Az IKV dolgozói szemétszedéssel bátorították a lakosságot a környezetük tisztán tartására

2017. április 21., péntek · 14 hozzászólás

ikv_szemetszedes003kf

Több tízmillió forintos költséget jelent az IKV SZINT üzletágának az illegális szemétlerakás. Azt tanácsolják a lakosságnak, hogy a központi segítségkérése helyett a kisebb problémákat önerőből oldják meg.
Tovább »

Megeszi a szemét Móravárost – nincs gazdája az illegális hulladéknak

2017. január 6., péntek · 30 hozzászólás

szemetes_moravaros01_gs

A Kolozsvári tér mindkét végében zsákokban áll az „ottfelejtett” hulladék, a kupac tetején az ősszel lehullott falevelek díszelegnek, ami jelzi, hogy hosszú hónapok óta senki sem gondoskodott az elszállításáról. Ez az egyik neuralgikus pontja Móravárosnak, de a körzet más részeit is egyre több szemét borítja. Tovább »

Decembertől változik a szemétszállítás rendje Szeged belvárosában

2016. október 29., szombat · 13 hozzászólás

szemetszallitas01_gs

Hamarabb kezdik a kukák ürítését a belvárosban, hogy a reggeli csúcsforgalom idején már ne akadályozzák a nagy járművek a közlekedést, és az is változás, hogy a heti három helyett két alkalommal szállítják el a lakossági hulladékot. Tovább »

A buli a híd alatt folytatódik, Odessza meg panaszkodik

2016. augusztus 26., péntek · 39 hozzászólás

tisza_part_vasarnap03_gs

A SZIN előnye egyben az átka is: a lakótelep és a belváros közelsége miatt rendszeres a helyiek panasza. Olvasónk szerint hiába a fokozott rendőri jelenlét, az olcsón alkoholt fogyasztani kívánó, a fesztivál bejáratától pár száz méterre gyülekező fiatalok rengeteg szemetet, s koszt hagynak maguk után. Tovább »

Kertvárosból csinálna szeméttelepet a városvezetés? – tiltakoznak a szőregiek a hulladékudvar ellen

2016. július 20., szerda · 53 hozzászólás

szabo_balint_lakossagi011kf

Kivágnák a fákat is a Gyár utcánál, hogy be tudják zsúfolni a szűkös területre a tervezett hulladékudvart, amiről bár tavasszal szavaztatták a szőregieket, azok panaszait viszont, akiknek a háza közelébe építenék, nem hallották meg. Az ügyben összehívott utcafórumon a helybéliek nekiestek a körzet DK-s képviselőjének, és arra szólították fel Berkesi Ottót, hogy értük álljon ki, ne pedig a városvezetés álláspontját szajkózza. Az érintetteknek nem célja, de akár perre is mennek, nem szeretnének ugyanis a konyhaablakukból egy szemetes konténert nézegetni. Tovább »

Gyerekek bújócskázhatnának a Pulcz utcai gazban

2016. július 12., kedd · Hozzászólok

pulcz_utca02_gsOlvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a Pulcz utca 15. és 9. szám közötti elhanyagolt területre, amit valakik előszeretettel szemétlerakóként használnak. A terület egyik felén már akkora a gaz, hogy gyerekek bújócskázhatnának benne. Az önkormányzatot arról kérdeztük, kinek a felelőssége felszámolni a dzsumbujt.
Tovább »

Illegális migráció – 15 tonnányi szemetet gyűjtöttek a szegedi környezetgazdák

2015. szeptember 29., kedd · 10 hozzászólás

szemetszedes_migransok_nogradi_tibor09_gs

Több mint tizenöt tonna hulladékot gyűjtött be és szállított el a migránsok után a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A társaság a szemét begyűjtésén kívül több száz zsákot biztosított, továbbá több ezer védőkesztyűt és egészségügyi maszkot. Tovább »

Nyílt levelet írtak az alsóvárosiak, a képviselő szerint nem lehet több ilyen buli a Hattyas soron + FOTÓK

2015. április 27., hétfő · 21 hozzászólás

20150426_073830

Nyílt levelet intéztek az SZTE hallgatói önkormányzata és vezetősége felé az alsóvárosi lakosok, akik évek óta panaszkodnak az egyetem Hattyas sori épületében rendezett bulik miatt. Elsősorban nem is a hajnalig tartó koncertek zavarják őket, hanem a másnap reggel eléjük táruló utcakép. Tovább »

Lassú a hatósági eljárás – Még hetekig éktelenkedhet a szemét a Göndör sornál + FOTÓK

2015. március 20., péntek · 7 hozzászólás

gondor_sor19

Pet palackok, befőttes üvegek, ruhák és autógumik – többek között ezekkel szembesül hetek óta az, aki Petőfitelepen, a Göndör sor környékén jár. Az illegálisan szétdobált hulladék várhatóan még egy darabig ott éktelenkedik, a hatósági eljárás ugyanis hosszadalmas. Tovább »

Csendben gyűlik a szemét a Csöndes utcában + FOTÓK

2015. február 14., szombat · Hozzászólok

illegalis_szemet04_gs

Csendélet a Csöndes utcában – fogyasztói társadalmunknak görbetükröt állító installációként is tekinthetünk a Csöndes utcában felhalmozott szemétrakásra. Az ott élők inkább sehogy sem szeretnének rátekinteni, de a bútorok és a hulladékok hetek óta díszítik az utcasarkot. Tovább »

A kiskertes övezetben és az üdülőterületeken is lesz szemétszállítás

2014. április 22., kedd · 9 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szeméttelepnek használja a lakosság bizonyos rétege továbbra is a szelektív gyűjtőszigeteket, és az üdülőterületeken is rendre hulladékkupacok jelennek meg. Ez utóbbi problémát orvosolhatja, hogy májustól bevezetik a szemétszállítást. Tovább »

Szelektív hulladékgyűjtés – van még mit tanulniuk a szegedieknek

2013. november 20., szerda · 13 hozzászólás

szelektihulladek02_gsKözel 15 éve van Szegeden szervezett szelektív hulladékgyűjtés, a lakótelepeken 51 gyűjtőszigetet alakítottak ki, továbbá 7 hulladékudvar is működik, de a környezetgazdálkodási cég vezetője szerint bőven van még mit tanulnunk és tennünk e téren.

Tovább »

Emberi szenny “díszíti” a Tisza-parti kapualjakat + FOTÓK

2013. november 6., szerda · 52 hozzászólás

tisza_part_vasarnap01_gsElege van az éjszakai hangzavarból és az emberi mocsokból a szegedi klinikák betegeinek és a környéken lakóknak. Az egészen a Stefániáig terjedő tinigarmada nem keserítheti meg tovább a polgárok életét. Tovább »

Az idén is lesz TeSzedd! országos szemétgyűjtő akció

2013. augusztus 14., szerda · Egy hozzászólás

Az idén ismét megrendezik a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciót szeptember 14-én, az akcióval a szervezők az önkéntes tevékenység és a környezettudatos viselkedés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet – mondta Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján, Budapesten. Tovább »

Szemétkupacok a Sárgán – vajon kinek kell elszállíttatnia? + FOTÓK

2013. március 19., kedd · 11 hozzászólás

Több illegális szemétkupac is éktelenkedik a Sárga üdülőtelepen, a terület azonban nem a városé, így intézkedési joggal nem rendelkeznek. Juhász Gyula tápéi képviselő azt szeretné elérni, hogy az üdülőtársulatok intézkedjenek és szállíttassák el a hulladékot.
Tovább »

VM: eredményes volt a TeSzedd! akció

2012. június 3., vasárnap · Hozzászólok

Az idén is sikeres és eredményes volt a TeSzedd! akció. A résztvevők több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium szombaton az akció befejezése után az MTI-vel.
Tovább »

Felvettük a kesztyűt a hulladék elleni harcban + FOTÓK

2012. június 2., szombat · 9 hozzászólás

Száznál is több önkéntes gyűlt egybe Szeged hulladékhegyeinek felszámolásáért. A TeSzedd! országos hulladékgyűjtő akció során 700 település fogott össze, hogy közös erővel tegyék szebbé környezetüket.
Tovább »

Éjjel-nappal takarítják a borfesztivál szeméthegyeit + FOTÓK

2012. május 25., péntek · 12 hozzászólás

Tízezer háromszázhúsz kilogramm szemét – ez a borfesztivál első hétvégéjének mérlege, ennyi üveg-, kommunális- és papírhulladékot hagytak maguk után cirka három napot követően a fesztiválra látogatók. A hétvégi programdömping alatt is hasonló mennyiségre lehet számítani, feltéve, ha marad a jó idő.
Tovább »

2013-tól csak önkormányzati vagy állami cég hulladékgazdálkodhat

2012. január 3., kedd · Hozzászólok

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet – egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladék törvényjavaslat.
Tovább »

Aradon demonstrálhat Toroczkai a román szemét miatt + FOTÓK

2011. szeptember 12., hétfő · 26 hozzászólás

toroczkai_romakonzil_itb (3) A román konzulátus elé vonultak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai, hogy az ártérben gyűjtött, szerintük Romániából származó szemétről tárgyaljanak, és a visszaszállításhoz a konzul segítségét kérjék.
Tovább »

Az ártéri szemetet Romániába vinnék Toroczkaiék + FOTÓK

2011. szeptember 11., vasárnap · 23 hozzászólás

szemetszedes_08 Román szemetet szedtek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai Szegeden, a Maros torkolata fölött, az újszegedi ártéri erdőben. Toroczkai László, a mozgalom elnöke elmondta, hogy a szemetet vissza fogják vinni Romániába.
Tovább »

Illegális hulladéklerakót számolnak fel a romák + VIDEÓ, FOTÓK

2011. augusztus 29., hétfő · 33 hozzászólás

takaritas_cserepessor08_gs Saját maguk tesznek rendet a Cserepes sori cigányok lakóhelyükön. Az évek óta felhalmozódott szemetet egy konténerbe tették, így megkezdődhet az illegális szemétlerakó felszámolása, amit a környezetgazdálkodás egyik ott élő roma származású munkatársa felügyel.
Tovább »

Tavaszi szemétgyűjtést szerveznek

2011. április 5., kedd · Egy hozzászólás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hetedik alkalommal tartja meg hagyományos országos szemétgyűjtő akcióját április 21-én. A Föld Napja alkalmából szervezett eseményre ismét több ezer önkéntes jelentkezését várja a társaság. A rendezvény az elmúlt négy évben az ország legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi mozgalmává nőtte ki magát – tájékoztat a zrt. közleménye.
Tovább »

Boszorkány-szigeti látványosság: szeméthegy a Tiszán

2010. augusztus 3., kedd · 21 hozzászólás

tisza08_gs Évek óta állandó probléma a Tisza áradásakor a folyón megjelenő szemét. Legújabban a Boszorkánysziget és az Árvízi emlékmű között halmozódott fel a rengeteg PET-palack és sörösdoboz. Az Atikövizig igazgatója szerint a Tisza árterén elszaporodtak az illegális szemétlerakók.
Tovább »

Közel 3 és fél millió tonna szemetet hagynak a magyarok évente a bolygón

2010. május 15., szombat · Egy hozzászólás

szemet_02 Magyarországon fejenként évente 453 kilogramm szemetet termelünk, melynek mindössze 15 százalékát hasznosítják újra. Ezért az elkeserítő adatért egyaránt felelős a rendszer és az egyén. Bár valóban sok gátja van még annak, hogy a környezettudatos életmód meghonosodjon nálunk, kis odafigyeléssel akár pénz és energia-befektetés nélkül is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne egy Föld nevű szeméttelepet hagyjunk az utókorra.
Tovább »

Szemétlerakónak használják a rajkai átkelőt

2010. január 3., vasárnap · 3 hozzászólás

Hulladéklerakónak használják a szlovákok a két éve őrizetlenül hagyott régi rajkai határállomást – állítják a rajkaiak. Az átkelőt használó autósok szeme elé szeméthegy és a kifosztott, lerombolt állomásépület látványa tárul – adja hírül a FelvidékMa hírportál.
Tovább »

Tiszta Tisza-partot varázsoltak a szegediek

2009. szeptember 1., kedd · 6 hozzászólás

Szemétszüret – pártok nélkül

takaritas1 Mindannyian látjuk, hogy időről időre, főleg alacsony vízállás esetén, valóságos szemétteleppé változik Szeged főutcája, a Tisza-part. Különböző nyelvű és feliratú pet palackok borítják el az árteret, és az uszadékon kívül rengeteg üvegpalack, üvegcserép, törmelék, rozsdás cső, huzal stb. kerül elő. A szemétnek általában nincs gazdája, hiszen évek óta egymásra mutogatnak a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. és az ATIKÖVIZIG illetékesei, meddig kié a hulladék, na meg a felelősség.
Tovább »

A velünk élő szemét – videóval

2009. augusztus 17., hétfő · 3 hozzászólás

A szemét, a hulladéklerakása elhelyezése a fejlődő, dagadó  civilizációnk egyre fontosabb, sarkalatosabb kérdése. A környezeti és a gazdasági hatékonyság prioritást élvez: agyonszennyezett világunkat megkímélni, a hulladékból új üzletet csinálni. Ám e kettősség nem mindig hozható harmóniába; általában az előbbi tétel sérül. A SZEGEDma.hu végignézte az elmúlt időszak híradásait hulladékügyben s a következtetés egyszerű: mindenki a maga portáján figyeljen. Így hát kitakarítottuk fotósautónkat… Tovább »

Megtisztították Baktót

2009. március 8., vasárnap · Hozzászólok

Civil összefogással több mint egy tucatnyi önkéntes takarította ki szombat délelőtt a Baktót a baktói kiskertektől elválasztó töltés mentén fekvő erdősávot. Egy konténernyi szemét gyűlt össze. A szervezők remélik: példamutatásuk elejét veszi a további környezetrongálásnak. Tovább »

SZIN: re-poharakkal és sörkollektorral

2008. július 29., kedd · Hozzászólok

Van, volt, és nagyon úgy néz ki: lesz Szegednek egy olyan ifjúsági fesztiválja, mely állandóan képes megújulni. A Szegedi Ifjúsági Napok idén – amellett, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát – arra törekszik, hogy látogatói felismerjék, átérezzék a környezetük megóvásával szembeni saját, egyéni felelősségüket. A SZIN mint a legismertebb honi nyárzáró fesztivál idén visszaváltható söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel és sok egyéb “zöldséggel” debütál. Tovább »

Szeged napjának hajnalán

2008. május 21., szerda · Hozzászólok


A mai napon, majd háromszáz éve Szeged városát a „királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúságaként” visszavezették a vágyott és kiérdemelt közösségbe, a szabad királyi városok nagy családjába. Nem feledkezvén meg erről, lokálpatriótához illően ünneplőbe öltöztettem lelkem, majd reggelre kelve átvágtam a Széchenyi téren. Bár kerültem volna a városom főterét! A tegnapi fesztiválnyitás késő estébe hajló mámorának, minden mocska köszönt rám a korai rigófüttyel.

Tovább »