Közélet

Ifj. Hegedűs Lóránt Szegeden: A múlt mulasztásaiból tanulni kell! + FOTÓK

Ifj. Hegedűs Lóránt Szegeden: A múlt mulasztásaiból tanulni kell! + FOTÓK

2013. június 3., hétfő
Ifj. Hegedűs Lóránt Szegeden: A múlt mulasztásaiból tanulni kell! + FOTÓK
jobbik_megemlekezes05_gs

Magyarország „keresztre feszítését” tudatosan és szisztematikusan készítették elő 1920-ban – jelentette ki ifj. Hegedűs Lóránt lelkész a Jobbik szegedi Trianon-megemlékezésén.

Az Árpád téren, a délvidéki országzászló emlékműnél emlékezett a Jobbik a trianoni békediktátum június 4-i aláírásának évfordulójára.

Ifj. Hegedűs Lóránt

református lelkész, a megemlékezés szónoka emlékeztetett, a történelmi múlt arra figyelmeztet, hogy nem lehetünk naivak akkor, amikor saját nemzetünk sorsát és jövőjét szemléljük. Ahogy fogalmazott: „ezeréves hazánk keresztre feszítését” tudatosan és szisztematikusan készítették elő. Elmondta, ehhez szükség volt a politikai elitre, amely feladta a nép önrendelkezési jogát. A békediktátum előtt már elindult földjeink felvásárlása is, s ifj. Hegedűs Lóránt ellenséges országpropaganda is megelőzte az 1920-as eseményeket, ami a szónok szerint, akárcsak a földfelvásárlás, ma is folyik. Hozzátette, nem azért kell a múltba nézni, hogy tehetetlenné váljunk, hanem cselekvésre kell ösztönözni mindenkit. „A múlt mulasztásaiból le kell vonni a következtetéseket, s ezek alapján tétlenség helyett az összefogás, a cselekvő akaratnyilvánítást kel választani és választatni népünkkel. Azaz fel kell lépnünk a mostani országhódítókkal szemben” – szögezte le. A lelkész édesapja szavait idézte, aki a népességfogyással kapcsolatban kijelentette: „végveszélyérzet nélküli önpusztításban élünk”. Ifj. Hegedűs szerint, aki tenni akar a magyarságért, nem teheti meg, hogy egyszerűen félrenéz, fel kell emelni a szavát mindenkinek a ma zajló ország-felvásárlás ellen.

Rácz Tibor arról beszélt, hogy több hasonlóság is van az 1920-ban történtek és a mai helyzet között. A Jobbik szegedi alelnöke szerint akárcsak akkor, most kettős mércét alkalmaznak hazánkkal szemben, és bírálta a nyugati országok politikáját, akik Magyarországra akarják politikájukat kényszeríteni. „Ezen változtatunk kell, s ehhez van szükség szegedi gondolta újjáélesztésére. Csak erős, büszke és független nemzetként maradhatunk életben ebben a globalista, rabló világban” – szögezte le Rácz. Hozzátette, csak akkor leszünk erősek, ha az országot egy a nemzet által elkötelezett, a nép nevében politizáló elit vezeti. Ez azonban addig nem lehetséges, amíg a kormány a külföldi politikai és pénzügyi köröknek akar megfelelni. Emlékeztetett, a trianoni békediktátum évfordulója nem ünnep, hanem gyásznap. „Gyászoljuk, hogy Szegedtől elszakították Délvidéket, Európa éléskamráját, több százezer magyar barátunkat és testvérünket. Nekünk, szegedieknek csak egy célunk lehet: hogy Délvidék újra nagy és magyar legyen” – fogalmazott. A délvidéki Magyar Remény Mozgalom elnöke, László Bálint kijelentette, a magyarság szinte minden gondja és problémája visszaeredeztethető 1920. június 4-ére. „A népesség fogyása, a magyarverések, a magas munkanélküliség a délvidéki magyarok körében, történelmi emlékeink roskadozása, a magyar oktatási rendszer fokozatos megszűnése, a nemzettudat gyengülése” – sorolta. László Bálint hangsúlyozta, a Trianon okozta sebeket lépésről-lépésre kell begyógyítani, s ezért mindenkinek tennie kell. „A mi feladatunk, hogy a felszínen tartsuk a csonka országon kívül rekedt magyarság ügyét, és egységesen lépjünk fel minden színtéren. Nekünk, magyaroknak együtt kell lépnünk, együtt kell lélegeznünk, együtt kell, hogy dobbanjon a szívünk” – jelentette ki. A Magyar Remény Mozgalom elnöke úgy látja, nagy lehetőség előtt állnak a délvidéki magyarok, a területi autonómia kérdése ismét aktuálissá válik, hiszen a független Koszovó területén szerblakta települések esetében ezt elismerik. László Bálint szerint, nincs mire várniuk a délvidéki magyaroknak, a pártok összefogását kérik ebben az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.