Közélet

"Nem a zsíroskenyér számít" – Szolidaritás Éjszakája ötödször

"Nem a zsíroskenyér számít" – Szolidaritás Éjszakája ötödször

2009. november 12., csütörtök
"Nem a zsíroskenyér számít" – Szolidaritás Éjszakája ötödször

November 19-én 17 órától ismét békés utcai demonstrációra hívja Szeged közepére a hajléktalanok problémáira érzékeny embereket a Katolikus Egyetemi Lelkészség. Idén az előző éveknél nagyobb szabású rendezvényen, a Dugonics téren felállított színpadon és három sátorban zajlanak a programok.

A szervezők között ebben az évben ott van a Karitász, a Védegylet, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete, a Református Egyetemi Lelkészség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Bajai úti és az Indóház téri Hajléktalanszálló és az Esélyek Háza is. A rendezvény előtti helyzetről és a szervezők várakozásairól az Egyetemi Lelkészségtől

Papp Verával

, a Védegylet részéről pedig

Málovics Györggyel

beszélgettünk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Regionális Hajléktalan Diszpécserszolgálatának napi 24 órán át hívható telefonügyelete a (76) 485 582 számon érhető el. Amennyiben életveszélyben lévő hajléktalant lát, értesítse őket, hogy megmenthessék!

Emberszámba venni őket

„Minden évben visszatérő veszély a hideg idő beálltával, hogy ezek az emberek kint ragadnak az utcán, sokan a szállókról is kiszorulnak és megfagynak. Sajnos, az ún. koldus-rendelet terén sem történt előrelépés, a politika nem vállalta fel a hajléktalanok problémáit” – kezdte Papp Vera, a lelkészségi Homeless Team képviselője, aki örömmel újságolta, hogy idén először vesz részt és mond beszédet szegedi önkormányzati képviselő a Szolidaritás Éjszakáján.

Juhász Gyula

, a KDNP politikusa a rendezvény védnökségét is elvállalta. „Ezzel a programmal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az otthon nélkül élőket is emberszámba kell venni, az ő emberi jogaikat is képviselni kell valakinek” – tette hozzá a főszervező. „Megpróbáljuk az emberek lelkiismeretét felébreszteni, a döntéshozók figyelmét erre az ügyre irányítani. A közöny és az előítéletek ugyanolyan sokat ártanak ezeknek az amúgy is sokat szenvedett embereknek.”

Társadalmi igazságtalanság

A Védegylet ebben az évben a környezeti és társadalmi igazságosság témáját járja körül. Ebbe a gondolatkörbe szorosan illeszkedik az egyébként is sok szempontból hátrányos helyzetben lévő hajléktalanok ügyének támogatása. Málovics György elmondta, a civil szervezetnek a rendezvény demonstratív jellege is fontos, hiszen a kérdés erősen megosztja a társadalmat, egyik politikai erő sem meri teljes mellszélességgel felvállalni. A Védegylet tagjai személyesen is részt vesznek a hajléktalanokkal való kapcsolattartásban, ételosztásban, beszélgetésben, illetve ilyen témájú programok szervezésével igyekeznek segíteni az érintetteket. „A válság miatt egyre több embert, mondhatjuk, tömegeket érint a hajléktalanság problémája – és ez várhatóan csak nőni fog a munkahelyek elvesztése, családok szétesése, hitelcsapdák és a lakásmaffia miatt. Most lenne fontos és aktuális átgondolni a jelenséghez való viszonyunkat, amikor értékes emberek önhibájukon kívül kerülnek az utcára.” A Védegylet szegedi szervezete kiállítással és előadásokkal készül a Szolidaritás éjszakájára, illetve az ivóvízhez és a nyilvános illemhelyekhez való hozzáférés kérdését szeretné megvizsgálni a hajléktalanok szemszögéből.

Kiállítás és adománygyűjtés

A programban szegedi hajléktalanok és egyetemisták énekes, verses műsora, hontalanok verseinek és meséinek kiállítása, utcazene, a Mentés Másként Trió koncertje és táncháza is szerepel. Lesz kutyaszépségverseny és élőcsocsó, de idén először véradási lehetőséget is szerveztek. Az egészségügyi sátorban a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete tart tanácsadást és végez egyszerűbb vizsgálatokat, az információs sátorban a hajléktalanokat tömörítő és segítő szervezetek képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. A részletes programról a kezdeményezés honlapján olvashatnak. A helyszínen adományokat is gyűjtenek, melyeket a Lelkészség Hajléktalanokat Látogató Csoportja, az Egyházmegyei Karitasz önkéntesei és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai osztanak majd szét a hajléktalanok között a rendszeres Teajáratok alkalmával. Az est folyamán ajándéktárgy- és süteményárusítás is lesz, aminek bevételét szintén a hajléktalanok javára fordítják majd. Aki teheti, adományként segíthet tartós élelmiszerrel (főként konzervvel, amit meg tudnak maguknak melegíteni), egészségügyi és tisztálkodási szerekkel (borotválkozáshoz, fürdéshez, mosáshoz, fogmosáshoz, egészségükhöz, sebkezeléshez), almával, jó állapotú meleg ruhával (kesztyű, sapka, sál, meleg zokni, pulóver, kabát), takaróval, hálózsákkal, lábbelivel vagy gyertyával.

"A személyes jelenlétünk ad reményt számukra"

Papp Vera elmondta, a rendezvényhez szinte mindent adományból szereztek be, a meleg vacsoráról pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöksége gondoskodik. A szervezett műsort követően forró tea és tűz melletti hajnalig tartó virrasztás zárja a rendezvényt. Kialakítanak egy csendes sarkot is, ahol az erre igényt tartók egy pszichológussal és egy ferences atyával ülhetnek le, hiszen a személyes krízisek kezelésében rengeteget segít egy őszinte beszélgetés. „A heti ételosztásnál sem a kiosztott zsíroskenyér vagy tea számítanak. A személyes jelenlétünk, a feléjük fordulásunk ad nekik reményt a továbbiakhoz.” A programot Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.