Közélet

Százhúsz kutyát ivartalanítottak Szegeden a Tappancs akcióján

Százhúsz kutyát ivartalanítottak Szegeden a Tappancs akcióján

2012. szeptember 27., csütörtök
Százhúsz kutyát ivartalanítottak Szegeden a Tappancs akcióján

Több mint százhúsz kutya kedvezményes ivartalanításához járult hozzá a Tappancs alapítvány három hónapos kampánya Szegeden és környékén. A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja segítségével a rászoruló családok házi kedvencein is elvégezhették a költséges, ám szükséges műtétet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt 2011-es Zöld Forrás pályázat részeként 121 kutya ivartalanítását segítette a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány Szegeden és a környező településeken. Harmincöt helyszínen várták a gazdikat és négylábúikat az elmúlt három hónapban, elsősorban azokat a területeket érintve, ahonnan a legtöbb kóbor állatról kaptak értesítést. Kiskundorozsmán, Deszken és Baktón is meghirdette az alapítvány ivartalanítási akcióját, kiemelve a rossz anyagi körülmények között élő állattartókat, akiknek amúgy nem lenne pénzük erre a több tízezer forintos műtétre. Tapasztalataikról az IH Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón beszéltek a szervezet munkatársai, kiemelve: a hatalmas érdeklődés is jól mutatja, hogy a helyes állattartásra igény van, pénz azonban sokszor nincs.

Ebadó mentesek és egészségesek

"A vártnál is nagyobb számban érkeztek az érdeklődők a rendezvényekre, így az alapítvány saját pénzből hatszázezer forinttal is hozzájárult a kedvezményes ivartalanításhoz. Harmincöt igen nehéz körülmények között élő ember (mélyszegénységben élők, hajléktalanok) kutyájának műtétjét ingyenesen tudtuk biztosítani, további 96 gazda pedig bőven áron alul, 6000 forintért ivartalaníttatta és chipeztette be négylábúját" - mondta

Farkas Gabriella

, az alapítvány elnöke. Sajnos még a hatezres ár is sok ember kedvét elvette, pedig a műtéttel nem pusztán a felelősségteljes állattartáshoz járultak hozzá, de a chippel megjelölt és ivartalanított kutyák a jelenlegi törvény alapján mentesülnek az ebadó alól.

Az akció célja emellett a lakosság informálása is volt, sokan nincsenek tisztában ugyanis a megjelölés és ivartalanítás fontosságával. A kanoknál az ivarzás alatt tapasztalható agresszívabb viselkedés és szökések megszűnnek, szukáknál pedig a nem kívánt szaporulat elkerülése mellett még egészséges is: nem alakulhat ki a méh gennykórja és daganata, időben elvégezve pedig megelőzhető a szukákban gyakori tejmirigy daganat. Bár a pályázat kimondottan az ebek ivartalanítására nyújtott támogatást, a Tappancs ugyanúgy foglalkozik macskákkal is, melyek kóborló életmódjuk miatt még nagyobb problémát jelentenek ebből a szempontból. "Egyre több ember fordul hozzánk segítségért az állat ivartalanításával, megjelölésével kapcsolatban, mi pedig egy szemléletformáló munkát is végzünk, hogy megismertessük ezen dolgok fontosságát. Rengeteg még a kóbor állat az utcákon, ezen csak összefogva tudunk változtatni" - hangsúlyozta Farkas Gabriella. Terveik szerint az alapítvány jövőre is pályázni fog a Zöld Forrásra, hogy egy hasonló projektet indíthasson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.