Közélet

Megnyitotta kapuit az Agóra + FOTÓK

Megnyitotta kapuit az Agóra + FOTÓK

2012. december 13., csütörtök
Megnyitotta kapuit az Agóra + FOTÓK

Csütörtök délelőtt nyitotta meg kapuit a Szent-Györgyi Albert Agóra. Szeged kulturális központját, és az épület kulcsait Botka László polgármester adta át Orbán Hedvig igazgatónak.

„A Szent-Györgyi Albert Agóra sok szempontból különleges. Maga az épület gyönyörű és modern, és különleges, mert Szeged város legmeghatározóbb és legfontosabb intézményei fogtak össze: a város, az egyetem és az SZBK. De leginkább azért különleges, mert Szeged város legfontosabb értékét hangsúlyozza, a tudást, a tudomány fontosságát” – jelentette ki

Botka László

az átadóünnepségen. Az MSZP-s polgármester emlékeztetett, a szegediek

úgy döntöttek

, hogy

Szent-Györgyi Albertről

nevezzék el az Agórát, s Botka szerint az a koncepció, amit az intézmény képvisel, méltó a Nobel-díjas tudóshoz. Az ünnepségen a politikus a kivitelező KÉSZ Zrt. vezérigazgatójától,

Varga Mihálytól

átvett kulcsot továbbadta az intézmény vezetőjének,

Orbán Hedvignek

. „Szeged város új közművelődési intézménye négyszintes, az Agóra földszintjén és az első emeleten a Százszorszép Gyermekház működik, továbbá városi közművelődési funkciót látnak el a terek. A második és harmadik emeletén kapott helyet az informatikatörténeti gyűjtemény, az Informatórium és a látványlabor, amelynek megvalósításában szakmai partnerünk a Szegedi Biológiai Kutatóközpont” - tájékoztatta portálunkat Orbán Hedvig. Hozzátette, a zöldterületekkel együtt több mint 6000 négyzetméter alapterületű intézmény külső- és belső tereit tekintve igazi Agóraként, közösségi színtérként várja a látogatókat az ország minden részéből.

Az épület hűtését és fűtését napkollektoros és talajszonda rendszerű hőszivattyús rendszerrel oldották meg. A föld alá 100 méterre vezetnek le csöveket, melyekbe leengedik a vizet, majd felszivattyúzzák, és a mennyezetekbe vezetik. A három pályázatból megvalósuló Agóra összköltsége valamivel több mint 2 milliárd forint, ebből épül fel a négyszintes, háromemeletes 6751 négyzetméter hasznos területű épület, az 1643 négyzetméter új zöld terület és közpark, valamint a 78 új parkolóhely. Az intézményt három irányból lehet majd megközelíteni: a Jósika utca felől gyalog, autóval pedig a Gogol utca és Kálvária sugárút irányából. A beruházást a KÉSZ végezte, a zöldterület kialakításán pedig alvállalkozóként a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. dolgozott. A sajtónak a tervezők egy sajtóbejáráson mutatták be az épületet szeptemberben, melyet az alábbi cikkre kattintva tekinthet meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.