Tiszta múlt – Magyar kereszténydemokraták 1956-ban + FOTÓK

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

emlekpont_keresztenydemokratak_1956_002

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata képviselője mutatta be csütörtökön Márianosztrán A magyar kereszténydemokraták és 1956 című kötetet. A rendezvényen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke is. Tovább »

Tablókiállítás nyílik 1956-ról Hódmezővásárhelyen

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

Az Emlékpont és a Bálint Sándor Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány szervezésében “A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban” címmel tablókiállítás nyílik április 27-én 17 órától az Emlékpont Múzeumban. Tovább »

Az ’56-os forradalom évfordulója tiszteletére rendezett előadás-sorozatot a Civil Városi Unió

2017. március 26., vasárnap · Hozzászólok

cvu

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére rendezett előadás-sorozatot és vitaestet a Civil Városi Unió a Kálvária Kulturális és Információs Központban “Az 1956-os forradalom mai szemmel” címmel. Tovább »

Magyarok! Szabadítsatok ki! – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból

2017. február 6., hétfő · Hozzászólok

56_palackposta

„Magyarok! Segítség!” – így kezdődik az a megrázó segítségkérő üzenet, amelyet 1956 novemberében írtak menekülő forradalmárok a Tisza folyó partján, Csongrád megye területén. A kis papírlapot egy üvegpalackba tették, így sodródott le a Tiszán egészen Zentáig. A segítséget kérő palackot viszont csak évekkel később találták meg: egy diák fogta ki a folyóból 1962-ben. A drámai dokumentumot most a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be. Tovább »

Földesi Tibor visszatért Szőregre – Földesi Katalin köszönőlevele

2017. január 8., vasárnap · Hozzászólok

BC5K2403

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján jelentős emlékmű született Szőregen. Földesi Tibor emlékművének létrejöttéről Síkhegyi Béláné, született Földesi Katalin, a szőregi mártír leánya juttatta el gondolatait szerkesztőségünknek. Mint levelében kiemeli, a gondolat és a szervezés elsősorban Dobák Lászlóné érdeme, akinek rendkívül hálás a fáradhatatlan munkájáért. Tovább »

’56-os nemzetőr: sok éjszaka úgy éreztem a börtönben, nem biztos, hogy a hajnalt megérem

2016. december 30., péntek · 18 hozzászólás

domotor_zoltan003kf

A most 82 éves Dömötör Zoltán az egri nemzetőrök egyike volt. A forradalmat követően öt év börtönre ítélték, a tanárképző főiskolát nem fejezhette be, így a szabadulását követő negyedévszázadban csak mint segédmunkás dolgozhatott. Ma a Magyar Honvédség tartalékos századosa, az 1956 Magyar Nemzetőrség elnevezésű szervezet vezetője. Interjúnk. Tovább »

„Nem lesz ebből baj, fiatalember?” – Szeged és a rendszerváltozás több mint negyedévszázad távlatából

2016. december 9., péntek · Hozzászólok

kommunizmus_relikviak10_gs

1956-ról és a rendszerváltásról tartottak konferenciát Szegeden. A kutató dokumentumai kiegészítették az események résztvevőinek emlékeit. Az 1989 óta eltelt időszakot ugyan másképp látják, de a demokratikus átalakulást ma is fontosnak tartják. Szubjektív beszámolónk a „Tetthelyre hívás” konferenciáról. Tovább »

Ahol az embernek nem volt értéke – Konferencia a Gulág világáról az Emlékpontban

2016. november 10., csütörtök · Hozzászólok

emlekpont_gulag_konferencia_006

Az 1956-hoz vezető útnak része volt az, ahogyan a Szovjetunió bánt az általa meghódított területek lakosságával” – mutatott rá Miklós Péter intézményvezető, miért is az 1956-ra emlékező programsorozatában rendezte meg csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont az „Ameddig a lábam bírja” Mindennapok a Gulágon címmel a szovjet munkatáborokról szóló tudományos konferenciáját. Mint az igazgató hangsúlyozta, a táborokba elhurcolt mintegy hatszázezer magyarnak egyharmada soha nem tért haza, míg a túlélők nemhogy kárpótlást nem kaptak, de titkolniuk kellett a több éves malenkij robot történetét. Az előadásokon a Németh László Gimnázium, az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolák, valamint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai vettek részt. Tovább »

Harckocsi-rockkal nyílt meg a „4000 tank” című kiállítás az Emlékpontban + FOTÓK

2016. november 5., szombat · Hozzászólok

emlekpont_4000_tank_16-11-05_015

Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! – idézte Bulgakov Mester és Margaritáját Miklós Péter intézményvezető az Emlékpont pénteki kiállításának megnyitóján, amely tételmondat cáfolatául maga éppen maga a most megnyílt tárlat szolgál. Mint felidézte, egy tavaszi napon szólította meg a 4000 tank című kiállítást megálmodó Radics Márk képzőművész, elmesélve ötletét és a lehetőséget, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázata jelentett. Tovább »

Mindszenty-emléktáblát avattak Rómában

2016. november 4., péntek · Hozzászólok

Hatvan évvel a magyar forradalom és szabadságharc után Magyarország valóban szabad és keresztény – mondta Habsburg-Lotharingiai Mihály a Mindszenty-alapítvány elnöke, a Mindszenty József egykori római címtemplomában elhelyezett emléktábla felavatásán a magyarok nemzeti templomaként ismert római Santo Stefano Rotondo bazilikában pénteken. Tovább »

Stefka István: 1956 a magyar nép forradalma volt

2016. november 4., péntek · Egy hozzászólás

emlekpont_Stefka_16-11-04_010

Kilométeres sor a Gellért-hegyi bolt előtt, hogy megvehessék a két vekni kenyeret, kapualjról kapualjra menekülés a golyózáporban Pest belvárosában, fateknőben szállított halottak – így idézte fel 1956 októberében átélt élményeit Stefka István újságíró. A pestisracok.hu lapigazgatója az Emlékpontban mutatta be az Ötvenhat lövészárkai című interjúkötetét a közgyűjtemény történészével, Zeman Ferenccel beszélgetve. Tovább »

Tisza Lajos Közéleti Egyesület: Nem csak az áldozatok, hanem a bűnösök is köztünk élnek

2016. november 4., péntek · 10 hozzászólás

TLKE-populáris logó

Meddig tűrjük még, hogy az egykori hóhérok és leszármazottaik nyilvánosan megkérdőjelezzék 1956 dicsőségét? – teszi fel a kérdést a november 4-ére emlékező közleményében a Tisza Lajos Közéleti Egyesület. Tovább »

Soha nem látott ’56-os emlékeket mutattak meg nekünk a levéltárban + FOTÓK

2016. november 4., péntek · 2 hozzászólás

farkas_csaba_leveltar006kf

A Csongrád Megyei Levéltár most elénk tárt kuriózumainak nagy részét még soha nem publikálták. A levéltárosok a forradalmi események közepette is gyűjtötték a szórólapokat – tudták, ezek pótolhatatlan emlékek lesznek évtizedek múltán. Tovább »

Eszünkbe se jutott, hogy forradalmárok vagyunk – szegedi interjú Wittner Máriával

2016. november 3., csütörtök · 6 hozzászólás

56_rol-emlekeztek_tarjan23_gs

Wittner Mária emlékezik és emlékeztet. Ezt fogadta meg magának az egykori 56-os forradalmár még a siralomházban. Akit előbb halálra, majd életre ítéltek. Tizenhárom évig ült börtönben, amnesztiával szabadulhatott egy kemény, megaláztatásokkal teli életbe. Az előző ciklusban a Fidesz színeiben jutott be a parlamentbe, az egyetlen vagyontalan képviselőként. Ő volt a vendége a tarjáni Csongor téri Kulturális és Közösségi Központ első, 1956-os ünnepi megemlékezésének. Tovább »

Wittner Máriával emlékeztek az 1956-os forradalomra Tarjánban + FOTÓK

2016. november 1., kedd · 2 hozzászólás

56_rol emlekeztek_tarjan31_gsAz 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek kedden Tarjánban, ez volt az első alkalom, hogy a városrész saját megemlékezést tartott egy nemzeti ünnepen. A rendhagyó ünnepség mögött ugyanakkor hagyományteremtő szándék áll, Tarjában ezentúl kiemelt figyelmet fordítanak a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó megemlékezésekre is.
Tovább »

Szeged első szabad rádiója előtt emléktábla avatással tisztelegnek

2016. október 26., szerda · 16 hozzászólás

mav_szekhaz001kf

Hatvan évvel ezelőtt szólalt meg az első szabad szegedi rádió, mely a MÁV Zrt. Tisza Lajos körúti igazgatóságának épületéből sugárzott november hatodikáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik helyi jelképének is tekinthető a Széchenyi Rádió Szeged, az ott dolgozók odaadó munkája előtt emléktábla avatással tiszteleg az Élhető Szegedért Egyesület csütörtökön. Tovább »

Kövér László: Európának őriznie kell önazonosságát

2016. október 25., kedd · Egy hozzászólás

1956 - Az Országgyûlés ünnepi ülése

Kövér László szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc tanulsága napjainkban arra figyelmeztet, hogy a saját önazonosságának védelme nélkül Európa és az Európai Unió tragikus vesztese lehet az Európán kívüli nagyhatalmi erők és az “államok fölötti, demokratikus felhatalmazás és ellenőrzés nélkül működő háttérhatalmak gátlástalan érdekérvényesítésének”. Tovább »

A piarista gimnázium osztálya vált a legsikeresebb forradalmi csapattá + FOTÓK

2016. október 24., hétfő · Hozzászólok

utcai_performansz04_gs


Eredményt hirdettek a városi ’56-os vetélkedőn. Budapesti utat nyertek az egyházi gimnázium tanulói. Többek között célba lőni és rádiót elfoglalni is kellett a győzelemhez.
Tovább »

Szegedi ’56-osok szerepvállalását is elismerték október 23-án

2016. október 24., hétfő · Hozzászólok

56_os_megemlekezes158_gs

Emlékérmeket adományoztak az 1956-os forradalom és a szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából olyan szegedieknek, akik tevékenyen részt vettek az akkori történésekben, illetve a kormányhivatal és a megyei önkormányzat lengyel vendégei is elismeréseket kaptak. Tovább »

A forradalom és a megtorlás szereplőinek bemutatásán is dolgoznak a történészek

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

Az 1956-os forradalom szereplőinek bemutatása mellett a megtorlásban résztvevők megismertetésén is dolgoznak a történészek – mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történésze az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában. Tovább »

Hatvan éve összefogtak a szabadságért – kiállítás az Emlékpontban

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

emlekpont_56_kiallitasmegnyito_16-10-23_001

A forradalom és szabadságharc hazai és hódmezővásárhelyi vetületét bemutató kiállítással és az 56-os eseményekben szerepet vállaló vásárhelyiek történetét rögzítő interjúkötettel készült az Emlékpont a hatvanadik évfordulóra. Október 23-án a kiállítás megnyitását követően az interjút adó ötvenhatosok jelenlétében mutatták be a könyvet a közgyűjteményben. Tovább »

Orbán: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől (FRISSÍTVE)

2016. október 23., vasárnap · 19 hozzászólás

Orbán Viktor

Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az “elszovjetesedéstől” – mondta Orbán Viktor vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján rendezett állami díszünnepségen. A kormányfő beszédében “évezredes igazságként” azt is mondta: “fő dolgokban egység, egyebekben szabadság, és mindenekben szeretet”. Tovább »

A szegedi kereszténydemokraták és civilek a Kálvária téren ünnepeltek

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

KDNP_56_megemlekezes_16-10-23_005

Október 23-án délelőtt – a hagyományoknak megfelelően – az Élhető Szegedért Egyesület (ÉSZE) szervezésében Móravárosban is megemlékeztek az ötvenhatos forradalomról és szabadságharcról. Az esemény szónoka Kalmár Ferenc miniszteri biztos, a KDNP Csongrád megyei elnöke volt. Tovább »

Trócsányi László Szegeden: A szabad Európához való tartozás vágyát mutatta meg 1956

2016. október 23., vasárnap · 13 hozzászólás

56_os_megemlekezes74_gs

A lengyel és a magyar történelem közös tanulsága a kiirthatatlan szabadságvágy Trócsányi László szerint. Az igazságügyi miniszter a Rerrich Béla téren a lengyel-magyar szolidaritás jegyében rendezett ünnepségen kijelentette, forradalmakat le lehet verni, de még a totalitárius rezsimeknek sincs totális hatalma az emberi szívek és elmék, a lelkiismeret felett. Tovább »

1956 minden árnyalatát bemutatták az Emlékpont konferenciáján + FOTÓK

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

emlekpont_56_konferencia_16-10-23_009

Öröm számomra, hogy szülővárosom ilyen rangos történelmi konferenciának adhat otthont – jelentette ki Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott a Pokol és menny. Mélységek és magasságok az 1956-os forradalomban című konferencia résztvevőit köszöntve pénteken az Emlékpont előadótermében, ahol az országos szakmai szervezetek – mint például a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a VERITAS Történetkutató Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – és térségünk történész kutatói járták be a forradalomhoz vezető utat, az értékelték az októberi eseményeket és elemezték az 1956-ot követő megtorlások hatásait. Tovább »

Botka a nemzeti ünnepen – Brüsszelnek csak annyit üzenünk: köszönjük

2016. október 23., vasárnap · 20 hozzászólás

okt23_varosi_unnepseg017kf

Nagy Imre szobránál rendezték meg a városi ünnepséget október 23-án, a szocialista polgármester beszédében a hatvan évvel ezelőtti események mellett kitért a szabadságra, a demokráciára, az európai értékekre is. Tovább »

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 üzenetéről

2016. október 23., vasárnap · 10 hozzászólás

1956_megemlekezes

A civil szervezet október 23-i sajtónyilatkozatában úgy fogalmaz: az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján a dicsőséges események megünneplése mellett gondolkodjunk el azon is, meddig tűrjük még, hogy aktív közéleti szerepre méltatlan emberek alakítsák hazánk és városunk jövőjét! A Tisza Lajos Közéleti Egyesület 1956 című közleménye alább olvasható. Tovább »

Lezsák Sándor: 1956. október 23. egy világraszóló teljesítmény napja

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

Lezsák Sándor

A magyarság napja, egy világraszóló teljesítmény napja, a forradalmat idéző ünnepnap 1956. október 23. – hangoztatta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Tovább »

Kopjafát avattak Gyálaréten a forradalom évfordulóján + FOTÓK

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

gyalaret_unnepseg025kf

Összefogással őrizni hitünket, történelmünket, magyarságtudatunkat, szép magyar nyelvünket – Recskó Béla zentai fafaragó utat mutat a gyálaréti közösségnek. Tovább »

Łódź vajdasággal közösen ünnepel a megyei önkormányzat + FOTÓK

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

lengyel_magyar_talalkozo05_gs

A lengyelországi Łódź vajdaság előjáróival közösen emlékezik a 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire a Csongrád Megyei Önkormányzat és a kormányhivatal. Ennek keretében szombaton a Szentesen tartott megemlékezésen vettek részt, majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak el. Tovább »

Egyetemisták mozdították ki az országot addigi helyzetéből 1956-ban

2016. október 22., szombat · Hozzászólok

Egyetemisták, írók, értelmiségiek, később pedig a munkások által éltre hívott mozgalmak mozdították ki az országot 1956-ban addigi helyzetéből, amelyből végül forradalom lett – mondta Tőkéczki László történész az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A kiindulópont Sztálin halála volt, de ez csak Lengyelországban és Magyarországon okozott komoly folyamatokat. Az itthoni történésekben szerepe volt annak is, hogy a hatalom egyszer engedélyezte, aztán betiltotta, majd megint engedélyezte a felvonulásokat, zavarban volt a hatalom. A diákok végül úgy döntöttek, mindegy, hogy engedik vagy sem, de megtartják az október 23-ai felvonulást – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: a társadalom többségében békés átmenetet akart, de gyorsan fegyveres erőszak lett a válasz, és az október 25-ei Kossuth téri vérfürdő forráspontra juttatta az eseményeket.

Végül aztán nem Magyarországon dőlt el a végkimenetel, hanem egy táviratváltással Moszkva és Washington között, amelyben az Egyesült Államok közölte, nincs szövetségesi státusza Magyarországgal – közölte Tőkéczki László.

Wittner Mária: 1956-ban felszabadult a magyar lélek a félelem alól

2016. október 22., szombat · 28 hozzászólás

wittner_maria01_gs

Wittner Mária 1956-os halálraítélttel elsősorban az 1990 utáni megemlékezésekről beszélgettünk. Szerinte ünnep és gyász is volt 1956, nem tudja elfeledni, hogy milyen volt embereket temetni. Elutasítja, hogy párhuzamokat vonjanak a közel-keleti és a 60 évvel ezelőtti magyar menekültek között. Az 50. évforduló után úgy érzi, hogy most tudnak csak méltóképpen megemlékezni a forradalomról. Tovább »

„Szikra, láng, hamu” – Kötetbe rendezték 1956 Csongrád megyei eseményeit

2016. október 21., péntek · 7 hozzászólás

konyvbemutato09_gs

A Menny és pokol című konferencia keretében mutatták be a „Szikra, láng, hamu” című kötet a vásárhelyi Emlékpontban, amely tisztelgés a forradalom és szabadságharc megyei hősei, áldozatai és résztvevői előtt. A gazdag képanyaggal illusztrált könyv Csongrád megye 1956-os emlékhelyeit is bemutatja. Tovább »

A diákok hordozták a forradalom parazsát

2016. október 21., péntek · Hozzászólok

emlekpont_56_csoma_lajos_16-10-21_004

Október 20-án Csoma Lajos mesélte el 1956-os élményeit a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó történelemóráján. Az előadó – aki 1956 októberében gimnazistaként a nemzetőrség tagja lett – beszámolóját a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola és a Németh László Gimnázium diákjai kísérték figyelemmel. Tovább »

Következő oldal »