Közélet

Kozma: Szlovákia eltért az EU-normáktól

Kozma: Szlovákia eltért az EU-normáktól

2009. július 16., csütörtök
Kozma: Szlovákia eltért az EU-normáktól
kozmajozsef

Közös nyilatkozatban tiltakozott az országgyűlés négy frakciója a szlovákiai nyelvtörvény módosítása ellen. A SZEGEDma.hu-n a Fidelitas és az ifjú kereszténydemokraták is kifejtették álláspontjukat, most az MSZP részéről a párt

szegedi szervezetének

elnökét, Kozma Józsefet – aki a négypárti nyilatkozat egyik aláírója is – kértük meg, ismertesse véleményét.

„Minden magyar állampolgárnak kötelessége fellépni a határon túli honfitársaink ügyében, a parlamenti pártok esetében pedig csak úgy hatékony ez a lépés, ha együtt teszik meg” – nyilatkozta portálunknak a politikus. „Sajátságos kérdés, hogy a kelet-közép-európai nemzetállamok fejlődése során milyen választ adnak, ha konfliktushelyzetek alakulnak ki. Vagy azokból a történelmi példákból merítenek, amely a múltban sem vezetett megoldáshoz, vagy konszenzust keresnek” – tette hozzá.

Kozma

szerint az EU országainak, így Magyarországnak és Szlovákiának is azt az utat kell járni, ami EU-normákkal van kikövezve. Ehhez hozzá tartozik a kisebbségi nyelv használata, a kisebbségvédelem. Ezen a területen úgy néz ki, mintha Szlovákia letért volna az útról, segíteni kell neki visszatalálni. Egy nemzeti kisebbség nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy a többség akarja önmagát megvédeni kisebbségétől, ennek épp fordítva kell lennie, a többségnek a kisebbségével szemben segíteni kell kultúra-, nyelvmegőrző törekvéseit. „Azt azért be kell látni, hogy nem lehet törvénymódosításra kötelezni egyetlen államot sem, viszont fel kell hívni a kisebbségekkel foglalkozó szervezeteknek a figyelmét arra, hogy Szlovákiában az alapvető kisebbségi jogok sérülnek” – fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.