Ruzsára vezetett az út a boldogsághoz

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és Székkutas Önkormányzata között létrejött együttműködésnek köszönhetően gazdára talált egy kutyus a település ebrendészeti telepéről. A vörös szőrmókot Ruzsán, egy tanyán fogadták örökbe, ahol már ismerkedik a két másik kutyussal és a cicákkal is. Tovább »

Eledelgyűjtés és prevenció a vásárhelyi állatvédőknél

2017. szeptember 10., vasárnap · Hozzászólok

Eledelgyűjtést tartott, valamint nemzetközi, azaz CACIB kutyakiállításon és szépségversenyen is részt vett szombaton a Hódmezővásárhelyi állatvédők Egyesülete. Természetesen bemutatkozott a szervezet új kiadványa is, ami pár napja jelent meg Állati tanácsok címmel. Tovább »

Kutyapánik az augusztus 20-i tűzijáték idején

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

kutya_tuzijatek

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya vagy macska félelemből támadhat és harapást is okozhat. Tovább »

Kutyafuttatóval gazdagodott Tarján + FOTÓK

2017. augusztus 11., péntek · Egy hozzászólás

kutafuttato_tarjan29_gs

Kothencz János saját pénzével is hozzájárult képviselői alapja mellett a Zápor-tónál található kutyafuttató létrehozásához. A tarjániak már évek óta vártak egy agility pályára, ahol szabadon engedhetik az ebeiket. A pincsitől a pitbullig minden négylábú kikapcsolódhat játékosan gazdáival. Tovább »

Hiába a chip, gyakran nem regisztrálják a kutyákat Szegeden

2017. augusztus 9., szerda · Hozzászólok

kutya_chip_beultetes

Bár a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületét sokan úgy tartják számon, hogy csak macskákat ment és juttat szerető otthonhoz, munkánk más állatokhoz, így a kutyusokhoz is kötődik. Rendszeresen hívják az egyesületet ugyanis talált ebekhez, és a tapasztalat azt mutatja, még mindig gyakran hiányzik a kutyákból a kötelező chip, vagy ha van is, a beültetést végző orvos elfelejtette regisztrálni, a változásokat átvezetni az adatbázisban. Pedig ha ezek a „chip-csup” ügyek rendben vannak, akkor nemcsak a kutyákat védjük, hanem minket, embereket is! Tovább »

Melegben a kutyák is kutyául vannak

2017. június 8., csütörtök · Egy hozzászólás

kutyaitato

Nemcsak az emberek, az állatok sem bírják a tartós meleget. Bár általában a kutyák és a macskák jobban tolerálják a hőséget, ha napokon át meleg van, az már nekik sem jó. Fontos, hogy ne csak házikedvenceinkkel törődjünk, a haszonállatokra is ugyanúgy figyelni kell – figyelmeztet a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Tovább »

Csányi Vilmos: Egy igazi közösség tagjai képesek a saját érdekeiket a közösség érdekei mögé helyezni

2017. április 18., kedd · Hozzászólok

csanyi_vilmos007kf

A hamarosan 82. életévét betöltő Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus szegedi előadása előtt adott interjút a SZEGEDma hírportálnak. Az MTA rendes tagja a humánetológia, az emberi kultúra kérdésköreiben fejtette ki véleményét, majd azt is elárulta, hogy mi történt Nógrád megyei tündérkertjével Tovább »

Mozgalmas nap a vásárhelyi állatvédőknél

2017. április 9., vasárnap · Hozzászólok

martely006

Nem tétlenkedett a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a hétvégén. Szombaton két helyen is volt eledelgyűjtés, az egyik a Mártélyi Üdülőterületen, a másik pedig a hódmezővásárhelyi Interspar Áruházban. Mindkét akció sikeres volt, összesen csaknem 190 kilogramm tápadomány gyűlt össze. Tovább »

A keverék kutyák kevésbé kiegyensúlyozottak, de képezhetőbbek egy magyar kutatás szerint

2017. március 27., hétfő · Hozzászólok

A keverék kutyák kevésbé kiegyensúlyozottak, de jobban képezhetőbbek, mint fajtiszta társaik a németországi kutyatulajdonosok szerint – derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak felméréséből, amelynek eredményei a PloS One tudományos folyóiratban jelentek meg. Tovább »

Hódmezővásárhelyen kezdhet új életet a halálra ítélt borsodi kutya

2017. január 29., vasárnap · Hozzászólok

kutyus_2

Sok szenvedés és több mint 300 kilométer után Hódmezővásárhelyen lelt nyugalomra egy félénk és barátságos kutya. A napokban Sátoraljaújhelyről értesítették a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületét, hogy az állat bajban van. Tovább »

Az állatokért járőröznek szilveszter éjjel Hódmezővásárhelyen

2016. december 27., kedd · Hozzászólok

karacsony_kutya_allatvedok

Éjszakai járőrszolgálatot tart szilveszter éjjel a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. A szervezet december 31-én este tíz órától másnap hajnal 2 óráig tápokkal és konzervekkel, valamint vízzel és elsősegélynyújtó dobozzal felszerelt autóval köröz majd a város utcáin, hogy segítsen az elkóborolt, bajba jutott kedvenceken. Tovább »

Elektromos luxus BMW-vel járó, kutyájukat póráz nélkül sétáltatók, reszkessetek!

2016. december 15., csütörtök · 7 hozzászólás

demasz_sajttaj009kf

A városüzemeltetési bizottságon a legnagyobb vitát Tóth Péter két képviselői kezdeményezése váltotta ki. Az egyikkel azt szeretné elérni, hogy a zöld rendszámos autók ingyen parkolhassanak, a másikkal pedig a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet büntetési tételeit mérsékelné. Eláruljuk, egyiket sem támogatta a bizottság többsége. Cserébe viszont szóba került, hogy 15 év múlva az alpolgármesternek lehet nemcsak önvezető autója lesz, hanem önvezető autó látja el az alpolgármesteri teendőket. Tovább »

Az összefogásnak köszönheti életét Bobi

2016. december 13., kedd · Hozzászólok

karacsony_kutya_allatvedok

Életet mentettek az állatvédők a hódmezővásárhelyi Karácsonyi Vásárban. Bobi, az elkóborolt kutyus, a fagyos éjszakában el is pusztulhatott volna, de az összefogásnak hála fél órán belül megtalálták a gazdáját. A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy fokozottan figyeljünk kedvencünkre a nagy hidegek beköszöntével. Tovább »

Pontatlan és irreális bírságokat ró ki – Módosítót nyújt be a szegedi „kutyás rendelethez” a Jobbik

2016. november 28., hétfő · 10 hozzászólás

kutyafuttaban_mj-031

A kutyatartók a novemberi közgyűlés óta háborognak a baloldali többség által megszavazott, a közösségi együttélés szabályait – köztük a kutyák futtatását is – behatároló rendelet ellen, melynek elkészítésébe nem vonták be az érintetteket. Tóth Péter önkormányzati képviselő módosító indítványt nyújt be, nem pontosak ugyanis a kutyafuttatók területi megjelölései, illetve túl magas a kilátásba helyezett bírság összege is. Tovább »

Az egyik lábát elvesztette, de az összefogás az életét mentette meg a vásárhelyi kutyának

2016. november 26., szombat · Hozzászólok

pajti1

Az összefogásnak köszönheti életét Pajtás. Ő az a hódmezővásárhelyi kutya, aki korábban családot keresett, mert előző szerető gazdája már nem tudta ellátni betegsége miatt. Az állatot sajnos az új helyén – egy Makóhoz közeli tanyán – baleset érte, valami elüthette. A bal hátsó lábán sérült meg súlyosan. Tovább »

Folytatódik az ingyenes kutyakiképző program Hódmezővásárhelyen

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

Gyakorlati órákkal folytatódott az ingyenes kutyakiképző program november 20-án, Hódmezővásárhelyen. A Póráz Két Végén 2016 című kezdeményezést a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete hívta életre az önkormányzat támogatásával még idén tavasszal. Tovább »

Magyar kutatócsoport bizonyította, hogy a kutyák is képesek “mentális időutazásra”

2016. november 23., szerda · Hozzászólok

A kutyák is képesek “mentális időutazásra”, azaz olyan múltbeli eseményekre is képesek emlékezni, amelyek esetében nem számíthattak arra, hogy egyszer majd fel kell idézni azokat – igazolták innovatív kísérleteikkel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának tudósai. Tovább »

Sokba kerülhet a póráz nélküli sétáltatás Szegeden, de a futtatók rossz állapotúak

2016. november 23., szerda · 13 hozzászólás

kutyafuttaban_mj-009Összesen 18 kijelölt kutyafuttató hely van jelenleg Szeged-szerte, vagyis ezek azok a területek, ahol a gazdik póráz nélkül, bátran szabadon engedhetik az ebeket. Az önkormányzat egy új rendeletben azt szabályozza, hogy akik nem a kijelölt területen kutyáznak, akár 150 ezer forintos pénzbírságot is fizethetnek a szabálytalanságért. A kutyások arra panaszkodnak, ez túl magas összeg, ráadásul a futtatók területe nem pontosan behatárolható, nincsenek is kitáblázva.
Tovább »

Vádat emeltek az ebtartási kötelezettség megsértésével súlyos sérülést okozó hódmezővásárhelyi férfivel szemben

2016. október 18., kedd · Hozzászólok

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfivel szemben, aki a kutyatartás kapcsán előírt kötelezettségek megsértésével maradandó sérüléseket okozott. Tovább »

Ügyességi és engedelmességi versenyt rendeznek hétvégén Algyőn

2016. szeptember 14., szerda · 2 hozzászólás

dobermann_bajnoksag33kfEngedelmességi, ügyességi, nyomkövető és őrző-védő feladatokban tehetnek tanúbizonyságot ügyességükről a legügyesebb kutyusok Algyőn, az I. Algyő Kupán. Az ebek kétféle kategóriában, úgynevezett K99 és IPO versenyen bizonyíthatnak. A rendezvény szervezői nemcsak kutyatulajdonosokat várnak, nézőként az állatbarátokat is invitálják.
Tovább »

A kutyák jobban félnek a férfiaktól, mint a nőktől magyar kutatók szerint

2016. szeptember 8., csütörtök · Hozzászólok

A kutyák az átélt fenyegetettség mértékének függvényében manipulálják a testméretükről szóló hanginformációt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusai szerint, akik a rangos Animal Cognition szaklapban megjelent tanulmányukban elsőként bizonyították kísérletekkel azt is, hogy a kutyák többnyire jobban félnek a férfiaktól, mint a nőktől. Tovább »

Az emberi szó hangsúlyára és jelentésére kombináltan figyelnek a kutyák

2016. szeptember 6., kedd · Hozzászólok

kutya_eb_hazorzo

Az emberi agyhoz hasonló módon dolgozza fel a beszédet a kutyák agya: a szó hangsúlyára és jelentésére egyaránt, kombináltan figyelnek. A Science című tudományos lapban bemutatott magyar kutatás eredményeiről Andics Attila agykutató beszélt az m1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Tovább »

Hivatalosan is kutyabaráttá minősíthetőek a szállás- és vendéglátóhelyek

2016. augusztus 4., csütörtök · Hozzászólok

Hivatalos védjegyrendszerben lehet ezentúl a szállás-, és vendéglátóhelyeket, illetve az üzleteket kutyabaráttá minősíteni, országszerte egyelőre 120 minősített hely működik, de számuk a Kutyabarathelyek.hu-t üzemeltető MateWorks Kft., számításai szerint év végéig többszörösére emelkedhet.
Tovább »

A kutyák egészséges öregedésének egyedülálló kutatását kezdik magyar etológusok

2016. február 17., szerda · Hozzászólok

A kutyák egészséges öregedésének egyedülállóan komplex, öt éven át tartó kutatását kezdi meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszéke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportja.
Tovább »

A láncon tartott kutya időzített bomba

2016. január 11., hétfő · Hozzászólok

kutya_lancon

Sok kutyatartó nem biztosít megfelelő életteret állata számára. Az állandó láncon tartás a kutya viselkedésében olyan maradandó idegrendszeri torzulást okozhat, mely a környezete számára súlyos veszélyek forrása lehet. A 2016 januártól szigorodó állatjóléti, állattartási szabályokat az állatvédő szervezetek örömmel fogadták, azonban van olyan állattartó, aki a szabályváltozásról másként vélekedik. Tovább »

Macskarácsony – mire figyeljünk, hogy az ünnepek ne a házi kedvenc miatti aggódással teljenek?

2015. december 26., szombat · Hozzászólok

macskaracsony

A kisállattartók ebben az időszakban gyakran az ajándékvásárlás mellett amiatt is aggódnak, hogy vajon mivel várja őket haza a karácsonyi rokonlátogatásból kimaradt kutya, macska. A zavartalan ünnepléshez igyekeztünk néhány tippet összegyűjteni számukra. Tovább »

Tilos lesz láncon tartani a kutyákat 2016-tól?

2015. szeptember 7., hétfő · Hozzászólok

kutyafuttaban_nap68kfMegemelnék az állatvédelmi bírság összegét és szigorítanának az állattartási szabályokon 2016 januárjától, legalábbis ez derült ki még egy három évvel ezelőtti kormányrendelet módosítási tervezetből. A kutyabarát közösségi oldalak és az állatvédő szervezetek üdvözlik a hírt, a Tappancs-alapítvány szerint viszont máig nem rajzolódott ki pontosan, milyen szankciók várnának jövő évtől az állatkínzókra.
Tovább »

Hőségriadó: házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti

2015. július 19., vasárnap · Hozzászólok

kutyaitato

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű – friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Tovább »

Következő oldal »