Előnyt jelentett a Horthy-korszakban Szeged 1919-es múltja

2017. szeptember 23., szombat · 4 hozzászólás

Szakály Sándor tartott előadást a Szegedi Polgári Platform sorozatában, aki 1914-től Trianonig mutatta be az ország sorsát. A tények mellett a hallgatóság megismerkedhetett izgalmas gondolatkísérletekkel is. Tovább »

Egyik nemzettel sem bántak el ennyire – Trianonra emlékeztek Szőregen

2017. június 4., vasárnap · 4 hozzászólás

Szoreg_trianon_megemlekezes

A szőregi temetőben tavaly átadott Trianon-emlékoszlopnál tartott megemlékezést Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő szervezésében a Szőregi Baráti Társaság. Az eseményen – amelyen részt vett B. Nagy László országgyűlési képviselő is – Miklós Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja mondott beszédet. Tovább »

Ablonczy Balázs: Trianon nem csak magyar ügy (FRISSÍTVE)

2017. június 4., vasárnap · 8 hozzászólás

trianonwiki_Kogutowicz_Károly_Magyarország_Néprajzi_Térképe

Az ismert történésszel a 97 évvel ezelőtt kötött békeszerződés még feltáratlan aspektusairól beszélgettünk. Ablonczy Balázs vezeti azt az akadémiai kutatócsoportot, amely a századik évfordulóra készülve végez kutatásokat, olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a menekültügy, az új határok hatása az emberek mindennapjaira. A Párizsi Magyar Intézet volt vezetője szerint még a francia értelmiségnek sem jelent semmit Trianon, mert számukra inkább a Nagy Háború pozitív hozadéka, a győzelem a fontos. Ez nem a mi hibánk, de nem is az ő felelősségük. Tovább »

Lázár János: a magyarság nem előidézője, hanem áldozata Trianonnak (FRISSÍTVE)

2017. június 3., szombat · 8 hozzászólás

Lázár János

Itt az ideje, hogy a szomszédjaink, Európa vezetői kimondják, elismerjék és politikájuk igazodási pontjává tegyék, hogy a magyarság, a magyar nemzet trianonnak áldozata, nem pedig előidézője, és nem az elkövetője – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Szarvason, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen. Tovább »

Koltay Gábor: A mai magyar világ Trianon nélkül nem érthető meg + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2017. június 2., péntek · 42 hozzászólás

polgari_platform27_gs

Trianonra emlékezett a Szegedi Polgári Platform a dóm altemplomában. A rendezvény díszvendége Koltay Gábor volt, aki beszélt a békediktátumhoz fűződő viszonyáról, a szerződés napjainkig tartó hatásairól. A Trianon utáni nemzetépítés bámulatos történelmi tettnek látja. A filmvetítés után megkoszorúzták az Országzászló emlékművet. Tovább »

Jobbik: a pártok még ma sem egyformán kezelik Trianont! + FOTÓK

2017. június 2., péntek · 2 hozzászólás

jobbik_megemlekezes015kf

Az 1920-as trianoni események még ma is vetnek fel kérdéseket az aktuálpolitikában – jelentette ki Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke péntek délután, amikor a párt az Árpád téri délvidék országzászlónál megemlékezett a magyar történelem legsúlyosabb katasztrófájára. Tovább »

Magyarország acélgyűrűben – Trianon máig tartó hatásairól az Emlékpontban + FOTÓK

2017. június 2., péntek · Hozzászólok

trianon_konferencia_emlekpont_002

A Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon a trianoni békeszerződés aláírásának időpontját. Az ez alkalomból az Emlékpontban rendezett, Trianon gyászos napján című konferencia résztvevőit köszöntve a házigazda intézményt vezető Miklós Péter történész emlékeztetett, hogy az utóbbi néhány évben lehetővé tette a magyar kormány, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbségek tagjai is viselhessék a magyar állampolgárságot is. Tovább »

Romsics Ignác: Nem ugyanaz nekünk Erdély, mint a németeknek Elzász-Lotaringia

2017. február 13., hétfő · 6 hozzászólás

romsics_ignac02_gs

A történésszel, az SZTE volt oktatójával a trianoni traumáról, az 1920-as és az 1947-es békeszerződések különbségeiről beszélgettünk. A magyar és az európai kisebbségek sorsa mellett az MTA akadémikusa arról is szót ejtett, hogy miként tartja lehetségesnek a határon túli nemzetrészek problémáinak megoldását. Tovább »

Romsics az Emlékpontban: A szovjetek ragaszkodtak a trianoni határokhoz a II. világháború után

2017. február 9., csütörtök · 2 hozzászólás

emlekpont_tudomanyos_tanacskozas07_gs

Az Emlékpontban az 1947-es párizsi békeszerződésről szóló konferencián jártunk. Romsics Ignác nemcsak az újabb békediktátumról, hanem a világháború alatti angol és amerikai tervekről is beszélt. Tovább »

Akadémiai kutatócsoport vizsgálja a trianoni békeszerződés körülményeit

2017. február 8., szerda · Hozzászólok

trianon06_gs

Akadémiai kutatócsoport vizsgálja az 1920-as trianoni békeszerződés körülményeit, így például az első világháború utáni katonai összeomlást és a haderő leszerelését, a közellátás problémáit és Trianon emlékezetét. Tovább »

A polgári oldal közös koszorúzással és Trianon-esttel emlékezett a békediktátumra + FOTÓK

2016. június 4., szombat · 13 hozzászólás

szegedi_polgari_platform_trianon37_gs

Június negyedike nemcsak a gyászról, hanem a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról is szól. Fekete Pál történész tartott előadást, majd az Árpád téren az országzászló emlékműnél koszorúztak. Tovább »

Tóth Péter: Közel 100 év után sem feledhetjük Trianont! + FOTÓK

2016. június 4., szombat · 13 hozzászólás

jobbik_trianon_megemlekezes18_160604“A baloldal 2 forintért eladná a saját szülőföldjét”, ezért a szegedi Jobbik a következő választási időszakban végleg ledöntené Szeged “utolsó Lenin-szobrát” – mondta Tóth Péter szombaton, a trianoni békediktátum évfordulóján tartott megemlékezésen. A párt szegedi önkormányzati képviselője nem ment el szó nélkül a mellett sem, hogy a baloldali városvezetés ismét elfelejtett megemlékezni, ehelyett gálázott a nemzeti emléknapon.
Tovább »

Emlékoszlopot avattak Szőregen – Latorcai Csaba: Gyászoljuk Trianont, de túl kell lépni a kapott sebeken + FOTÓK

2016. június 4., szombat · 12 hozzászólás

trianon_,szoboravato25_gs

Jogunk van ahhoz, hogy ne engedjük elfelejteni a múltat – hangsúlyozta Latorcai Csaba helyettes államtitkár Szeged-Szőregen, ahol a trianoni békediktátum emlékére emlékoszlopot emeltek. Mint elmondta, az a dolgunk, hogy erősödjünk hitben, szellemben, lélekszámban és vagyonban egyaránt, s ennek a folyamatnak egy állomásának nevezte a szőregi temetőben az emlékmű avatását. Tovább »

Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

Megalázott diplomaták és megalázott ország – Trianonról az Emlékpontban

2016. június 3., péntek · Hozzászólok

__TRI_0007

Egy nappal a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója – és egyben a nemzeti összetartozás napja – előtt a hódmezővásárhelyi Emlékpont a békeszerződésről és a párizsi magyar delegációt vezető Apponyi Albert tevékenységéről rendezett konferenciát. Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője kijelentette: fontos, hogy nemcsak a nemzet 96 ével ezelőtti szétszakítására emlékezetünk ezen a napon, hanem arra is, hogy már hat éve, hogy aki a trianoni döntés miatt a határon túlra került, az is a magyar nemzet részének érezheti magát nemcsak lelki értelemben, hanem jogi szempontból is, amelyet a magyar állam lehetővé tett.
Tovább »

Felvidékünk, felszabadulásunk: 77 éve történt az első bécsi döntés és a bevonulás

2015. november 5., csütörtök · 3 hozzászólás

kassa_felvidek_fortepan2

Ma hetvenhét éve hozták meg az első bécsi döntést, amely a rövid életű békés revízió első állomása volt. A nagyobb részt etnikai az etnikai szempontokat is figyelembe vevő új határnak köszönhetően mintegy hétszázezer magyar tért vissza az anyaországhoz a II. világháború végéig. Az első bécsi döntést megelőző tárgyalások azonban nem a hagyományos francia, hanem magyar nyelven folytak – ugyanis a csehszlovák oldalon ezt jobban beszélték. A bevonulás okozta euforikus öröm mellett azonban árnyoldalai is voltak az eseményeknek, hiszen végül német-olasz döntőbíráskodás mellett kaptuk vissza Dél-Felvidéket és Dél-Kárpátalját. Tovább »

Fáklyás vonuláson emlékezett Trianonra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

2015. június 8., hétfő · Hozzászólok

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Trianon-felvonulása

Fáklyás vonulást tartott Budapesten a trianoni békeszerződésre emlékezve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vasárnap este; a szervezet tagjai és a hozzájuk csatlakozók útjukon érintették az 1920-ban elszakított területeket megszerző trianoni utódállamok több nagykövetségét.
Tovább »

“A nemzettudatot nem lehet legyőzni” – a trianoni békediktátumra emlékezet a Jobbik + FOTÓK

2015. június 5., péntek · 12 hozzászólás

jobbik_megemlekezes13kf

A trianoni békediktátum aláírásának kilencvenötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Jobbik Szegedi Szervezete az Árpád téren péntek délután. Tovább »

Romániában törvény készül Trianon ünneplésére

2015. június 4., csütörtök · Egy hozzászólás

Romániában a “Trianoni Békeszerződés Napjává” nyilvánítanák június 4-edikét, és kötelezővé tennék, hogy a közigazgatási intézmények országszerte megünnepeljék Erdély Romániához csatolásának évfordulóját: az erről szóló törvénytervezetet a 171 tagú szenátus több mint fele, 90 szenátor aláírta – közölte csütörtökön a kolozsvári Transindex hírportál. Tovább »

Gyertyás stációjárás Trianon emléknapján Hódmezővásárhelyen

2015. június 4., csütörtök · Hozzászólok

Trinanon_plakat_A2_mod_nezokepA trianoni országvesztésre emlékeztető magyar feltámadás szoborcsoportjának “útján” Kiss Dezső versével emlékezik a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend június 4-én a trianoni békediktátum Magyarországra kényszerítésének 95. évfordulójára. A gyertyás keresztútjárás ma este 6 órakor indul a Kossuth téri egykori országzászló emlékműtől. Tovább »

Szabó Pál Csaba Trianon üzenetéről: Egyetlen magyart, egyetlen magyar emléket sem fogunk odahagyni

2015. június 4., csütörtök · 5 hozzászólás

trianon06_gs

95 éve írták alá a trianoni békediktátumot, amely nemcsak hatalmas etnikai, gazdasági veszteséggel járt hazánk számára, hanem Szegedet is határvárossá tette. Az országot és a várost ért tragédiáról, a Nemzeti Összetartozás Napjának aktuális üzenetéről kérdeztük Szabó Pál Csaba történészt, a Szegedi Tudományegyetem oktatóját és a várpalotai Trianon Múzeum vezetőjét. Tovább »

Néma főhajtással emlékezett a szegedi Fidesz és a KDNP a trianoni békediktátumra + FOTÓK

2015. június 3., szerda · 43 hozzászólás

fidesz_kdnp_megemlekezes01kf

A Fidesz és a KDNP koszorúzással és néma főhajtással emlékezett meg az országot 95 éve ért tragédiáról az Árpád téri országzászlónál, majd Raffay Ernő történész tartott előadást. Tovább »

A trianoni békediktátumra emlékeznek Szegeden a pártok

2015. június 3., szerda · 20 hozzászólás

orszagzaszlo_avatas_037_gs

Június 4-e hazánk egyik leggyászosabb eseménye, a trianoni békeszerződés aláírásának az évfordulója. Szegeden az évfordulóról hagyományosan megemlékezik a Fidesz, a KDNP és a Jobbik is. Tovább »

Az Emlékpont és a VERITAS közös konferenciája Trianonról Hódmezővásárhelyen

2015. június 2., kedd · Hozzászólok

A VERITAS Történetkutató Intézettel közös konferenciát rendez az Emlékpont június 4-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a trianoni békediktátum előzményeiről és következményeiről a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. Tovább »

Gyüre Csaba: nemzetünk legnagyobb sorstragédiája Trianon + FOTÓK

2014. június 4., szerda · 3 hozzászólás

trianon_megemlekezes05_va

Az országot igen, de a nemzetet nem sikerült szétszakítani a trianoni békadiktátum aláírásával – hangsúlyozta Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke az Árpád téren tartott megemlékezésen. A párt úgy látja, továbbra is küzdeni kell a határon túl élő magyarság autonómiájáért.
Tovább »

Szentmise Hódmezővásárhelyen a lengyel-magyar barátság jegyében

2014. március 12., szerda · Hozzászólok

Karpatalja_visszater75-szentmise_20140314Előre ezer éves határunkig, a Kárpátok bércéig! – szólt vitéz nagybányai Horthy Miklós 1939. március 14-i hadparancsa, melynek nyomán a Magyar Királyi Honvédség csapatai megindultak az Északkeleti-Kárpátok hágói irányába. A magyar és a lengyel honvédek 75 évvel ezelőtti kézfogása alkalmából március 14-én, csütörtökön este 6 órától szentmisével emlékeznek a Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság szervezésében a hódmezővásárhelyi Belvárosi Katolikus templomban.
Tovább »

75 éve tért vissza a Felvidék és Rákóczi városa, Kassa

2013. november 11., hétfő · Hozzászólok

Hetvenöt éve országszerte magasra kúsztak a lobogók a trianoni gyalázatra emlékeztető országzászló emlékművek zászlórúdján – köztük a hódmezővásárhelyi főtéren álló monumentumon is -, amikor a felszabadult Felvidék birtokbavételét ünnepelte Magyarország. Horthy Miklós kormányzó fehér lován honvédéinek élén, harangzúgás közepette vonult be Rákóczi városába 1938. november 11-én. Hétfőn este hat órától a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend helyi csoportja a Kossuth téren, az egykori országzászló helyén emlékezik a háromnegyed évszázaddal ezelőtti felemelő pillanatokra.
Tovább »

Kerékpáros menet “Jó Szilágyi Albert” nyomában Vásárhelyen

2013. július 23., kedd · Hozzászólok

hmvhely_19-es_emlekmuAz idén is kerékpárral járják végig Hódmezővásárhelyen az 1919. évi román megszállás áldozatainak halálmenetét július 25-én délután 5 órától; az emlékezők a Városházától a Kutasi úti emlékműig tekerve idézik fel a 94 évvel ezelőtti tragédiát. 1919-ben ötvenhat ártatlan, többségében helyi polgárt gyilkoltak le az alföldi város határában a megszálló román katonák.
Tovább »

Szőregiek megemlékezése a nemzeti összetartozásról + FOTÓK

2013. június 4., kedd · Egy hozzászólás

2Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő szervezésében a Szőregi Baráti Társaság tagjai a tiszaszigeti Trianon-kopjafánál tartottak megemlékezést a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A megemlékezésen Miklós Péter történész, a Fidesz kulturális tagozatának Csongrád megyei elnöke mondott beszédet.
Tovább »

64 vármegye megszentelt földje a szegedi emlékműnél + FOTÓK

2013. június 4., kedd · 7 hozzászólás

megemlekezes01_gsA délvidéki országzászló emlékmű talapzatánál a 64 vármegye megszentelt földjét tartalmazó kapszulát helyeztek el a Nemzeti Összetartozás Napján. „Magyarország határai ott húzódnak, ameddig a szívünk ellát” – fogalmazott Gyimesi László a megemlékezésen. Tovább »

Következő oldal »