Közélet

Szegóra lett az Agórából + FOTÓK

Szegóra lett az Agórából + FOTÓK

2012. május 25., péntek
Szegóra lett az Agórából + FOTÓK

Összesen több mint 2 milliárd forintból valósul meg a város új kulturális és közösségi intézménye, az Agóra, melynek névadó ünnepségén Botka László polgármester bejelentette: a szegediek pályázaton döntöttek a létesítmény új nevéről, a legtöbb szavazat a Szent-Györgyi Albert Agóra javaslatra érkezett, így lett belőle röviden Szegóra.

Az intézmény azt a célt szolgálja, hogy a városnak, mint európai tudományos régióközpontnak legyen egy 21. századi installációval rendelkező létesítménye, amely képes bemutatni a szegedi tudomány történetét, legfontosabb eredményeit, amire mindannyian méltán büszkék lehetünk, hangsúlyozta a polgármester. A létesítmény készültségi állapota meghaladja a 80 százalékot, így szinte biztosra vehető, hogy a kivitelező, a KÉSZ Építő Zrt. időben befejezi a munkát és szeptember közepére átadja az épületet. A polgármester elmondta, a beruházás létrehozatalában a város összefogott legfontosabb partnereivel, az SZTE-vel és az SZBK-val, az új tudományos és kulturális központban pedig helyet kap a Százszorszép Gyermekház, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött méltán világhírű informatikatörténeti gyűjtemény, továbbá itt alakítják ki a Szegedi Tudományegyetem Informatórium nevű interaktív kiállító terét és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriumát is.

Az új intézményt a szegediek Szent-Györgyi Albert Agórának nevezték el. Az elnevezésére kiírt pályázat nyerteseinek, Erős Erzsébetnek és Baka Ernőnek a polgármester ajándékcsomagot nyújtott át, majd szólt arról, hogy Szent-Györgyi neve önmagában jelképezi azt, hogy a szegedi tudomány nem csak Magyarországon, de Európa és a világ tudományos életében is kiemelkedő szerepet tölt be. Méltó ez az elnevezés azért is, mert nemrég ünnepeltük a 75. évfordulóját annak, hogy Szent-Györgyi megkapta a Nobel-díjat, szögezte le Botka. A kivitelező nevében Pintyőke Marcell, a KÉSZ marketing igazgatója az építkezés jelenlegi állapotát ismertette, majd névre szóló védősisakot ajándékozott Botkának azzal a megjegyzéssel, hogy a város első embere ezentúl bármikor megtekintheti az építkezést és személyesen megbizonyosodhat a munkálatok menetéről. Az igazgató is megerősítette, az épület szerkezetkész állapotban van, időre el fog készülni, és a kezdetektől folyamatosan több mint 200 munkás dolgozott az építkezésen. A névadó ünnepség végén a vendégek és a sajtó képviselői a projektigazgató és az építésvezető kíséretében bejárták az épületet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.