Közélet

Kölyökkutyák a szegedi Tappancs kapujában - börtönt érhet + FOTÓK

Kölyökkutyák a szegedi Tappancs kapujában - börtönt érhet + FOTÓK

2012. december 6., csütörtök
Kölyökkutyák a szegedi Tappancs kapujában - börtönt érhet + FOTÓK

Két hét alatt három alom kiskutyát is kint hagytak a Tappancs Állatvédő Alapítvány bejárata előtt. A nem várt vendégek igencsak megnehezítik a rotációs befogadásban működő szegedi menhely dolgát, ráadásul egykori gazdájukra ugyanaz a büntetés várhat, mintha egyszerűen az út szélén hagyták volna az állatokat.

Több meglepetés is várta az elmúlt hetekben a Tappancs menhelyére érkező dolgozókat – izgága, négylábú dobozlakók személyében, melyeket egykori gazdájuk hagyott az állatvédő alapítvány bejáratánál. A három alomnyi kiskutya elhelyezése nagy gondot jelent a gondozókat, ráadásul azt is kevesen tudják: aki a menhely előtt teszi ki a nem kívánt ebet, az ugyanolyan vétséget követ el, mintha az út szélén hagyná. „Mivel folyamatosan telt házzal működünk, és altatással sem szabadulunk meg egyetlen állattól sem, csak örökbefogadás útján történhet üresedés, ezután fogadhatunk be újabb négylábút. Ideális esetben telefonon lehet előjegyezni a menhelybe juttatásra, ha csak szó nélkül a kapuban hagyják őket, az rendkívül nehéz helyzetbe hozza a menhelyet, mi sem tudunk helyet biztosítani. Kevesen tudják, de a négylábút a menhely előtt lerakni ugyanúgy állatkínzásnak minősül, mintha bárhol máshol löknék őket az utcára” – árulta el portálunknak

Szerencsés Tilla

, az alapítvány kuratóriumi tagja. Az állatkínzást két év szabadságvesztéssel is sújthatják, leggyakrabban közmunkát és komoly pénzbüntetést szabnak ki az elkövetőkre.

Az öreg és a fekete kutyák népszerűtlenek

Január elsejétől minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező lesz mikrochippel ellátni, amely miatt több embernek válhat teherré a kutyatartás. A három, menhely elé lerakott alom két hét alatt elkeserítő arány, az állatvédő alapítvány tagja szerint azonban a chipezés hatásait hosszú távon lehet csak lemérni. A 3500 forintos, rövid beavatkozás a legtöbb embernek nem okozhat különösebb megterhelést, az ebadó pedig Szegeden nagy valószínűséggel nem lesz bevezetve – a húszezer szegedi kutya közül ez utóbbi miatt számos állat kerülne az utcára. „Az utóbbi években szerencsére egyre népszerűbb a menhelyen lakó kutyák örökbefogadása Magyarországon is, tavaly több mint 430 eb talált gazdára a Tappancstól” – emelte ki Szerencsés Tilla, hozzátéve: sajnos elsősorban a kiskutyákat keresik az örökbefogadók, a 8-10 éves „öregfiúk” csak nagyon ritkán találnak gazdát. Számukra az egyetlen lehetőség a külföldi örökbefogadás, Németországban sok idős kutyát várnak családok. Az alapítvány munkatársa szerint az idősebb kutyusok tartása jóval könnyebb, hiszen ők már szobatisztaságra lettek nevelve, míg a kicsiket hónapok kitartó munkájával kell emberekhez és másik állatokhoz is szoktatni. Érdekes megfigyelés, hogy a fekete ebek sokkal népszerűtlenebbek társaiknál, a sötét bunda azonban nem takar mogorvább belsőt, ezek a gazdátlan, menhelyen ragadt ebek is hűséges, szerető társsá válhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.