Társadalmi paktumot sürgetett Ferenc pápa az olasz fiatalok munkanélküliségének megoldására

2017. június 10., szombat · Hozzászólok

Biztos és méltó munkát sürgetett az olasz fiatalok számára Ferenc pápa szombaton Sergio Mattarella olasz államfőnél a római elnöki palotában tett látogatásán, amelyen a katolikus egyházfő az Európába irányuló migráció terhének megosztását is szorgalmazta. Tovább »

Ferenc pápa: a mártírhalál forrasztja egységbe a világban ma is üldözött keresztényeket

2017. június 3., szombat · Hozzászólok

A hitük miatt ma is elszenvedett üldözés és mártírsors miatt még nagyobb szükség van a kereszténység egységére – hangoztatta Ferenc pápa a Karizmatikus Megújulás mozgalom ötvenedik évfordulóján a római Circus Maximus mezején tartott virrasztáson szombat este. Tovább »

Hencz Péter: Ferenc pápa nagyböjti üzenete

2017. március 7., kedd · Hozzászólok

Hencz_Peter

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk, mellyel mindenkit megváltott. Az előtte lévő negyven nap a nagyböjt, az imádkozás, a böjtölés, a lelkiismeretvizsgálat ideje. Igyekszünk a botlásaink okozta kárt helyrehozni, megbocsájtani másoknak, alamizsnálkodni. Tovább »

Ferenc pápa: a három napkeleti bölcset az újdonság keresése vezette Betlehembe

2017. január 6., péntek · Hozzászólok

A háromkirályokat az újdonság reménye vezette Betlehembe a gyermek Jézushoz, miután belefáradtak koruk Heródeseibe – jelentette ki Ferenc pápa a vízkereszt ünnepén a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén, amelynek végén római hajléktalanok osztottak imakönyveket a Szent Péter téren. Tovább »

A kiskorú menekültek védelmét szorgalmazza Ferenc pápa

2016. október 13., csütörtök · Hozzászólok

A szavukat nem hallató és ezért még sérülékenyebb kiskorú migránsoknak szentelte a migránsok és menekültek következő világnapját Ferenc pápa, aki csütörtökön tartós megoldást sürgetett az otthonaiktól és családjaiktól elszakított gyermekek védelmében. Tovább »

Ferenc pápa nemzetközi imanapot vezet be a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataiért

2016. szeptember 12., hétfő · Hozzászólok

Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális erőszak áldozataival találkozott a Vatikánban, és az egyház nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért – jelentette be a kiskorúak védelmében felállított vatikáni bizottság hétfőn.
Tovább »

Szegedi fiatalok is köszöntötték a Lengyelországba látogató pápát + FOTÓK

2016. augusztus 3., szerda · Egy hozzászólás

Szeged-radom (5)

2016. július 25. és augusztus 1. között rendezték meg Krakkóban a katolikus Ifjúsági Világtalálkozót. A másfél millió résztvevő a világ minden tájáról érkezett Dél-Koreától Dél-Amerikáig. 120 bíboros mellett Ferenc pápa is ellátogatott a helyszínre. A katolikus egyházfő homíliájában arra bíztatta az ifjúságot, hogy ne féljen hinni az új, a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben. „Ne veszítsétek el bátorságotokat, hanem mosolyogva hirdessétek a reményt, és legyetek áldás az egyetlen emberi család számára” – számolt be az MTI. 2019-ben Panamában tartják a következő Ifjúsági Világtalálkozót. A Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében 103 fiatal vett részt a találkozón. Lapunknak Miklai Attila, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója számolt be élményeiről. Tovább »

Történelmi találkozó a katolikus egyházfő és a szunniták szellemi vezetője között

2016. május 23., hétfő · Hozzászólok

A nagy vallások vezetőinek a béke melletti, valamint az erőszakkal és terrorizmussal szembeni elkötelezettségét szorgalmazta Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja kettejük hétfői vatikáni találkozóján, amelytől azt remélik, hogy javít a két egyház elmúlt évekbeli fagyos viszonyán. Tovább »

A Vatikán könyvtárába került a Szegedi Biblia hasonmás kiadása

2016. május 6., péntek · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001Május 4-én értesítette a vatikáni követség Benyik Györgyöt, a szegedi Szent Gellért-plébániaközösség plébánosát, hogy a kézzel másolt Biblia Újszövetségi részének fakszimile kiadását a Vatikáni könyvtár különleges könyvek szekciójába helyezték el. Az eredeti, bőrkötetes kódexet pedig Germanicum et Hungaricum kollégium könyvtárában állították ki.
Tovább »

Ferenc pápa szolidaritását akarja kifejezni a menekülteknek Leszbosz szigetén

2016. április 13., szerda · Hozzászólok

Azért megyek Leszbosz-szigetére szombaton, hogy szolidaritásomat fejezzem ki a menekülteknek, Leszbosz lakosainak és az egész görög népnek, amely rendkívül nagylelkű a befogadásban – mondta Ferenc pápa a szerdai általános audiencián a görög szigeten szombaton esedékes útjáról.
Tovább »

Szeged szellemi nagyságai előtt tisztelegtek Tarjánban a szentévi kapunyitással + FOTÓK

2016. március 20., vasárnap · 3 hozzászólás

szentevi_kapunyitas31_gs

Az irgalmasság rendkívüli szentéve kapcsán a Szent Gellért templomban azokról a szegediekről emlékeztek meg a szentévi kapunyitással, akiknek bronzplakettjei arra is figyelmeztetik a templomba belépőket, hogy nincs Istennek tetsző imádság, nagy és humánus emberi tettek nélkül. Tovább »

Huszonnégy órás imádság kezdődött Ferenc pápa vezetésével

2016. március 4., péntek · Hozzászólok

A papoknak az a hivatásuk, hogy meghallják azok kiáltását, akik az Istennel akarnak találkozni, e találkozás “eszközeivé” kell válniuk, láthatóvá téve Isten irgalmasságát – mondta pénteken Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában általa vezetett bűnbánati szertartáson, amely elindította a 24 óra az Úrért elnevezésű, az imádságnak és a gyónásnak szentelt egyházi kezdeményezést. Tovább »

Ferenc pápa, aki a melegek szerint is az év embere

2016. február 14., vasárnap · 2 hozzászólás

ferenc_papaI. János Pál pápa óta Ferenc pápa az első, aki korábban nem használt pápai nevet választott. Akárcsak a ferences rend alapítója, ő is a szegények, a béke és a teremtett világ érdekében emeli fel hangját, vagyis olyan egyházat szeretne, ahol az örömhír a legfontosabb. Buenos Airesben már megválasztásának hírét is meglepődve fogadták, intézkedései és modern szemléletmódja pedig a Vatikánban is megosztja a bíborosokat. De kicsoda valójában Ferenc pápa, akit ugyanabban az évben az Év emberének választott a Time magazin és egy melegeknek szóló amerikai lap, a The Advocate?
Tovább »

Következő oldal »