Közélet

Aradon demonstrálhat Toroczkai a román szemét miatt + FOTÓK

Aradon demonstrálhat Toroczkai a román szemét miatt + FOTÓK

2011. szeptember 12., hétfő
Aradon demonstrálhat Toroczkai a román szemét miatt + FOTÓK
A román konzulátus elé vonultak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai, hogy az ártérben gyűjtött, szerintük Romániából származó szemétről tárgyaljanak, és a visszaszállításhoz a konzul segítségét kérjék. Ahogy arról korábban már portálunk is beszámolt, a szemetet vasárnap délelőtt gyűjtötték a fiatalok a Tisza-parton, a Maros torkolata utáni újszegedi ártérben. „A műanyag palackok és különböző dobozok többségén román felirat olvasható. Sajnos még a mai korban is több határon túli kisebb településen a szemétgazdálkodás abból áll, hogy az ártérbe hordják a hulladékot, és a takarítást a Maros áradására bízzák” – világította meg a problémát Toroczkai László, a HVIM elnöke a szemétszedéskor.

Toroczkai előtt bezárták a konzulátus ajtaját

A konzulátus előtt Toroczkaiék kifeszítettek egy kétnyelvű transzparenst, melyen a "Közös folyó, közös felelősség - Kérjük, ne szemeteljenek!" felirat volt olvasható magyarul és románul. Amint azt a HVIM elnöke elmondta, ezt a transzparenst viszik el Aradra a szeméttel együtt egy demonstráció keretében, amennyiben a konzul Szegeden nem tárgyal velük a problémáról. Toroczkai László a sajtótájékoztató után, még fogadóidőben megpróbálta felvenni a kapcsolatot a konzulátussal, azonban nem fogadták, nem tudott bejutni az épületbe, holott az ablakon benézve látható volt, többen is tartózkodnak a belső helyiségekben. "Akkor ezek szerint ez egy jelzés, hogy nem kívánnak velünk foglalkozni. Megyünk Aradra!" – szögezte le az elnök, aki még a tegnapi napon e-mailen keresztül levelet írt a konzulnak a témában. Toroczkai egyébként elmondta, hogy az ártérben talált flakonok közül, melyeken volt címke, azoknak a 95%-a román volt, de a többi műanyagüveg formája is nagyrészt román gyártású sörös és üdítős flakonokra engedett következtetni. "Az ártérben két óra alatt gyűjtöttünk össze 60-70 zsák szemetet, amit most egy udvaron tárolunk, és ahhoz kértük volna a konzul segítségét, hogy ezt visszajuttathassuk származási helyére. Megyei képviselőként pedig a következő közgyűlésen kezdeményezni fogom, hogy a közgyűlés írjon levelet a Külügyminisztériumnak, mivel meglátásunk szerint két oldalról lehetne megszüntetni a problémát. Egyrészről a Külügyminisztériumnak fel kell szólítania a román kormányt, szüntesse meg a hulladékgazdálkodásnak azt a fajtáját, ami az ártereken a folyókkal mosatja el a szemetet. Másrészről pedig az egyéni gondolkodásmódon is változtatni kell Romániában” – szögezte le az elnök hozzátéve, hogy egy felvilágosító kampányt kell indítani, amire uniós forrást lehetne kérni, hiszen egész Európának érdeke, hogy a folyókat ne szennyezzék. Majd úgy fogalmazott, hogy az ő akciójuk ennek a kampánynak az első lépcsője lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.