A szabadságért adták vérüket – ’56-ra emlékeztek a szőregi diákok + FOTÓK

2017. október 21., szombat · Hozzászólok

„Piros a vér a pesti utcán, munkások, ifjak vére ez, piros a vér a pesti utcán, belügyminiszter, kit lövetsz?” – idézték Tamási Lajos sorait a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola megemlékezésén. Tovább »

„A forradalom bölcsője Szeged” – Megemlékezések a nemzeti ünnepen

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

Rendhagyó történelemórákkal, könyvbemutatóval és megemlékezésekkel adózik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének Csongrád Megye Önkormányzata és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Szegeden a forradalom bölcsőjében a közösen szervezett rendezvények sora október 23-án kezdődik és november 6-án zárul. Tovább »

Október 23. – A Facebookon hív közös ünneplésre a kormány

2017. október 15., vasárnap · Hozzászólok

A kormány Facebook-videóban hívja fel a figyelmet a Terror Házánál rendezendő október 23-i ünnepségre, a 15 órakor kezdődő rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-vel. Tovább »

Áder: a haza minden érte hozott áldozattal még erősebb lett

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Magyarországnak törvényes joga volt megvédeni az uralkodó által szentesített vívmányokat, mivel ez békében nem ment, vállalni kellett érte a harcot, és mert a harc sem vezetett sikerre, meg kellett halni érte – mondta Áder János a 168 éve kivégzett tizenhárom aradi vértanúra emlékezve pénteken a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon. Tovább »

Országszerte megemlékezéseket tartanak a nemzeti gyásznapon

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma, az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából. A nemzeti gyásznapon a fővárosban, a Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett a sírkertben szabadtéri kiállítással, egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket. A romániai Aradon a vesztőhelyen felállított obeliszknél tisztelgés mellett koszorúznak. Tovább »

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. Tovább »

„Szeretném, ha valaki ilyen leveleket írna nekem”

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Mi hiányzik ma egy diák életéből, ami 160 éve még létezett? Hogyan lehetne felkelteni a tanulók figyelmét múltunk iránt? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Fodor-kollégium rendezvényének apropóján. Tovább »

Szent-Györgyi Albertre emlékeztek+ FOTÓK

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

A világhírű kutató 80 éve vette át az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat, ezért Jubileumi programokkal emlékezik a Szegedi Tudományegyetem egykori rektorára. Születésnapján idén is megkoszorúzták a Rektori Hivatal előtt álló szobrát. Tovább »

Gulyás Gergely: közös felelősség a kommunizmus évtizedeiben történtek feltárása

2017. szeptember 17., vasárnap · Hozzászólok

Közös felelősségünk, hogy mindent megtegyünk a Recsken és a többi kényszermunkatáborban történtek feltárásáért és a kommunizmus 40 évének részletes és valós megismertetéséért – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke a Recski Nemzeti Emlékparkban tartott vasárnapi megemlékezésen. Tovább »

Uniós bizottság: az Európai Unióban nincs helye a szélsőségességnek

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

Az Európai Unióban nincs helye a szélsőségességnek, az intoleranciának és a zsarnokságnak – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért, fogyasztóvédelemért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztosa a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak európai emléknapja alkalmából kiadott közös nyilatkozatában szerdán. Tovább »

Ma tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

Az 1939. évi Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulója alkalmából ma tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. A fővárosban emlékmenetet rendeznek, amely a Kossuth tértől indul, első állomása a Cipők a Duna-parton emlékmű, majd a résztvevők a Terror Háza Múzeumhoz mennek. Tovább »

A Hortobágyra elhurcoltakra emlékeztek a Kálvária-keresztnél

2017. július 2., vasárnap · 5 hozzászólás

kenyszermunkatabor_megemlekezes019kf

Az emlékezés egyfajta igazságtétel az ártatlanul elhurcoltaknak, nem feledhetjük ugyanis azt az ötezer családot, akit 1950 és ’53 között bírósági ítélet nélkül a Hortobágyra telepítettek ki – hangzott el a Kálvária-dombon, ahol immár hatodik alkalommal emlékeztek az áldozatokra. Tovább »

Kövér: egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel

2017. június 26., hétfő · Hozzászólok

A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, amikor a XI. kerületi Goldmann György téren felavatták a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József – Antall József volt miniszterelnök édesapja – emlékművét. Tovább »

Az emlékezés helye és ideje – a Holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek + FOTÓK

2017. június 16., péntek · Hozzászólok

emlekpont_holokauszt_003

Hetvenhárom éve ezen a napon kezdődött meg a hódmezővásárhelyi zsidóság deportálása – mondta el Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a vásárhelyi Zsinagógában a vásárhelyi zsidóság elhurcolásának emléknapján, június 16-án összegyűlt emlékezőket köszöntve. A résztvevők elhelyezték az emlékezés mécseseit és köveit a zsinagóga előterében lévő jelképes sírnál és koszorút helyeztek el a vásárhelyi gettó megvalósítása ellen szavát felemelő Beretzk Pál, Vásárhely egykori polgármester-helyettesének emléktáblájánál is. Tovább »

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékezett a megyei kormányhivatal + FOTÓK

2017. június 16., péntek · Hozzászólok

kormanyhivatal_megemlekezes4

Bibó István államminiszter a szovjet megszállás napján írt nyilatkozatának meghallgatása után, egy-egy szál virággal emlékeztek pénteken a Kormányhivatal munkatársai az 1956-os forradalom miniszterelnöke és mártírtársai kivégzésére és újratemetésére, a független Magyarország napján. Az épületben ma is megtekinthető a jogtudós, filozófus és államminiszter életét és munkásságát bemutató kiállítás, amely ma este 8-ig, a nyitva tartási idő végéig várja az érdeklődőket. Tovább »

Egyik nemzettel sem bántak el ennyire – Trianonra emlékeztek Szőregen

2017. június 4., vasárnap · 4 hozzászólás

Szoreg_trianon_megemlekezes

A szőregi temetőben tavaly átadott Trianon-emlékoszlopnál tartott megemlékezést Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő szervezésében a Szőregi Baráti Társaság. Az eseményen – amelyen részt vett B. Nagy László országgyűlési képviselő is – Miklós Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja mondott beszédet. Tovább »

Jobbik: a pártok még ma sem egyformán kezelik Trianont! + FOTÓK

2017. június 2., péntek · 2 hozzászólás

jobbik_megemlekezes015kf

Az 1920-as trianoni események még ma is vetnek fel kérdéseket az aktuálpolitikában – jelentette ki Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke péntek délután, amikor a párt az Árpád téri délvidék országzászlónál megemlékezett a magyar történelem legsúlyosabb katasztrófájára. Tovább »

Bálint Sándorra emlékeztek a városvédők

2017. május 11., csütörtök · 2 hozzászólás

balint_sandor_varosvedok

Bálint Sándor, a tudós néprajzkutató halálának harminchetedik évfordulójáról emlékezett meg a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány, a Szegedi Városképvédő és Hagyományőrző Egyesület és a Szegedi Közéleti Kávéház Alapítvány a szegedi hagyományőrzők Földmíves utcai Nemzeti Emlékkertjében. Tovább »

A rendőrség hat esetben intézkedett az állami rendezvény helyszínén

2017. március 15., szerda · 13 hozzászólás

A rendőrség hat esetben intézkedett szerdán Budapest belvárosában, a március 15-ei állami rendezvény helyszínén, illetve annak közelében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott díszünnepség után a rendőrség honlapján. Tovább »

Harrach Péter: március 15-e a szabadság és a hazaszeretet ünnepe

2017. március 15., szerda · Hozzászólok

Március 15. a szabadság és a hazaszeretet ünnepe, és az 1848-as hősök emléke megérdemli, hogy méltó és méltóságteljes ünneplést kapjanak – mondta a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Márianosztrán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen szerdán. Tovább »

Lázár: csak összefogással lehet ismét nagy Magyarország

2017. március 15., szerda · Egy hozzászólás

Lázár János

Magyarország a nagyság kapujában áll, de csak egységgel, együttműködéssel, bátorsággal és a kisszerű pártviták felfüggesztésével lehetünk ismét nagy nemzet, erős, gyarapodó ország – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen. Tovább »

Orbán: Brüsszelt meg kell állítani! (FRISSÍTVE)

2017. március 15., szerda · 26 hozzászólás

Orbán Viktor

Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezett március 15-i díszünnepségen. Tovább »

Az 1848-as forradalomra emlékeztek a Csongor téren + FOTÓK

2017. március 14., kedd · Egy hozzászólás

csongor_ter_marcius15_053kf

Ma is érvényesek a Márciusi Ifjak legfőbb céljai, mint a szabadság, az egymásért való felelősségvállalás, a nemzetközösség kohéziójának megerősítése –mondta Kothencz János a L.É.T önkéntes mozgalom életre hívója. Az ünnepségen több korosztály fellépett a fiatal diákoktól a nyugdíjas táncosokig, versszavalókig. Tovább »

A kormányszóvivő méltóságteljes ünneplésre kér mindenkit

2017. március 14., kedd · Egy hozzászólás

A kormány megteremtette az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc méltó megünneplésének kereteit, ezek között mindenkinek méltóságteljesen kell megemlékezni – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján, a Magyar Nemzeti Múzeum előtt. Tovább »

Lázár János ünnepi beszédet mond Hódmezővásárhelyen, Makón és Csanádpalotán

2017. március 13., hétfő · Egy hozzászólás

2017_márc_15_Hmvhely-page-001

Lázár János kedden és szerdán három Csongrád megyei helyszínen is beszédet tart az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő ünnepi megemlékezéseken. Tovább »

Dömötör Csaba: Európának újratervezésre van szüksége

2017. március 7., kedd · 4 hozzászólás

Újratervezésre van szüksége Európának, mert az egyre szaporodó gazdasági jellegű problémák mellett identitásválsággal is meg kell küzdenie – jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulója alkalmából tartott brüsszeli megemlékezésen. Tovább »

Következő oldal »