Közélet

56-os emlékkonferencia a Szegedi Tudományegyetemen

56-os emlékkonferencia a Szegedi Tudományegyetemen

2012. december 4., kedd
56-os emlékkonferencia a Szegedi Tudományegyetemen

Nagy Imre örökségéről, az 56-os megtorlások szegedi vonatkozásairól és az Öthalmi Munkástanács hétköznapjairól is szó esik a csütörtök délután tartandó emlékkonferencián, az SZTE BTK Kari Tanácstermében.

A munkástanácsok 1956-ban - történelmi előképek, 56-os hétköznapok, emberi sorsok címmel rendeznek emlékkonferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Kari Tanácstermébe (Szeged, Egyetem u. 2. II. emelet) december 6-án, csütörtökön. A délután kettő órától kezdődő rendezvényt

Balahó Zoltán

, a Nagy Imre Társaság országos elnöke nyitja meg, majd számos előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a korszakról. Szervezők: az SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszéke, a Nagy Imre Társaság Szegedi Szervezete és a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium.

Előadások:

14.00 Dr. Marjanucz László - köszöntő 14.10 Balahó Zoltán - megnyitó - Nagy Imre öröksége és a munkástanácsok. 14.20 Csókás Máté - Juhász Gyula és a szegedi Munkástanács 1918-1919-ben. 14.35 Kudlik Gábor - A jugoszláv modell. (Nyitott Távlatok Alapítvány, Szabadka) 14.50 Bozsóki Mátyás - Nehéz hétköznapok a szegedi Öthalmi Munkástanácsban. 15.10 Gulyás Martin - Forradalmi szervek programalkotása Csongrádon. 15.25 Szrenka Éva - A megtorlások intézményrendszere és munkarendje Szegeden. 15.40 Godó Erzsébet, Godó Gábor - Édesapánk –Godó Illés– kétszer a börtönben. 16.00 Révész Béla - A munkástanácsok a politikai rendőrségi és az állambiztonsági iratok tükrében. 16.20 Horváth Csaba - A történetírás a munkástanácsok szerepéről, történelmi jelentőségéről. 16.40 Géczi József Alajos - Baloldali áldozatok és megtorlók. A részletekért tekintse meg

a rendezvény plakátját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.