Szeptember első hétvégéjén ismét halünnep lesz Szegeden + FOTÓK

2017. augusztus 24., csütörtök · 5 hozzászólás

halfesztival02_gs

Gasztronómiai ínyencségekkel, sztárfellépőkkel, ejtőernyősökkel és jótékonysági akciókkal várja az érdeklődőket hazánk egyik legrangosabb a halfesztiválja. Tovább »

Több mint hat tonna halat foglalt le a Nébih

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során, mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kilogramm hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azok nem azonosítható eredete miatt – közölte a Nébih az MTI-vel szerdán. Tovább »

Czerván: folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése jövőre

2017. május 10., szerda · Hozzászólok

Jövőre is folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfa-csökkentése, így januártól a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Tovább »

Fazekas Sándor: kezdeményezik a hal áfájának csökkentését

2017. március 10., péntek · 12 hozzászólás

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését, mert ez fehérítené az ágazatot és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön – mondta Fazekas Sándor földművelés miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén a szaktárca pénteki közleménye szerint. Tovább »

FM: növelni kell az alacsony magyarországi halfogyasztást

2016. december 21., szerda · Egy hozzászólás

halfesztival02_gs

Növelni kellene a halfogyasztást Magyarországon, mivel a hal az egyik legegészségesebb étel – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Idén is megannyi finomság készült a halfesztiválon + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. szeptember 3., szombat · 27 hozzászólás

BC5K8234

„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – állítja Frank Sándor mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. A jubileumi, idén húszéves rendezvény keretében a szegedi rakparton és az újszegedi Partfürdőn egyaránt sokan voltak kíváncsiak a színes kavalkádra, na meg a finom halételekre. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter társaságában portálunk is kitelepült a halfőző versenyre.
Tovább »

Halas finomságok, sztárfellépők, ejtőernyősök és gumikacsák a huszadik szegedi halünnepen

2016. augusztus 25., csütörtök · 4 hozzászólás

halaszlefeszt_sajttaj006kf

Szeptember első hétvégéjén immár huszadik alkalommal rendezik meg Szegeden a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényét.
Tovább »

Hamarosan hungarikummá válhat a tiszai halászlé – Algyőn a két világháború közötti ízekben hisznek

2016. július 24., vasárnap · 6 hozzászólás

halaszlefeszt_sajtotajekoztato04kf

A nemzeti értéktárba került a tiszai halászlé. A bejelentés a Tisza-tónál történt, de az elismerés a szegedi konyha remekének is szól. Barta László szerint ponty nélkül nincs halászlé. Tovább »

Egy átlag európai hatszor annyi halat fogyaszt, mint mi – felmerült a halhús áfájának csökkentése

2016. április 28., csütörtök · Egy hozzászólás

ponty01

Pedig Szegeden és Magyarországon komoly múltja van a halételek fogyasztásának, népszerűsítésüket több kampány segíti. Az Algyői Halászcsárda vezetője a célért minőségi alapanyagok és jó halászlé segítségével küzd. A szakminiszter fontosnak tartaná a halhús áfájának csökkentését, erről a halászcsárda-tulajdonos és Szeged parlamenti képviselője is úgy gondolja, fontos lépés lenne ahhoz, hogy árban is visszanyerje versenyképességét a hazánkban tenyésztett hal. Tovább »

Ezrek főzték és kóstolták a szegedi hallevet a Partfürdőn + FOTÓK

2015. szeptember 6., vasárnap · 7 hozzászólás

halaszlefeszt16kf

Baráti társaságok, cégek és pártok egyaránt megmutatták főzőtudományukat a Partfürdőn szombaton, ahol a szemerkélő eső sem szegte kedvét a halétkek szerelemeseinek. Tovább »

Megkezdődött a XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál + FOTÓK

2015. szeptember 4., péntek · 13 hozzászólás

halaszlefeszt_megnyito05kf

„Filézett pontyhallé, ahogyan öregapám csinálta” – hirdeti az egyik helyen a Huszár Mátyás rakparton, ahol pénteken délután kezdetét vette hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. Tovább »

Szeptember első hétvégéjén ismét halünnep Szegeden + FOTÓK

2015. augusztus 27., csütörtök · 5 hozzászólás

halaszlefeszt_sajtotajekoztato04kf

Hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, mely szeptember első hétvégéjén immár tizenkilencedszer várja három helyszínen az érdeklődőket. Tovább »

B. Nagy László: A halakat is védi az új rendelet

2014. december 21., vasárnap · 16 hozzászólás

ponty01

Csak kábított halat vásárolhatunk december közepétől. Az állatvédők üdvözlik a szigorítást, mellyel kapcsolatban – a köztudottan nagy horgász – B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő elmondta, uniós szabályozáshoz igazodik hazánk az FM rendelettel. Tovább »

A bajai hallé egyetlen titka: szeretni kell főzni!

2014. július 14., hétfő · 3 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A XIX. Bajai Halfőző Fesztiválon annak jártunk utána, vajon mi a titka az ízletes hallének. Volt, aki a pontyra esküszik, más halat nem is főz, de kiderült, az sem mindegy, hogy milyen fával gyújtunk a bogrács alá. Tovább »

A balatoni halpusztulás mérséklődik

2014. július 11., péntek · Hozzászólok

Összetett okokra vezethető vissza a balatoni halállományban történt tömeges pusztulás, annak mértéke folyamatosan csökken, a halmintákban kimutatott kórokozók emberre nem veszélyesek, a Balaton ökológiai állapota, vízminősége egyaránt kiváló – közölte egy szocialista képviselő írásbeli kérésére a földművelésügyi miniszter. Tovább »

Kutya helyett B-terv: csincsilla, polip, vagy leguán + FOTÓK

2014. február 10., hétfő · 2 hozzászólás

kisallatkereskedes28_gsToy nyuszi legyen, tengerimalac, sün, netán polip? Fiatalon a mindig vidám, ugrándozó szőrös kiskedvencek, idősebb korban inkább a sok törődést igénylő, szemet gyönyörködtető akvarisztika a sztár. Széll Tibort a kisállattartás trendjeiről faggattuk.
Tovább »

Magyarország haltermelése 22-23 ezer tonna évente

2013. december 19., csütörtök · Hozzászólok

Magyarországon a haltermelés évente 22-23 ezer tonna: a tógazdaságokból és az intenzív haltermelő üzemekből 15-16 ezer tonna, a természetes vizekből 6500-7000 tonna származik. A magyarok átlagos halfogyasztása az uniós átlagnál jóval alacsonyabb, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. Tovább »

Növekvő haltermelés: Törvényi szigor az orvhalászoknak

2013. szeptember 8., vasárnap · Egy hozzászólás

A Magyarországon haltermelésből származó évi 20 ezer tonnányi hal mennyiségének fokozatosan 30 ezer tonnára növelése a feladat, amihez várhatóan az EU támogatásával is számolni lehet – mondta a vidékfejlesztési tárca erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője az MTI-nek. Tovább »

Halkavalkád az újszegedi partfürdőn, a SZEGEDma is főzött + FOTÓK, VIDEÓ

2013. szeptember 7., szombat · 11 hozzászólás

halfesztival_32_gsSzépségverseny, sárkányhajók és sok-sok fortyogó bogrács – színes programok kísérték a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált a hétvégén. Portálunk a Telin TV-vel élőben tudósított a helyszínről, megfőztük HÍR-ös halászlevünket is!
Tovább »

Ha karácsony, akkor halra magyar! – friss élő pikkelyes körkép + FOTÓK, VIDEÓ

2012. december 22., szombat · Hozzászólok

Vannak, akik készen vesznek halászlevet vagy épp halfilét a karácsonyi halászléhez, amit rendszerint előre meg kell rendelni, vagy órákat állhatunk sorba. Azok, akik az élő halra esküsznek, a tapasztalatok szerint az utolsó napokra hagyják a vásárlást.
Tovább »

Ellenőrzik a halárakat karácsony előtt az áruházláncokban

2012. december 21., péntek · Hozzászólok

Az élőhalak beszerzési áraival kapcsolatos ellenőrzést végez december 21-24. között a nagy áruházláncoknál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kezdeményezésére – közölte a VM pénteken az MTI-vel.
Tovább »

A pangáziusszal hamisítják a halászlét? – miniszteri vizsgálat a cápaharcsára

2012. december 21., péntek · 2 hozzászólás

A távol-keletről importált cápaharcsa fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el január végéig Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A pangáziusztermékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszer-biztonsági kockázatokat jelenthet.
Tovább »

Ha nem lesz világvége, halászlé is lesz karácsonykor Szegeden

2012. december 20., csütörtök · 8 hozzászólás

A tavalyi árakhoz képest az idén alig változik 100-200 forinttal a karácsonyra, hazavitelre kínált halászlé ára a szegedi halászcsárdákban, vendéglőkben. Az egyedüli újdonság talán az, hogy az idén sok helyen elfogadják immár mind a három Széchenyi Pihenő Kártyát, és az Erzsébet utalvánnyal is egyre több vendéglőben lehet fizetni.
Tovább »

Halfesztivál: hagyományos halászlé a SZEGEDma.hu-val + FOTÓK, VIDEÓ

2012. szeptember 1., szombat · 13 hozzászólás

Főként tiszai halból és egy 200 éves bográcsban rotyogott a Partfürdőn a Tiszai Nemzetközi Halfesztiválon portálunk halászleve. Standunkon vendégül láttuk B. Nagy László megyei kormánymegbízott és Hende Csaba, honvédelmi minisztert is. Tovább »

Mit mesél az öreg Keszeg…? + FOTÓK

2012. szeptember 1., szombat · Hozzászólok

Szegedi halkultúra régen és most

Míg hajdan jövedelmező vállalkozás volt, ma már alig találunk Szegeden tiszai halászt. A helyiek többnyire a Fehér-tóhoz járnak, de a folyó menti kisebb települések lakói – Tápén, Algyőn, Mindszenten vagy Mártélyon – ma is a Tiszán gyakorolják az ősi mesterséget, melynek koráról régészeti leletek is tanúskodnak.
Tovább »

Friss és finom pikkelyesek a Mars téren + FOTÓK

2012. augusztus 31., péntek · 6 hozzászólás

Aki egész évben friss élő vagy netán sült halat szeretve venni, érdemes a Mars téri piacon válogatnia a kínálatból. A két sütödét egy gasztronómiai szaklap a Tisza régió legjobbjai közé sorolta, s az 1985 óta a piacon élő halat áruló Dér Lajos is kiváló minőségű áruval érkezik hetente három alkalommal a vásártérre.
Tovább »

Csuka és süllő lehet a fagyban a lékhorgászok zsákmánya + FOTÓK

2012. február 14., kedd · 2 hozzászólás

Több mint egy évtizedes kihagyás után ismét horgászbörzét rendezett a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület. A zord téli hidegben csak kevesen mennek el lékhorgászni, ám tapasztalat-, illetve felszereléscserére ilyenkor is van igény.
Tovább »

Magyar pontyok „utaznak” Indiába

2012. február 7., kedd · 2 hozzászólás

Indiában az egyik legfontosabb népélelmezési fehérjeforrás a hal, ezért nagy jelentőségű az akvakultúra, a pontygenetika és az édesvízi haltenyésztési programok területét érintő megállapodás, melyet Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Prabeer Kumar Basu, az Indiai Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára írt alá Indiában a Magyar-Indiai Mezőgazdasági Munkacsoport ülésén.
Tovább »

Nincs karácsony hal nélkül

2010. december 24., péntek · Hozzászólok

halfeszt_2010_it_05 Rántott pisztráng majonézes krumplival, gombás-tejszínes sült hal, fokhagymás ponty – egy-két ízelítő csupán azokból az ételekből, melyek szenteste az asztalra kerülhetnek. A halételeknek karácsonykor minden keresztény országban komoly hagyománya van. Amellett hogy finom, és rengeteg változatban elkészíthető, a hal rendkívül egészséges is. Bárcsak több ünnepet köthetnénk össze vele!
Tovább »

Halászlékavalkád Baján

2010. július 12., hétfő · Egy hozzászólás

A bajai kulturális élet egyik ikonjává vált az immáron 15. alkalommal megrendezett halászléfőző fesztivál. A kezdetekben még versenyként meghirdetett eseményt már évek óta népünnepélyként is emlegetik, nem véletlenül: a bográcsok közt megtett körutam során az ország szinte minden pontjáról akadt ideutazó, aki a bajai hagyományokat öregbítve a város szívében készítette el az ebédet – legyen az halászlé, halpaprikás, vagy sült hal.
Tovább »

Következő oldal »