díjast is.
Tovább »

Szent István mai üzenetéről a városi megemlékezésen + FOTÓK

2015. augusztus 20., csütörtök · 5 hozzászólás

varosi_unnepseg11kf

A Széchenyi tér is benépesült az államalapítás ünnepén, a megemlékezésen táncelőadást követően felhúzták a nemzeti lobogót, majd Szabó Sándor mondott beszédet, az új kenyeret pedig Kondé Lajos szentelte meg. Tovább »

Böjte Csabával ünnepelt a Homokhátság + FOTÓK

2015. augusztus 20., csütörtök · Egy hozzászólás

szabadteri_szentmise_morahalom36_gs

Szent István ünnepe alkalmából immár harmadik alkalommal rendezték meg Szent István Kenyere címmel a térségben élő keresztények találkozását szolgáló homokháti búcsúünnepet. Tovább »

Huszonegy fiatal csatlakozott a “Kapcsolódj be Te is!” szociális programhoz + FOTÓK

2015. március 16., hétfő · Hozzászólok

kapcsolodj_be_te_is_sajttaj09_gsKapcsolódj be Te is! – ezzel a felhívással indított programot a Katolikus Ház, valamint a Belvárosi plébánia közös szervezése. A fiatalokat, elsősorban a középiskolás korosztályt megcélzó projekt feladatai a szociális érzékenység fejlesztésére irányulnak.
Tovább »

Megtartó hűség – Az értékekre koncentrál a Házasság Hete Szegeden

2015. február 4., szerda · Hozzászólok

hazassag_hete_sajttaj_gs

Szerelempróbával, geocachinggel, előadásokkal, filmvetítéssel és egyéb színes programokkal hetedik alkalommal csatlakozik a Házasság Hete országos és nemzetközi programsorozathoz Szeged, melynek az idei mottója a megtartó hűség. Tovább »

Tágas Tér Fesztivál – Bemutatkoznak a szegedi egyházi közösségek + FOTÓK

2015. január 20., kedd · Hozzászólok

tagas_ter_fesztival_sajttaj09_gs

Háromnapos fesztiválra invitálják szeptember végén egész Szegedet a város keresztény közösségei. Az újszegedi ligetben koncertek, előadások, liturgikus imaalkalmak és sportprogramok várják az érdeklődőket. Tovább »

Kondé Lajos: Nem pénzen vehető meg az igazi ajándék

2014. december 22., hétfő · 3 hozzászólás

betlehemi_lang08_gs

A karácsonyi ajándékozásnak a megbecsülés gesztusáról, nem pedig az elköltött tízezrekről kell szólnia – vélekedik Kondé Lajos. A dóm plébánosának szenteste és karácsony napja a misézést jelenti, hivatásán túl azonban mindig időt szakít rá, hogy egy kis aprósággal meglepje szeretteit. Tovább »

Grezsa István: “Ópusztaszer üzenete messze elhallatszik a Kárpát-medencében” + FOTÓK

2014. december 19., péntek · Egy hozzászólás

magyarok_karacsonya_onte10_kfIsmét ünnepelni hívták a magyarokat a Magyarok Karácsonyfája alá. Az idei évben a nemzeti egység fontosságáról, valamint a határon túli honfitársakról emlékeztek meg a felvidéki díszvendégekkel.
Tovább »

A névtelen szentek ünnepe és az elhunytak emlékezete

2014. november 1., szombat · Hozzászólok

mindenszentek51_gs

Hétvégén ismét megtelnek a temetők, a családok az elhunytaikra emlékeznek, a mécsesek fénye ragyogja be az éjszakát – mindannyian megemlékezünk ilyenkor elvesztett szeretteinkre. De ismerjük-e valójában, mit is jelent Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja? Tovább »

Kondé Lajos: húsvét a szabadulás és megváltás ünnepe

2014. április 20., vasárnap · 2 hozzászólás

onte_husvet_04

Keresztény hagyományokból, egyházi liturgiából és vidéki népszokásokból építkezve nyerte el a húsvét ma ismert formáját. Kondé Lajos, a dóm plébánosa mesélt nekünk arról, miért ez a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, valamint hogyan köthető a sonka és a locsolkodás a vallási szertartásokhoz. Tovább »

Szerelmem, barátom, társam – kezdődik a hatodik Házasság Hete + FOTÓK

2014. február 7., péntek · Hozzászólok

hazassag_hete_sajttaj05_gsHárom az egyben: szerelmem, barátom, társam – ezt a mottót viseli az idei Házasság Hete. Házastársi olimpiával, kiállításokkal, párgyakorlatokkal, élő könyvtárral, és filmvetítéssel várnak mindenkit, aki szeret és szeretne beszélni házasságáról, vagy frigy előtt áll.
Tovább »

Zenés flash mobbal hangolódtak a Házasság Hetére a Marson + FOTÓK, VIDEÓ

2014. január 25., szombat · Egy hozzászólás

hazassag_hete_szeged37_gsDél-alföldi népdaloktól zengett a Mars téri piac nagycsarnoka, a Házasság Hetére hívták fel ily módon a szervezők a szegediek figyelmét. Több mint száz önkéntes öt dalt énekelt el a vásárlók meglepetésére és természetesen örömére. Tovább »

Csongrád megyében nincs hivatásos ördögűző + FOTÓK

2013. október 31., csütörtök · 5 hozzászólás

ordoguzes04_iaBár a Vatikán a mai napig kiemelt figyelemmel kezeli az exorcizmust, hazánkban már sok esetben csak forgatókönyvhöz, vagy kuruzslókhoz tudják társítani azt. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében nincsen kijelölt ördögűző, a helyi folklórban is főként talizmánok és ráolvasások formájában maradt fenn a gonosz elleni védekezés. Tovább »

Hangversennyel tisztelegtek 1956 hősei előtt a dómban + FOTÓK

2013. október 24., csütörtök · Egy hozzászólás

emlekkoncert07_gsAz 1956-os forradalom emlékére ünnepi hangversenyt tartottak a fogadalmi templomban, ezzel zárultak a szegedi megemlékezések. Tovább »

Európa társvédőszentjei előtt tiszteleg a szegedi belvárosi plébánia + FOTÓK

2013. február 26., kedd · Egy hozzászólás

Szent Cirill és Szent Metód ünnepéhez kapcsolódva több programra is invitálja az érdeklődőket a belvárosi plébánia. A dómban bolgár ikonokból rendeztek kiállítást, míg a Katolikus Házban előadásokat tartanak.
Tovább »

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Mars téri piacon + FOTÓK

2012. december 2., vasárnap · 2 hozzászólás

„Az advent kell, hogy arról is szóljon, hogy a szívünket előkészítsük az emberi kapcsolatokra, s a szívünkben is megerősödjön az a szeretet, ami a másik emberhez köt” – fogalmazott Kondé Lajos plébános a Mars téri piacon, ahol Pál József SZTE-s rektorhelyettessel meggyújtották a nagycsarnok előtti adventi koszorún az első gyertyát.
Tovább »

Elbúcsúztatták a dómban Fábián Tamást + FOTÓK

2012. február 8., szerda · 4 hozzászólás

Az Etiópiában kegyetlen módon meggyilkolt Fábián Tamás szegedi geográfus és a többi áldozat tiszteletére engesztelő szentmisét tartottak a dómban. A misét – melyen jelen voltak a családtagok, rokonok, kollégák, jó barátok, egykori és mostani tanítványok, ismerősök – Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke celebrálta. Tovább »

A szerb karácsonyt ünneplik Szegeden + PANORÁMA, FOTÓK

2012. január 6., péntek · 2 hozzászólás

szerb_karacsony21_gs Ahogyan a szőregi magyarok szeretettel meghívják a velük együtt élő szerbeket a Katalin-napi búcsúra, hogy együtt ünnepeljenek, úgy ortodox karácsonykor a magyarok is ellátogatnak a szegedi szerb templomban rendezett karácsonyi vecsernyére, mintegy viszonozva a figyelmességet.
Tovább »

Vajdasági Magyar Kalendárium – Egy szelet Délvidék + FOTÓK

2011. december 15., csütörtök · 2 hozzászólás

vajdasagi_kalendarium_itb (16) Immár hagyománnyá vált, hogy a szabadkai Hét Nap című hetilap év végén megjelenő Vajdasági Magyar Kalendáriumát többek között Szegeden is bemutatják. Így történt ez kedden este is a Katolikus Házban azzal a különbséggel, hogy a szerkesztőség tagjai ezúttal a 15. alkalommal megjelentetett kalendárium „ősbemutatóját” tartották meg városunkban.
Tovább »

Az államalapítást ünnepelték Szegeden + FOTÓK

2011. augusztus 20., szombat · 20 hozzászólás

Szent István és Gizella szobránál, a Széchenyi téren ünnepelték a szegediek augusztus 20-án az államalapítást. Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő beszédében csöndre és szerénységre intette a magyar közélet minden szereplőjét, szerinte közös lelki erő kell a változtatáshoz.
Tovább »

Egyházi támogatásokat adtak át a Városházán

2011. június 22., szerda · 2 hozzászólás

A Szegeden működő egyházak, felekezetek képviselőiből 2002-ben jött létre az Egyházügyi Tanács, mely minden évben maga osztja föl tagjai között azt az összeget, amivel Szeged városa támogatja őket. Az idén a keret 40 millió forint volt, melyből a beérkezett 32 pályázó több mint 80 milliós támogatást igényelt.
Tovább »

Felavatták és megszentelték a Katolikus Házat + FOTÓK + VIDEÓ

2011. március 29., kedd · 2 hozzászólás

A család íze, útja, helye és színe

katolikus_hazavato21_gs Két éve már hogy elkészült a Dugonics téren található Katolikus Ház 2005-ben megkezdődött felújítása, mégis csak ma tartották meg az ünnepi házszentelőt, amelyen jelen volt Gyulay Endre (nyugalmazott) és Kiss-Rigó László megyés püspökök, Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő, tanácsnok, Gyimesi László tanácsnok, más helyi politikusok, közéleti személyiségek.
Tovább »

10 éves a Millenniumi Kávéház + FOTÓK

2010. december 14., kedd · Hozzászólok

millenium_10_it (2) Van, akinek a Millenniumi, és van, akinek csak Milka. Hajdanán emlegették katolikus kocsmaként és gyakran hívják kulturális kávézónak is. Akad, aki csak egy jó kávéra tér be ide, de szép számmal érkeznek tudományos előadások után érdeklődők, koncertek hallgatói vagy éppen sakkozni vágyók. És mindez így van már tíz éve… Tovább »

Magyarcsanádon határnyitás emléktábla-avatással + FOTÓK

2010. szeptember 25., szombat · 4 hozzászólás

“A lerombolt híd tájseb kívül, seb belül”

magyarcsanad06_gs Magyarcsanádon a lerombolt régi közúti híd helyén épülne meg az új Szent Gellért híd, amelyért a település polgármester asszonya, Farkas Jánosné több mint 10 éve lobbizik.
Tovább »

Blazovich László történész kapta az idén Szeged díszpolgári címét

2010. május 21., péntek · Egy hozzászólás

Szeged napja alkalmából Blazovich László Széchényi Ferenc-díjas történész vehette át a város díszpolgári címét pénteken a csongrádi megyeszékhely díszközgyűlésén.
Tovább »

Ezüstmisék a dómban: „Krisztus hűsége a pap hűsége”

2009. június 14., vasárnap · Hozzászólok

szentmise18Ezüstmiséjét, vagyis pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte a vasárnapi szentmisén a Szeged-csanádi Egyházmegyében Kovács József püspökségi irodaigazgató, a Szent Gellért Szeminárium rektora, valamint Kondé Lajos pasztorális helynök, a Szegedi Székesegyház plébánosa. Tovább »

Egyházmegyei megújulás Isten szava által

2009. január 18., vasárnap · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A III. Szeged-Csanádi Egyházmegyei Lelkipásztori Napokat „Isten szava megújít” címmel rendezték meg a domaszéki Zöldfás Katolikus Ifjúsági Központban január 16-17-én. Az egyházmegye minden részéről érkezett papok és világi résztvevők megismerhették a változásban már előrébb járó Váci Egyházmegye tapasztalatait, illetve lehetőségük nyílt – tematikus kiscsoportok munkájába bekapcsolódva – saját egyházközségeik megújításán is gondolkodni. Tovább »

Megújult és kinyílt a dóm kapuja

2009. január 10., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

2008 karácsonyán a hagyományos Dóm téri betlehemes már nem a dóm kapujában állt – ezzel is szeretnék elkerülni, hogy megismétlődjön az a brutális rongálás, mely 2007-ben történt a Fogadalmi Templom kapujával. A dóm felújított főbejáratát szombat délelőtt szentelték fel, az eseményen a kaput Juliusz Janusz apostoli nuncius áldotta meg. Tovább »

Következő oldal »