Közélet

Pártreakciók a Standard & Poor's leminősítésére

Pártreakciók a Standard & Poor's leminősítésére

2011. december 22., csütörtök
Pártreakciók a Standard & Poor's leminősítésére

A miniszterelnök szóvivője szerint a leminősítés inkább az euró válságáról szól, az MSZP Orbán Viktor leváltását, a Jobbik az államadósság újratárgyalását, a Demokratikus Koalíció pedig az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap delegációjának visszahívását szeretné annak kapcsán, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerda este megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól.

Szijjártó Péter

, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságírókkal közölte: a valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták Standard & Poor's leminősítését, ez jóval inkább az euró válságáról szól, mint Magyarországról. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi interjúban már világossá tette, hogy december közepén egy újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben. "Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni" - tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország azon kevés uniós országok közé tartozik, amely csökkenti az államadósságát, jövőre pedig az Európai Bizottság által is elismert módon azon hét ország között lesz, amelyeknek a költségvetési hiánya három százalék alatt marad. Emellett folyamatosan csökken a munkanélküliség, több tízezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt - tette hozzá.

Burány Sándor

MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtöki, parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta: le kell váltani

Orbán Viktort

ahhoz, hogy az ország elkerülje az államcsődöt. A szocialista politikus megfogalmazása szerint Magyarországot bóvliba sorolják a hitelminősítők, a gazdasági bizottságban meghallgatásra váró miniszterjelölt teljesen ismeretlen a közéletben. Ez a káosz egy elfogadhatatlan társadalom- és gazdaságpolitika következménye - mondta Burány Sándor, hozzáfűzve: bár a világban sok a gond, de az ország számára a legnagyobb nehézségek okát mégis itthon kell keresni. Arra az újságírói kérdésre, hogy ki legyen a kormányfő, Burány Sándor annyit mondott: ezt nem az ő dolga eldönteni, de szerinte most egy, a befektetőkkel tárgyalni tudó független szakemberre van szüksége az országnak. Az MSZP szerint magyarellenes politikát folytat a kormány, mert ha nem foglalkozik a hitelminősítőkkel, akkor a magyar emberekkel sem foglalkozik - mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője csütörtökön az MTI-nek. A Jobbik ismét arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a magyar államadósság újratárgyalásáról.

Volner János

, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján egyrészt azt mondta: megdöbbenve állnak azelőtt, hogy a hitelminősítők ismét a leminősítés fegyveréhez nyúltak, amely súlyosbítja az ország helyzetét, és egyre nehezebbé teszi az államadósság finanszírozását. Másrészt hangsúlyozta, hogy a Jobbik szerint a kormány óriási hibát követett el, amikor visszautasította a párt javaslatát az államadósság újratárgyalására. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta - idézte fel Volner János -, hogy az adósság-újratárgyalással azonnal 300 forint fölé emelkedne az euró árfolyama, és azonnal bóvliba sorolnák az országot. "Jelenleg ott tartunk, hogy 300 forint fölé szökött az euró árfolyama, és bóvliba sorolták Magyarországot" - mutatott rá a jobbikos politikus, aki ezért az államadósság mihamarabbi újratárgyalására szólította fel a kabinetet, "mielőtt Görögország sorsára jutnánk". A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal hívja vissza Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttségét. A

Gyurcsány Ferenc

vezette párt Orbán Viktort akarja a magyar tárgyalódelegáció élén látni. Erről

Molnár Csaba

független parlamenti képviselő, a DK alelnöke tájékoztatta az MTI-t, hozzátéve: sürgetik, hogy a kormány minél előbb állapodjon meg az IMF-fel egy készenléti hitelkeretről, és ne reménykedjen abban, hogy a 2008-astól eltérő egyezséget köthet. Az LMP még szerda este úgy reagált, hogy a "dilettáns módon összerakott és törvénytelenül vagy alkotmányellenesen elfogadott törvények sora" csak a magyar gazdaságpolitika csődjéhez és teljes bizalomvesztéséhez vezethetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.