Közélet

Friss és finom pikkelyesek a Mars téren + FOTÓK

Friss és finom pikkelyesek a Mars téren + FOTÓK

2012. augusztus 31., péntek
Friss és finom pikkelyesek a Mars téren + FOTÓK

Aki egész évben friss élő vagy netán sült halat szeretve venni, érdemes a Mars téri piacon válogatnia a kínálatból. A két sütödét egy gasztronómiai szaklap a Tisza régió legjobbjai közé sorolta, s az 1985 óta a piacon élő halat áruló Dér Lajos is kiváló minőségű áruval érkezik hetente három alkalommal a vásártérre.

A Mars téri piacon két helyen lehet élő halat vásárolni, az Irén csarnokban feldolgozott halat is kínálnak, és a hetente három nap a csarnok mellett

Dér Lajos

árul.

Erdei Péter

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, a piachoz hozzátartozik a halárusítás, megszokták és szeretik is vásárlók. Megtudtuk, a halsütők kora délután bezárnak, de a piacon este nyolcig várják a vevőket.

A csarnokba csalogatnak

A Mars téri piac nagycsarnokába több módon is próbálják becsalogatni a vásárlókat, amellett, hogy este nyolcig tartanak nyitva. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a Művészetek Hídján szeptemberben a tápéi Hagyományőrzők kiállítása lesz megtekinthető, októberben pedig Barta András festőművész alkotásait mutatják be. Szeptember 21-én, pénteken délután véradást szerveznek, illetve egy különleges autóshow-ra is invitálják a lakosokat szeptember 29-én. A fagykár és az idei aszály miatti terméskiesés viszont megmutatkozik a Mars téri piacon is, a nagycsarnokban nincsenek teli a sorok, minden nap akadnak üres asztalok. Tavaly a nagycsarnok börtön felőli végében számtalan asztalon kínálták az őszibarackot, ám ebben az évben akadt olyan szatymazi barackos, akinek közel 100%-os volt a fagykára, nem volt mit eladnia. Erdei hozzátette, észrevehető az is, hogy sietnek az emberek, így sokan a sátrak alatt vásárolnak vagy a csarnok elején. Az árukínálat és nem utolsósorban az árak miatt azonban a csarnokban is érdemes végigmenni a sorokon.

Idén nyáron a Tisza régióval foglalkozó Magyar Konyha szaklap besorolása szerint a Mars téren

Tibai Józsefné

, vagyis Cérna által kínált sült halat tartották a második legjobbnak, a harmadik helyezett a szintén az Irén csarnokban áruló Szabó-féle halsütő lett. Cérnától megtudtuk, tavaly októberben vette az át az üzletet, de már másfél évtizede foglalkozik halsütéssel. A legtöbben a pontyot keresik nála, de halászlevet is árusít. „Tiszasülyről hozzuk a halat, mi pucoljuk, így nálunk mindig friss ételt kap a vendég” – hangsúlyozta. Természetesen titkuk is van, azt, hogy pontosan miből is áll a panír, nem árulta el kérdésünkre. Tibainé hozzátette, természetesen a hal minősége a legfontosabb. Már reggel hattól várják a vásárlókat, mint megtudtuk, az új csarnok felépítése óta valamivel később, kilenc óra után keresik fel őket, többnyire szegediek. A filézett ponty mellett busát, afrikai harcsát és amurt kínálnak. Már 1985 óta jár a szegedi piacra

Dér Lajos

, aki szerdán, pénteken és szombaton árul élő halat, e napokon reggel fél hattól tizenegyig kínálja a Szarvas környéki halakat. „A nyári hónapokban kevesebb halat vesznek az emberek, illetve ilyenkor nem tudok válogatni, nincs olyan árukészlet, mint szeptember végétől, amikor megtörténnek a lehalászások” – magyarázta. Most kárászt és pontyot kínál, 650, illetve 1100 forintos kilónkénti áron. Tapasztalatai szerint a kárászt nagyon kedvelik a szegediek. Az orosházi halkereskedőtől megtudtuk, igazi forgalma már csak a szombaton van, s a vásárlók árérzékenyek is. Éveken keresztül nem drágult az élő hal ára, ám idén májusban igen. Ennek oka az aszály, hiszen búzával és kukoricával etetik a halakat, s a takarmányárak is növekedtek. „A kárászt és a busát egy áron kínálom, 1700-ért a folyami harcsát, a csuka 1100, a törpeharcsa átlagban 900 forint” – tájékoztatott. Minden héten esznek halat

Lehoczky Jánosnéék

, aki ott jártunkkor rántott halnak valót vásárolt. Halpaprikást is szoktak készíteni, és természetesen halászlevet is, az egész család szereti a halat. Egy másik vásárló,

Mártonné

azt javasolja mindenkinek, hogy élő halat vegyen, mert bár több vele a munka, szerinte az az igazi. Ők havonta két-három alkalommal készítenek valamilyen halételt, Dér Lajostól legutóbb sült halnak valót, vagyis kárászt vett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.